Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door de Clamydia Trachomatis bacterie. Deze bacterie leidt tot ontsteking van de slijmvliezen. De bacterie kan voorkomen in de slijmvliezen van de geslachtsorganen, anus en mond. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende soa. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet raken bij ‘onveilige seks’. Deze soa kan dus ook overgedragen worden door orale seks.

Mensen die besmet zijn merken dat vaak zelf niet. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Onbehandeld kan deze soa bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid.

Symptomen bij de vrouw:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Meer of andere afscheiding.
  • Tussentijdse bloedingen.
  • Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen (postcoïtaal bloedverlies)
  • Pijn in de onderbuik.
  • Pijn rechtsboven in de buik.

Chlamydia-infecties lijken vaker voor te komen dan gemiddeld bij vrouwen met intermenstrueel (spotting) of postcoïtaal bloedverlies. In een Amerikaans patiëntcontroleonderzoek bij vrouwen die meer dan 3 maanden orale anticonceptiva slikten bleek bij 29,2% van de vrouwen met intermenstrueel bloedverlies een chlamydia-infectie voor te komen, in vergelijking met 10,7% van de controlepersonen.

Symptomen bij de man:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Afscheiding uit de penis.
  • Pijn in de balzak.

Endometritis door een chlamydia-infectie

Chlamydia trachomatis kan cervicitis en vervolgens endometritis veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer een chlamydia-infectie te voorkomen! Chlamydia kun je voorkomen door te vrijen met een condoom. Gebruik een condoom bij penetratie van de penis met vagina of anus. Om Chlamydia te voorkomen moet je jezelf en je partner ook beschermen bij orale seks. Dus gebruik een condoom bij het pijpen en een beflapje bij het beffen.

Chlamydia-infectie behandelen

Zithromax is een bacteriostatisch middel, het remt de eiwit aanmaak in de bacterie cellen, waardoor de bacteriën niet meer groeien en vermenigvuldigen.
Het voordeel van Zithromax ten opzichte van Erythromycine is dat het een maagzuur bestendig preparaat is en slechts eenmaal per dag hoeft te worden ingenomen. In het algemeen worden met dit middel hogere concentraties bereikt in de weefsels en organen dan in het bloed.

Bestellen