Vaginale afscheiding

Een beetje vaginale afscheiding komt altijd wel voor; bij de ene vrouw meer dan bij de andere. Je kunt het opvangen met een inlegkruisje. In het verloop van de menstruele cyclus kan de hoeveelheid variëren.

Tijdens de ovulatie bijvoorbeeld (tussen twee menstruaties in) zal het wat meer zijn. Zo’n 5 ml afscheiding per dag is niet ongewoon. Dat is ongeveer een halve eetlepel. Ook de dikte van de afscheiding varieert. Afscheiding is dus normaal en niets om je zorgen over te maken.

Andere termen die gebruikt worden om een normale afscheiding aan te duiden zijn; vaginaal vocht en vaginale vloed. Normale afscheiding wordt in België ook wel witverlies genoemd.

Fluor vaginalis

Wanneer de vaginale afscheiding afwijkt van wat gebruikelijk is wat betreft hoeveelheid, kleur of geur, noem je dat fluor vaginalis. Hiervoor wordt ook regelmatig de Engelstalige term leukorrhea of leucorrhoea gebruikt.

Fluor vaginalis is het meest voorkomende gynaecologische probleem waarmee vrouwen naar de huisarts gaan.

Witte vloed is meer dan normale afscheiding

Bij een meer dan een gewone afscheiding (witte vloed) kan er sprake zijn van een vaginale candida infectie, chlamydia trachomatis, bacteriële vaginose, trichomonasinfectie of gonorroe. Meestal wordt geen oorzaak van abnormale afscheiding gevonden.

Al vaginale afscheiding voor de eerste menstruatie

De meeste meisjes krijgen in de puberteit voor het eerst met vaginale afscheiding te maken. Dat gebeurt als de productie van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) toeneemt. Dit begint vaak al vóór de menarche.

Wat is de functie van vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding bestaat uit doorzichtig waterig vocht en slijm. De afscheiding is eigenlijk het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam. Het wordt afgegeven door de vaginawand en de baarmoederhals.

Deze slijmerige substantie voert dode cellen en schadelijke bacteriën af en helpt zo vaginale infecties voorkomen. Vaginale afscheiding houdt dus de zelfreinigende werking van de vagina in stand.

Slijm uit de baarmoeder

In een normale menstruatiecyclus zorgt oestrogeen ervoor dat de cellen in het baarmoederslijmvlies gaan delen waardoor het klierweefsel gaat groeien. Daarna zorgt progesteron ervoor dat de klieren slijm gaan produceren en stoppen met groeien. Dit is de secretorische fase.

Tijdens deze secretorische fase, scheidt het corpus luteum steeds meer progesteron uit. Daardoor wordt het endometrium nog dikker wordt en gaan de klieren van de uterus dik slijm afscheiden.

Het cervixslijm uit het klierweefsel en de klieren van de uterus zijn onderdeel van de vaginale afscheiding.

Meer vaginale afscheiding bij seksuele opwinding

Bij seksuele opwinding neemt de hoeveelheid vocht toe. Dit extra vaginaal vocht zorgt ervoor dat de wrijving tussen de vagina en de penis vermindert tijdens geslachtsgemeenschap.

Ook maakt het vaginaal vocht het binnendringen van de penis gemakkelijker. Vaginale droogheid is het verschijnsel dat er onvoldoende vocht aanwezig is. Bij droogheid kun je ook een glijmiddel of speeksel gebruiken.

Spontaan nat worden

Extra vaginaal vocht kan ook spontaan, zonder seksuele opwinding, verschijnen. Dit komt vooral voor bij jonge meisjes in de loop van de puberteit, onder invloed van hormoonschommelingen.

Slijm uit de slijmklieren van Bartholin

De klier van Bartholin of de glandula vestibularis major is een slijmklier. Elke vrouw heeft er twee, aan weerskanten van de opening van de vagina. De afvoerbuizen eindigen aan de binnenzijde van de kleine schaamlippen.

Het door de klieren geproduceerde slijm vergemakkelijkt het inbrengen van de penis in de vagina. Dit slijm is daarmee tijdens seksuele opwinding onderdeel van de vaginale afscheiding.

Het baarmoederslijm verandert gedurende de menstruatiecyclus

Het baarmoederslijm verandert gedurende de cyclus van textuur. Vlak voor de ovulatie is het glad, helder (doorzichtig) en heel erg rekbaar, op andere dagen meer vast, wit en kleverig.

Door het slijm dagelijkse te bekijken is het mogelijk om het moment waarop de ovulatie plaats vindt nauwkeurig te bepalen. De cervixslijm-observaties worden gebuikt bij de Billings-methode voor anticonceptie.

Hormonen zijn van invloed op vaginale afscheiding

Zo verandert bijvoorbeeld de samenstelling van het vaginale vocht  als je  de anticonceptiepil gebruikt.

Ook tijdens een zwangerschap scheidt je meer vocht af. En na de menopauze maak je  juist minder vocht aan. Hierdoor zal de vagina droger aanvoelen.

Tenslotte kunnen zelfs pasgeboren baby-meisjes ook wat vaginale afscheiding hebben. Hormonen van de moeder veroorzaken deze afscheiding. Het verdwijnt enkele dagen na de geboorte vanzelf.

Gebruik van inlegkruisjes

Afscheiding is dus heel normaal. Toch wil je dat je ondergoed schoon en droog blijft. Een inlegkruisje is dan een goede oplossing. In onze webshop vind je diverse inlegkruisjes.

De inlegkruisjes van Imse Vimse zijn erg populair. Er is ook een speciale variant voor strings.