Vrouwengezondheid en Medische Genderongelijkheid

Vrouwengezondheid

Vrouwengezondheid omvat een breed scala aan onderwerpen, variërend van menstruatieklachten en bekkenbodemproblemen tot hormonale disbalans en gynaecologische aandoeningen zoals endometriose. Deze aandoeningen treffen veel vrouwen, maar worden soms helaas afgedaan als ‘vrouwenkwaaltjes’. Dit gebrek aan erkenning en begrip kan leiden tot vertraagde diagnose en behandeling, waardoor de gezondheid en levenskwaliteit van vrouwen worden aangetast.

Medische Genderongelijkheid

In de medische wereld is er vaak sprake van genderongelijkheid, waarbij het vrouwenlichaam niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Ondanks de complexiteit van vrouwelijke fysiologie, wordt er nog te vaak vanuit gegaan dat het lichaam neutraal is. Dit heeft geleid tot een gebrek aan kennis over vrouw-specifieke gezondheidskwesties en een verminderd begrip van vrouwelijke anatomie en hormonale processen.

Impact van Sars-Cov-2 op Vrouwengezondheid

Tijdens de Sars-Cov-2 pandemie is ook de impact op vrouwengezondheid duidelijk geworden, met een onevenredig hoge prevalentie van Long Covid bij vrouwen. Deze aandoeningen worden soms niet serieus genomen en ten onrechte afgedaan als psychisch, waardoor de onderliggende fysiologische mechanismen niet worden onderzocht en behandeld.

Conclusie

Het is van vitaal belang dat we meer aandacht besteden aan vrouwengezondheid en medische genderongelijkheid. Door bewustwording te vergroten en gendergevoelige benaderingen te implementeren, kunnen we de gezondheid en levenskwaliteit van vrouwen verbeteren en de kloof in de gezondheidszorg dichten.