Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door de Clamydia Trachomatis bacterie. Deze bacterie leidt tot ontsteking van de slijmvliezen. De bacterie kan voorkomen in de slijmvliezen van de geslachtsorganen, anus en mond.

Meest voorkomende soa

Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet raken bij ‘onveilige seks’. Deze soa kan ook overgedragen worden door orale seks.

Mensen die besmet zijn merken dat vaak zelf niet. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Onbehandeld kan deze soa bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid. Jarenlang werd gedacht dat chlamydia een belangrijke oorzaak is van onvruchtbaarheid bij vrouwen – van mannen was al bekend dat een infectie niet tot onvruchtbaarheid leidt. Om die reden is ook een omvangrijke campagne rond preventie, diagnose en behandeling van de soa opgetuigd. Chlamydia wordt nu nog standaard met antibiotica behandeld, ook als er geen klachten zijn.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de soa in de meeste gevallen vanzelf weggaat zonder schadelijke gevolgen te veroorzaken. Vanaf januari 2025 gaat de GGD daarom niet meer standaard op chlamydia testen bij mensen zonder klachten.

Symptomen bij de vrouw:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Meer of andere afscheiding.
  • Tussentijdse bloedingen.
  • Bloedverlies en/of pijn tijdens of na het vrijen (postcoïtaal bloedverlies)
  • Pijn in de onderbuik.
  • Of pijn rechtsboven in de buik.

Chlamydia-infecties lijken vaker voor te komen dan gemiddeld bij vrouwen met intermenstrueel (spotting) of postcoïtaal bloedverlies (bloedverlies na het vrijen).

In een Amerikaans patiëntcontroleonderzoek bij vrouwen die meer dan 3 maanden orale anticonceptiva slikten bleek bij 29,2% van de vrouwen met doorbraakbloedingen een chlamydia-infectie voor te komen. Dit in vergelijking met 10,7% van de controlepersonen.

Symptomen bij de man:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Afscheiding uit de penis.
  • Pijn in de balzak.

Endometritis door een chlamydia-infectie

Chlamydia trachomatis kan cervicitis en vervolgens endometritis veroorzaken. Dat zijn ontstekingen van de baarmoederhals en vervolgens het baarmoederslijmvlies. Uiteindelijk kunnen deze infecties leiden tot onvruchtbaarheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer een chlamydia-infectie te voorkomen! Chlamydia kun je voorkomen door te vrijen met een condoom. Gebruik een condoom bij penetratie van de penis met vagina of anus.

Orale seks

Om Chlamydia te voorkomen moet je jezelf en je partner ook beschermen bij orale seks. Dus gebruik een condoom bij het pijpen en een beflapje bij het beffen.

Chlamydia-infectie behandelen

Zithromax is een bacteriostatisch middel. Het remt de eiwit aanmaak in de bacteriën. Hierdoor kunnen de bacteriën niet meer groeien en vermenigvuldigen.

Hogere concentraties

Het voordeel van Zithromax ten opzichte van Erythromycine is dat het een maagzuur bestendig preparaat is. Ook hoeft het slechts eenmaal per dag ingenomen te worden. In het algemeen worden met dit middel hogere concentraties bereikt in de weefsels en organen dan in het bloed.