Abnormale of afwijkende vaginale afscheiding

Wees alert als de vaginale afscheiding veranderd

De kleur, geur, structuur en hoeveelheid van de vaginale afscheiding vertellen je iets over de gezondheid van je vagina. Let dus op als er duidelijke veranderingen optreden. Hebt duidelijk meer afscheiding dan anders, en bovendien van jeuk, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn. Het komt altijd door een verstoring in de vagina, bijvoorbeeld door bacteriën, parasieten, schimmels of virussen, maar ook door irritatie van te strakke of synthetische broeken, inlegkruisjes of maandverband.

Onterechte zorgen over vagina afscheiding

Veel vrouwen maken zich zorgen over een normale hoeveelheid vaginale afscheiding, en vrezen, ten onrechte, last te hebben van bacteriële vaginos of een SOA.

Hieronder leest u meer over de belangrijkste oorzaken:

  • bacteriën
  • schimmels (Candida)
  • Trichomonas
  • Chlamydia
  • iets in de vagina

en over tips voor een goede hygiene van de vagina.

Pas op! Een van deze oorzaken, de Chlamydia -infectie, is bijzonder gevaarlijk. Dit is een seksueel overdraagbare aandoening. Daarom is het belangrijk om meteen naar de dokter te gaan als u onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft gehad en een vreemde afscheiding, tussentijdse bloedingen of pijn in de onderbuik heeft. De dokter kijkt wat er aan de hand is en zal de behandeling daarop afstemmen.

Afscheiding door bacteriën

Grofweg kun je zeggen dat de afscheiding door bacteriën komt door een ‘verstoord evenwicht’ in de vagina: bacteriën die er altijd al zijn, zijn plotseling sterk in aantal toegenomen. Het gaat vooral om de zogenaamde kokken (bolvormige bacteriën). Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk; misschien doordat er te veel zeep is gebruikt bij het wassen. De bacteriën groeien namelijk niet goed in een zure omgeving, en zeep maakt de omgeving minder zuur. Trouwens, ook sperma maakt de vagina minder zuur. Een spiraaltje geeft ook een grotere kans op de toename van bacteriën.

Kenmerken van de afscheiding zijn: een dik-vloeibare, grijs-witte afscheiding die onaangenaam ruikt (‘naar rotte vis’).

Wat te doen?

De dokter kan een kuurtje geven om de bacteriën weer te onderdrukken. Antibiotica hebben echter ook nadelen. Misschien herstelt het evenwicht zich als u het een handje helpt. U kunt bijvoorbeeld de vagina zuurder maken met water met een beetje azijn. Daarvoor kunt u een speciale vaginaaldouche gebruiken (te koop bij apotheek en drogist). Daarmee spoelt u bovendien een groot deel van de bacteriën weg.

Als u vaker last krijgt van deze klachten, zijn ze te voorkomen door na de geslachtsgemeenschap het sperma weg te spoelen, of een condoom te gebruiken.

Afscheiding door Candida

De schimmel Candida kan op verschillende manieren in de vagina terechtkomen. Bijvoorbeeld via toiletpapier of een washandje dat daarvoor voor de anus is gebruikt. Want in de darmen zit de schimmel en daar kan hij geen kwaad. Bij sommige vrouwen vindt de schimmel in de vagina precies de voedingsstoffen en de omgeving die hij zoekt: suiker en zuur. Vooral in de tweede helft van de menstruele cyclus, tijdens de zwangerschap, bij pilgebruik en bij suikerziekte zit er meer suiker in de vagina.

Kenmerken van de afscheiding zijn: een dikke, brokkelige, witte, geurloze afscheiding. Vaak zijn ook de schaamlippen geirriteerd en zijn plassen en geslachtsgemeenschap pijnlijk.

Wat te doen?

De dokter kan een kuurtje geven om de Candida te onderdrukken. Dat kan een capsule zijn die u in de vagina moet inbrengen. Als de klachten telkens terugkeren, kan het verstandig zijn om de resten schimmel van binnenuit te bestrijden: door het innemen van capsules.

Let op: Candida houdt juist van een zure omgeving, in tegenstelling tot de bacteriën en Trichomonas.

Gyno-Daktarin® (miconazol) wordt voorgeschreven voor de behandeling van schimmelinfecties in de vagina. Gyno-Daktarin® is beschikbaar in twee vormen: als crème en als capsules; beide voor toepassing in de vagina.

Beide Gyno-Daktarin vormen zijn online te bestellen bij DokterOnline.com.

Afscheiding door Trichomonas

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening. Je krijgt hem dus door zonder condoom te vrijen met een partner die het ook heeft. Ook Trichomonas houdt, net als de kokken-bacteriën, van een basische omgeving (basisch = niet-zuur).

Kenmerken van de afscheiding zijn: een waterdunne, geel-groenachtige afscheiding die onaangenaam ruikt. Daarnaast kan deze infectie jeuk, pijn en bloedingen veroorzaken.

Wat te doen?

Het is te proberen om Trichomonas ‘weg te pesten’ met zure spoelingen. De dokter kan een antibioticum-kuur geven, die korte metten maakt met dit hinderlijke organisme.

Afscheiding door Chlamydia

Ook Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening; dus je krijgt hem door zonder condoom te vrijen met een partner die het ook heeft. Op dit moment is het de meest voorkomende geslachtsziekte. Het is ook een erg gevaarlijke ziekte: hij kan ‘opstijgen’ en dan ontsteking van de inwendige geslachtsorganen veroorzaken, met als mogelijke gevolgen: chronische buikpijn, onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Kenmerken van de infectie zijn:Meer of andere afscheiding dan normaal, bloedverlies of pijn in de onderbuik. Niet altijd komen al deze verschijnselen voor.

Wat te doen?

Heeft u onbeschermd geslachtsgemeenschap gehad? Ga dan bij verdachte symptomen – afscheiding, bloedverlies of pijn in de onderbuik – naar de dokter! Die kan de infectie met eenvoudige kuur goed behandelen. Waarschuw ook uw partner(s), want ook bij hem kan de infectie gevaarlijk zijn!

Iets in de vagina

Is er misschien iets in de vagina achtergebleven? Ook dat kan irritatie en stinkende afscheiding veroorzaken. Soms wordt bijvoorbeeld vergeten een tampon te verwijderen, of blijven er stukjes van een tampon achter.