Vaginale afscheiding

Een beetje vaginale afscheiding komt altijd wel voor; bij de ene vrouw meer dan bij de andere. In het verloop van de menstruele cyclus kan de hoeveelheid variëren. Tijdens de ovulatie bijvoorbeeld (tussen twee menstruaties in) zal het wat meer zijn: zo’n 5 ml per dag is niet ongewoon (dat is een halve eetlepel). Ook de dikte van de afscheiding varieert. Afscheiding is dus normaal en niets om je zorgen over te maken.

Andere termen die gebruikt worden om een normale afscheiding aan te duiden zijn; vaginaal vocht, vaginale vloed. Normale afscheiding wordt in België ook wel witverlies genoemd.

Fluor vaginalis

Wanneer de vaginale afscheiding afwijkt van wat gebruikelijk is wat betreft hoeveelheid, kleur of geur, spreekt men van fluor vaginalis. Dit is het meest voorkomende gynaecologische probleem in de huisartsenpraktijk. Hiervoor wordt ook regelmatig de Engelstalige term leukorrhea of leucorrhoea gebruikt.

Witte vloed is meer dan normale afscheiding

Bij een meer dan een gewone afscheiding (witte vloed) kan er sprake zijn van een vaginale candida infectie, chlamydia trachomatis, bacteriële vaginose, trichomonasinfectie of gonorroe. Soms wordt echter geen oorzaak van abnormale afscheiding gevonden.

Al vaginale afscheiding voor de eerste menstruatie

De meeste meisjes krijgen hier voor het eerst met vaginale afscheiding te maken als de productie van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) toeneemt. Dit begint vaak al vóór de menarche.

Wat is de functie van vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding bestaat uit waterig vocht en slijm. De afscheiding is eigenlijk het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam. Het wordt afgegeven door de vaginawand en de baarmoederhals en bestaat uit doorzichtig, waterig vocht en slijm. Deze slijmerige substantie voert dode cellen en schadelijke bacteriën af en helpt zo vaginale infecties voorkomen. Vaginale afscheiding houdt dus de zelfreinigende werking van de vagina in stand.

Slijm uit de baarmoeder

In een normale menstruatiecyclus zorgt oestrogeen ervoor de cellen in het baarmoederslijmvlies gaan delen waardoor het klierweefsel gaat groeien. Daarna zorgt progesteron ervoor dat de klieren slijm gaan produceren en dat ze stoppen met groeien. Dit noemen we ook wel de secretorische fase. Tijdens deze secretorische fase, scheidt het corpus luteum steeds meer progesteron uit, waardoor het endometrium nog dikker wordt en de klieren van de uterus dik slijm afscheiden. Het cervixslijm uit het klierweefsel en de klieren van de uterus zijn onderdeel van de vaginale afscheiding.

Meer vaginale afscheiding bij seksuele opwinding

Bij seksuele opwinding neemt de hoeveelheid vocht toe. Dit extra vaginaal vocht zorgt ervoor dat de wrijving tussen de vagina en de penis vermindert tijdens geslachtsgemeenschap. Ook maakt het vaginaal vocht het binnendringen van de penis gemakkelijker. Vaginale droogheid is het verschijnsel dat er onvoldoende vocht aanwezig is.

Spontaan nat worden

Extra vaginaal vocht kan ook spontaan, zonder seksuele opwinding, verschijnen. Dit komt vooral voor bij jonge meisjes in de loop van de puberteit, onder invloed van hormoonschommelingen.

Slijm uit de slijmklieren van Bartholin

De klier van Bartholin of de glandula vestibularis major is een slijmklier. Elke vrouw heeft er twee, aan weerskanten van de opening van de vagina. De afvoerbuizen eindigen aan de binnenzijde van de kleine schaamlippen, de labia minora. Het door de klieren geproduceerde slijm vergemakkelijkt het inbrengen van de penis in de vagina. Dit slijm is daarmee tijdens seksuele opwinding onderdeel van de vaginale afscheiding.

Het baarmoederslijm verandert gedurende de menstratiecyclus

Het baarmoederslijm verandert gedurende de cyclus van textuur. Vlak voor de ovulatie is het glad, helder (doorzichtig) en heel erg rekbaar, op andere dagen meer vast, wit en kleverig. Door het slijm dagelijkse te observeren is het mogelijk om het moment waarop de ovulatie plaats vindt nauwkeurig te bepalen. De cervixslijm-observaties worden gebuikt bij de Billings-methode voor anticonceptie.

Hormonen zijn van invloed op vaginale afscheiding

Zo zal bijvoorbeeld de samenstelling van het vaginale vocht veranderen bij gebruik van de anticonceptiepil. Tijdens de zwangerschap zal er meer vocht worden afgescheiden. Tijdens en na de menopauze zal er daarentegen minder vocht zal worden aangemaakt. Hierdoor zal de vagina droger aanvoelen. Door inwerking van de hormonen van de moeder, kunnen pasgeboren baby-meisjes ook wat vaginale afscheiding hebben. Dit verdwijnt enkele dagen na de geboorte.