Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen komt helaas regelmatig voor. Zowel vrouwen als mannen kunnen hier last van hebben. Men vermoedt dat vaginisme vaak te weinig wordt gerapporteerd en gediagnostiseerd en daardoor ook onderschat wordt (Leiblum et al., 1989; Crenshaw en Kessler, 1985). Een grootschalige Amerikaanse epidemiologische studie noteert dat 10 tot 15% van de vrouwen consistente coïtale pijn rapporteren (Laumann et al., 1994).

Alleen in Nederland al meer dan 150.000 vrouwen die vaginisme

In Nederland alleen al zijn er 150.000 vrouwen die vaginisme hebben (Nijmeegse wetenschapswinkel). In de normale populatie komen volgens Phillips (2000) seksuele dysfuncties in het algemeen bij 18 à 50 % van de vrouwen voor. Halvorsen (1992) breidde dit percentage zelfs uit tot 75 %. (bron: Vaginisme.be)

Onzekerheid leidt snel tot een vicieuze cirkel

Vrouwen kunnen snel onzeker worden door deze pijn. Onzekerheid over het vrijen kan snel leiden tot een vicieuze cirkel. Het is daarom belangrijk deze problemen te bespreken met je partner. Pijn treedt niet altijd alleen op tijdens het vrijen, soms ontstaat de pijn pas na het vrijen. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld na het vrijen een branderig gevoel in de vagina of rondom de schaamlippen en clitoris.

Pijn bij vrijen kan veel verschillende oorzaken hebben

Pijn bij het vrijen kan worden veroorzaakt door verminderde zin in seks, verminderde vochtigheid van de vagina, afwijkingen van de schaamlippen zoals lichen sclerosus, candida-infecties, infecties van de baarmoeder(mond), tampons, een verzakking of endometriose. Oppervlakkige dyspareunie wordt vaak veroorzaakt door gespannen bekkenbodemspieren.

Voor veel oorzaken is een oplossing. Blijf dus niet rondlopen met pijnklachten. Je huisarts kan helpen met bepalen van de oorzaak. De huisarts kan je eventueel ook door verwijzen naar een specialist. Probeer je partner ook zoveel mogelijk te betrekken.

Wanneer de pijn optreedt bij penetratie door de penis wordt dit dyspareünie genoemd. Vaginisme kan een oorzaak zijn van dyspareünie. Op de onderliggende pagina’s kun je meer lezen over dyspareünie en vaginisme.

Pijnervaring maakt angstig en gespannen

Eerder werd al genoemd dat er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Heb je eenmaal een keer pijn gehad bij het vrijen dan zul je daar de volgende keer op reageren. Het houdt je ongemerkt bezig, die gedachten zorgen dat je minder opgewonden raakt. Al dan niet onbewust ben je meer gespannen. Je lichaam kan gespannen zijn. Ook de spieren in vagina kunnen zich zo ongemerkt meer aangespannen.

Genieten van het vrijen

Pas als jij je lichaam goed kent, kun je genieten van het vrijen. En als je zelf niet goed weet wat je fijn vindt of juist niet, hoe moet je partner dat dan weten.

Oorzaken van tijdelijk pijnklachten bij vrijen

Pijnklachten tijdens het vrijen kunnen ook van tijdelijke aard zijn, met een duidelijke oorzaak. Zwangerschap (en de periode daarna), borstvoeding en de menopauze zorgen voor een daling van de oestrogenen hormonen. Vrouwen met een (tijdelijk) te kort aan oestrogenen kunnen moeilijk vochtig worden tijdens seksuele opwinding. Vaginale droogte is vervelend, maar vaak van tijdelijke aard. Probeer een goed glijmiddel. Ook Divinextases stimulerende gel (hormoonvrij) kan een oplossing beiden.

Candida

De bekendste vaginale schimmelinfectie is die door candida. De infectie kenmerkt zich door een brokkelige, geel-witte afscheiding, pijn en een branderig gevoel. Om de laatste reden kan candida ook leiden tot pijn tijdens het vrijen.

Herpes

Een herpesinfectie leidt tot zeer pijnlijke blaasjes rond de ingang van de vagina die na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Let op! Als de klachten van de eerste infectie zijn verdwenen, lijkt het of het herpesvirus ook weg is uit het lichaam. Helaas is dat niet zo. Het virus heeft zich uit de huid of slijmvliezen teruggetrokken in een zenuwknoop. Daar blijft het sluimerend aanwezig. Het kan zich opnieuw vermenigvuldigen en nieuwe blaasjes op huid of slijmvliezen veroorzaken. Indien de kenmerkende blaasjes aanwezig zijn kun je anderen ook besmetten.

Naast herpes kunnen ook andere s.o.a. pijn tijdens of na het vrijen veroorzaken.

Reacties zijn gesloten.