Menopauze

De overgang

Elke vrouw heeft een biologische klok in zich, deze klok wordt gestuurd met hormonen. In de puberteit gaan de eierstokken Oestrogeen produceren. Het hormoon oestrogeen zorgt er voor dat het schaam- en okselhaar gaat groeien, brengt de borstontwikkeling op gang en zorgt voor de rijping en het vrijkomen van een eicel.

Vanaf dat moment komt elke maand een eicel vrij. Wordt de eicel niet bevrucht dan leidt dat tot de maandelijkse menstruatie. Je bent nu vruchtbaar en kunt zwanger worden.

Het eind van deze vruchtbare periode wordt gekenmerkt door de laatste menstruatie. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw stopt met menstrueren is 51 jaar. Dit moment wordt de menopauze genoemd.

Ook de menopauze wordt gestuurd door hormonen. Eigenlijk is de overgang een soort omgekeerde puberteit. O.a. de vermindering van oestrogeen zorgt dat er geen ovulatie meer plaats vindt.

De overgang betekent voor een vrouw veel lichamelijke en geestelijke veranderingen. Zowel jijzelf als je lichaam moeten wennen aan het feit dat je nu geen kinderen meer kunt krijgen. Net als de puberteit is ook de overgang een lang en langzaam proces. Veel vrouwen hebben al 5 tot 10 jaar voor de laatste menstruatie last van overgangsklachten.

Het moment van de menopauze ligt erfelijk vast in jouw biologisch klok. Je hebt zelf dus geen invloed op het moment waarop je in de overgang komt.

De menopauze refereert aan de laatste menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen en progestagenen meer, waardoor het voortplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.

De periode rondom de menopauze wordt de perimenopauze, het climacterium of de overgang) genoemd. Dit proces duurt vanaf enkele jaren voor, tot enkele jaren na de menopauze. Tijdens het climacterium raken de eicellen, die bij de geboorte al in aanleg aanwezig zijn, op. Ook verandert de hormonale balans van het lichaam. De oestrogeen en progesteron spiegels worden minder stabiel. Ten slotte verandert de menstruatie. De manier waarop deze verandert verschilt; het kan zomaar van het ene op het andere moment stoppen of geleidelijk afnemen. Dat tweede is te
merken aan het feit dat het interval tussen twee menstruaties langer wordt of de bloeding langzaam afneemt.

Tijdens het climacterium moet het vrouwelijk lichaam zich aanpassen aan deze natuurlijke veranderingen. In de hormonale huishouding kunnen vasomotorische symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen optreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens zeer warm worden, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst, prikkelbaarheid en concentratiegebrek en van urogenitale klachten, zoals trofische vaginitis, vaginale droogheid, dysurie en urge-incontinentie.

De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van chirurgische interventie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie worden geïnduceerd. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is 51 jaar, maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder op, dit is met name bij vrouwen die een behandeling met radio- of chemotherapie hebben ondergaan. Een zogenoemde premature menopauze wordt gedefinieerd als menopauze die optreedt voor het 40e levensjaar en komt voor bij 1-2% van de vrouwen.

Postmenopauzale vrouwen, met name van Europese afkomst, hebben een verhoogd risico om botontkalking en de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dit komt vooral door de lage oestrogeen spiegels na de menopauze.

Meno-check Menopauze Test

Meno-Check(R) is een snelle, makkelijke en meer dan 99% betrouwbare test om te testen of je als vrouw al begonnen bent met de overgangsjaren (Menopauze). De test is hoog gevoelig waardoor ook de periode voorafgaande aan de menopauze (de pre-menopauze) bepaald kan worden.

Belang van vaststellen Menopauze
Indien vrouwen in de overgangsjaren of menopauze komen verandert de hormoonhuishouding. Een van de gevolgen kan zijn dat er botontkalking (osteoporose) optreedt. Bovendien is bekend dat er nog vele andere gezondheidsrisico’s zijn welke samenhangen met deze periode. De bekendste zijn een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Het is daarom van groot belang om deze periode vroegtijdig vast te stellen. Via deze simpel uit te voeren urine thuistest heb je nu betrouwbaar die mogelijkheid.

