Anticonceptiestaafje / Implanon NXT

Het hormonale staafje beschermt vrouwen gedurende drie jaar tegen zwangerschap. Als het eenmaal correct is ingebracht, vereist het geen enkele dagelijkse actie door de gebruikster. Het is bovendien heel betrouwbaar. Het bevat een progestageen genaamd etonogestrel en geen oestrogeen.

Gebruik

Het hormonale staafje is ongeveer 4 cm lang en 2 mm dik. Het is een zacht, flexibel plastic staafje. Het staafje wordt door je arts onder de huid van de bovenarm ingebracht. Het staafje wordt meestal tijdens een kleine ingreep in de praktijk van de arts ingebracht. Er wordt een licht verdovend middel toegediend om het ongemak bij het inbrengen en verwijderen te beperken. De meeste vrouwen kunnen het staafje na het inbrengen niet zien zitten. Wel kan je het staafje met je vingers voelen. Alleen jij en je arts zullen weten dat je er een hebt. Zodra het is ingebracht, kan het staafje drie jaar blijven zitten. Maar het kan desgewenst ook eerder worden verwijderd.

Werking

Het staafje voorkomt een zwangerschap op verschillende manieren. In de eerste plaats door de eisprong te verhinderen. Maar het verandert ook het slijm in de baarmoederhals zodat zaadcellen niet in de baarmoeder komen, en het verandert het baarmoederslijmvlies zodat de eicel niet kan innestelen.

De eerste weken na het inbrengen van het staafje is de afgifte van de werkzame stof hoger. Soms geeft dit aanleiding tot hoofdpijnklachten tijdens de eerste weken na het inbrengen, maar deze klachten verdwijnen doorgaans vanzelf weer. Zoals bij alle andere middelen van progestageen-alleen anticonceptie verandert het bloedingspatroon. Gedurende de eerste maanden na het inbrengen kan er vrij langdurig bloedverlies zijn meestal in de vorm van spotting (steeds kleine beetjes bloedverlies). De totale hoeveelheid bloedverlies is echter altijd minder dan bij een normale menstruatie. Na de beginperiode komt de bloeding nog af en toe op niet te voorspellen momenten en kan soms ook geheel wegblijven. De methode is uiterst betrouwbaar. De werking berust vooral op het onderdrukken van de eisprong. Na 3 jaar kan de afgifte van voldoende hormoon om de ovulatie te blijven voorkomen niet meer worden gegarandeerd en dient het staafje te worden vervangen. Groot voordeel van de methode is dat er altijd bescherming is tegen zwangerschap. Let op: Implanon beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Gebruik dan ook condooms bij risicogedrag.

Waar en wanneer inbrengen

Implanon NXT wordt vlak onder de huid ingebracht in de linker of rechter bovenarm. Als op het moment van inbrengen de pil nog wordt gebruikt of er nog een spiraaltje in de baarmoeder zit maakt het niet uit op welk moment in de menstruatiecyclus het staafje wordt ingebracht. Wordt geen betrouwbare anticonceptie gebruikt dan dient het staafje tijdens de menstruatie te worden ingebracht om er zeker van te zijn dat er op het moment van het inbrengen van het staafje al geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Implanon is dan ook niet geschikt als morning-after behandeling.