Kegeloefeningen, niet alleen voor stressincontinentie

Kegeloefeningen werden in de jaren 50 van de vorige eeuw beschreven door Albert Kegel. Kegel ontwikkelde de oefeningen voor vrouwen in eerste instantie om stressincontinentie te verhelpen. Trainen van de bekkenbodemspieren heeft echter nog veel meer voordelen.

De kegeloefeningen

Er zijn drie soorten oefeningen. Elke oefening wordt in de regel tien keer uitgevoerd. In vijf verschillende sets.

  1. Tijdens de eerste oefening worden bekkenbodemspieren steeds gedurende twee tot tien seconden aangespannen.
  2. Bij de tweede oefening druk je de bekkenbodemspieren naar beneden. Zoals tijdens het poepen. Op deze manier leer je om de bekkenbodemspieren te ontspannen.
  3. Gedurende de laatste oefening moet je de spieren zo snel mogelijk achter elkaar spannen en ontspannen.

Na enkele weken kun je het aantal herhalingen eventueel opvoeren. Naarmate je langer traint zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat.

Bekkenfysiotherapie

Zomaar beginnen met de oefeningen is niet zo gemakkelijk. Ook het vinden van de juiste spieren lukt lang niet altijd direct.  Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan helpen. Hij / zij leert je om de spieren rond het bekken te herkennen en te versterken.

Trainers voor de bekkenbodem

Daarnaast kan het trainen van de bekkenbodemspieren ook met De Groene Cup Bekkenbodemtrainer. Of probeer eens een yoni-ei.

Voorkomt vaginale verzakking

Het versterken en trainen van je bekkenbodemspieren helpt vaginale verzakkingen te voorkomen. Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).

Zwangerschap en menopauze

Na een bevalling zijn de bekkenbodemspieren verslapt. Trainen is aanbevolen om verzakking en incontinentie te voorkomen.

Ook tijdens de menopauze krijgen veel vrouwen last van slappere bekkenbodemspieren.

Meer gemak bij het gebruik van een menstruatiecup

Je gebruikt je bekkenbodemspieren ook bij het plaatsen en verwijderen van onze duurzame menstruatiecups. Sterkere spieren zorgen dat je menstruatiecup comfortabeler zit en beter op zijn plek blijft.

Verder kun je de menstruatiecup makkelijker naar beneden duwen om deze te verwijderen.

Makkelijker klaarkomen

Door de bekkenbodemspieren te trainen kun je ook een aantal voordelen tijdens het vrijen ervaren. Training maakt klaarkomen makkelijker. Ook worden je orgasmes beter en langer.

Verder toont onderzoek dat vrouwen die kegeloefeningen deden, sterkere spierpulsen hadden en sneller seksueel opgewonden raakten dan andere vrouwen.

Bovendien leveren sterke bekkenbodemspieren een verhoogde gevoeligheid en intensere seksuele sensaties voor beide partners tijdens het vrijen.