FSH Hormoon
Meno-check(R) toont met meer dan 99% betrouwbaarheid de stijging van het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aan. Dit hormoon is in sterke mate aanwezig en meetbaar tijdens de eerste periode van de overgang. Het hormoon is eenvoudig te meten in de urine.
De test verkrijgt deze betrouwbaarheid aangezien er 2 metingen worden verricht.

Complete levering inclusief 2 urine opvang bekers. Hygiënisch en extra betrouwbaar.

Vrouwen die weten, dat ze in de menopauze zijn, kunnen passende maatregelen nemen om het lichaam gezond te houden en gezondheidsrisico’s te vermijden die geassocieerd worden met de menopauze, zoals botontkalking, verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bestellen

Zelftest Menopauze

Met deze zelftest kun je zelf bepalen of klachten die jij hebt met de overgang te maken hebben. Enkele eenvoudige vragen geven je een beter beeld van jouw klachtenpatroon.

Uiteindelijk moet je met jouw klachten wel naar de huisarts gaan. De huisarts kan een goede diagnose vaststellen en jou adviezen geven.

Doe de zelftest

Links

8 gedachten over “Menopauze”

 1. Zou u ook onze web-site willen vermelden?
  http://www.overgangsconsulente.com
  Hartelijk dank.
  Janny Ledeboer
  Overgangsconsulente

  1. Webvrouw schreef:

   Beste Janny, bedankt voor je reactie. De link is opgenomen op de pagina hierboven. @Overgangscoach noemde site overigens ook al in haar blog (http://www.webvrouw.nl/seksualiteit-en-libido-tijdens-de-overgang/). We zijn dus hard bezig met het uitbreiden van alle informatie rondom het onderwerp van de overgang / menopauze. Extra informatie vanuit de vereniging of je eigen praktijk is dan ook van harte welkom. Sinds kort kunnen we eventuele evenementen, zoals bijeenkomsten, symposia e.d. ook opnemen in onze agenda.

 2. Nieuwe behandeltechniek voor overgangsklachten in het Spaarne Ziekenhuis

  maandag 27 januari 2014

  Vrouwen met klachten rond de overgang kunnen voor een nieuwe behandeltechniek terecht bij het Spaarne Ziekenhuis. Bij deze techniek zoekt de pijnspecialist door middel van een echo de zenuwknop in de hals op, die aan de hersenen informatie doorgeeft over de hormoonhuishouding. Door deze zenuwknop te verdoven kunnen klachten als opvliegers en nachtelijk zweten beduidend verminderen. Deze techniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten en de pijnpolikliniek van het Spaarne Ziekenhuis neemt deze als één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen in gebruik.

  Zo’n 80 tot 90% van de vrouwen heeft last van overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten of stemmingswisselingen. Gelukkig is er veel aan te doen. Er komen steeds meer behandelingen die de klachten verminderen. Via de huisarts of gynaecoloog is een groot deel van de mensen geholpen met hormonale medicatie of homeopathische middelen. Pijnspecialist en anesthesioloog Rolf Brouwer: “Wanneer klachten toch blijven aanhouden, kunnen vrouwen in aanmerking komen voor deze nieuwe behandeling.”

  Niet heel erg belastend
  Rolf Brouwer: “Deze behandeling is niet heel erg belastend voor een patiënt. In een aparte afspraak vindt een intakegesprek plaats. De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten en gebeurt in dagbehandeling. Meestal heeft een patiënt nog anderhalf uur nodig om bij te komen en kan zij daarna gewoon naar huis. De ingreep is ook veilig, omdat we door middel van de echo precies kunnen waarnemen waar de zenuwknop zich bevindt.”

