Spotting: bloedverlies tussen de menstruaties door

Als je een paar druppeltjes bloed verliest terwijl je niet menstrueert wordt dat spotting genoemd. Spotting kan verschillende oorzaken hebben, ik zal de meest voorkomende hieronder kort opsommen. De oorzaak is meestal onschuldig, maar consulteer bij twijfel ook altijd je huisarts. Naast een aantal onschuldige oorzaken, kan spotting ook een signaal zijn van ernstigere problemen zoals poliepen, miskraam, buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap, schildklierproblemen en verschillende vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker.

De meest voorkomende en onschuldige oorzaken van spotting zijn:

Spotting na de ovulatie

Sommige vrouwen hebben 1 tot twee dagen na de ovulatie (eisprong) lichte spotting. Dit is verder onschuldig, maar wie niet zwanger wil raken moet wel oppassen deze spotting niet te verwarren met een normale mesntruatiebloeding.

Doorbraakbloedingen bij hormonale anticonceptie

Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt zoals de pil, een hormoonspiraaltje, anticonceptiestaafje of de nuvaring, wordt spotting tussen de menstruatie ook wel een doorbraakbloeding genoemd. Deze doorbraakbloedingen zijn een bekende, en soms vervelende, bijwerking van deze hormonale anticonceptiva. Heb je elke maand, of vaak, last van zo’n doorbraakbloeding neem dan contact op met je huisarts, een andere vorm van anticonceptie past dan misschien beter bij jou.

Spotting tijdens een zwangerschap

In de eerste maanden van een zwangerschap komt spotting vaak voor. Bij een gezonde zwangerschap is dat verder onschuldig.

Tijdens de overgang

De overgang begint meestal tussen de 8 en 10 jaar vóórdat de volledige menopauze plaatsvindt en deze overgang zorgt voor een geleidelijke daling in de hormoonspiegels. Tijdens de overgang wordt de menstruatiecyclus onregelmatig en kan ook spotting optreden.

Bescherming bij spotting

Bij spotting gaat het over enkele druppeltjes bloed. Een menstruatiecup (of tampon) is daarvoor niet geschikt en een normaal maandverband is niet nodig. Als je last hebt van spotting kun je gebruik maken van inlegkruisjes. In onze webshop vind je wasbare inlegkruisjes van o.a. Ecofemme, OhBabyKa (bamboe) en Imse Vimse. Inlegkruisjes kunnen het bloed opvangen zodat jij je beschermt en comfortabel kunt blijven voelen.