  De behandeling is niet alleen geschikt voor vrouwen in de overgang. Ook vrouwen die door de behandeling van borstkanker versneld in de overgang komen of door hormonale therapie last hebben van opvliegers en zweten kunnen er baat bij hebben, net als mannen die door hormonale therapie voor prostaatkanker last hebben van opvliegers.

  Uit een Amerikaanse studie uit 2012 blijkt dat één week na de verdoving een vermindering van 64% van de ‘hot flushes’ aanvallen te zijn opgetreden. Ook is in belangrijke medische tijdschriften als de Lancet over deze behandeling gepubliceerd.

 3. Meer informatie over wat er rond de overgang en de menopauze verandert op het gebied van seksualiteit kunt u lezen in het artikel https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/verandering-seksualiteit-na-je-45ste. U vindt er ook praktische tips en adviezen. Ook voor de man.

 4. Karin schreef:

  Goedemorgen,
  Is de enige mogelijkheid om het eind van je vruchtbaarheid te bepalen, wachten tot je een jaar niet menstrueert?
  En zo ja, wat zijn dan de anticonceptiemogelijkheden? Condooms of spiraaltje? Ik ben 53, volgens de bloedtest in de overgang, ben inmiddels 2,5 maand gestopt met de pil en heb geen menstruatie meer gehad deze 2,5 maand.

  1. Webvrouw schreef:

   Beste Karin,

   Omdat de eicellen nog steeds onregelmatig kunnen vrijkomen heb je nooit 100% zekerheid en kun je inderdaad weinig anders dan een jaar wachten. De meeste huisartsen geven overigens aan dat de kans op zwangerschap na je 52e zeer klein is. Naast sterilisatie van jou of je partner kun je inderdaad in het laatste jaar condooms gebruiken. Een beter antwoord heb ik niet voor je, consulteer eventueel je huisarts nog een keertje voor verder vragen.

 5. Karin schreef:

  Bedankt voor jullie antwoord, maar het is natuurlijk wel raar dat we nu in 2017 nog niet kunnen bepalen of je niet meer vruchtbaar bent. Niet belangrijk genoeg waarschijnlijk voor onderzoek en misschien ook wel omdat zoveel vrouwen zulke heftige klachten hebben, dat sex het laatste is waar ze aan willen denken. Ik heb verder geen klachten en wel zin in sex en mijn partner gelukkig ook, maar condooms dragen niet echt bij aan een onbezorgd sexleven en een sterilisatie lijkt ook weer zo drastisch voor die paar maanden waar het nu nog om gaat.

  1. Webvrouw schreef:

   In zekere zin voelt dat misschien raar, maar misschien “moet” je accepteren dat het proces onvoorspelbaar is. Als een vrouw in de menopauze komt heeft dat vooral te maken met de minder functioneren van de eierstokken. Er worden minder hormonen geproduceerd waardoor geen eicellen meer tot rijping komen. De menopauze betekent dus niet dat de eitjes “op” zijn. De hormoonproducerende functie neemt geleidelijk af, waardoor het mogelijk is dat er soms nog een eitje tot rijping kan komen. E.e.a. is ook terug te lezen op http://menopausesupplement.com/the-cause-of-menopause/. Andere nuttige verwijzingen zijn misschien nog https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/zin-en-onzin-over-de-leeftijd-waarop-vrouwen-in-de-overgang-komen/ en https://www.scientias.nl/vrouwen-verliezen-90-procent-van-hun-eitjes-voor-hun-dertigste/. Fijn dat jouw klachten niet zo heftig zijn en dat je gewoon nog zin hebt om te vrijen. Voor veel vrouwen is dat anders, de veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen namelijk allerlei ongemakken geven zoals minder vochtig worden en veranderingen van de vaginawand en schaamlippen. Gelukkig geldt voor elke vrouw dat hormonen geen invloed hebben op het hebben van seksuele gevoelens en verlangens, ook het vermogen om klaar te komen veranderd niet.
   Het is jammer dat er niet echt een goede oplossing voor de anticonceptie is, mogelijk kan een spiraaltje jou nog uitkomst bieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *