Menopauze

De overgang

Elke vrouw heeft een biologische klok in zich, deze klok wordt gestuurd met hormonen. In de puberteit gaan de eierstokken Oestrogeen produceren. Het hormoon oestrogeen zorgt er voor dat het schaam- en okselhaar gaat groeien, brengt de borstontwikkeling op gang en zorgt voor de rijping en het vrijkomen van een eicel.

Vanaf dat moment komt elke maand een eicel vrij. Wordt de eicel niet bevrucht dan leidt dat tot de maandelijkse menstruatie. Je bent nu vruchtbaar en kunt zwanger worden.

Het eind van deze vruchtbare periode wordt gekenmerkt door de laatste menstruatie. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw stopt met menstrueren is 51 jaar. Dit moment wordt de menopauze genoemd.

Ook de menopauze wordt gestuurd door hormonen. Eigenlijk is de overgang een soort omgekeerde puberteit. O.a. de vermindering van oestrogeen zorgt dat er geen ovulatie meer plaats vindt.

De overgang betekent voor een vrouw veel lichamelijke en geestelijke veranderingen. Zowel jijzelf als je lichaam moeten wennen aan het feit dat je nu geen kinderen meer kunt krijgen. Net als de puberteit is ook de overgang een lang en langzaam proces. Veel vrouwen hebben al 5 tot 10 jaar voor de laatste menstruatie last van overgangsklachten.

Het moment van de menopauze ligt erfelijk vast in jouw biologisch klok. Je hebt zelf dus geen invloed op het moment waarop je in de overgang komt.

De menopauze refereert aan de laatste menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen en progestagenen meer, waardoor het voortplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.

De periode rondom de menopauze wordt de perimenopauze, het climacterium of de overgang) genoemd. Dit proces duurt vanaf enkele jaren voor, tot enkele jaren na de menopauze. Tijdens het climacterium raken de eicellen, die bij de geboorte al in aanleg aanwezig zijn, op. Ook verandert de hormonale balans van het lichaam. De oestrogeen en progesteron spiegels worden minder stabiel. Ten slotte verandert de menstruatie. De manier waarop deze verandert verschilt; het kan zomaar van het ene op het andere moment stoppen of geleidelijk afnemen. Dat tweede is te
merken aan het feit dat het interval tussen twee menstruaties langer wordt of de bloeding langzaam afneemt.

Tijdens het climacterium moet het vrouwelijk lichaam zich aanpassen aan deze natuurlijke veranderingen. In de hormonale huishouding kunnen vasomotorische symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen optreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens zeer warm worden, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst, prikkelbaarheid en concentratiegebrek en van urogenitale klachten, zoals trofische vaginitis, vaginale droogheid, dysurie en urge-incontinentie.

De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van chirurgische interventie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie worden geïnduceerd. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is 51 jaar, maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder op, dit is met name bij vrouwen die een behandeling met radio- of chemotherapie hebben ondergaan. Een zogenoemde premature menopauze wordt gedefinieerd als menopauze die optreedt voor het 40e levensjaar en komt voor bij 1-2% van de vrouwen.

Postmenopauzale vrouwen, met name van Europese afkomst, hebben een verhoogd risico om botontkalking en de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dit komt vooral door de lage oestrogeen spiegels na de menopauze.

Meno-check Menopauze Test

Meno-Check(R) is een snelle, makkelijke en meer dan 99% betrouwbare test om te testen of je als vrouw al begonnen bent met de overgangsjaren (Menopauze). De test is hoog gevoelig waardoor ook de periode voorafgaande aan de menopauze (de pre-menopauze) bepaald kan worden.

Belang van vaststellen Menopauze
Indien vrouwen in de overgangsjaren of menopauze komen verandert de hormoonhuishouding. Een van de gevolgen kan zijn dat er botontkalking (osteoporose) optreedt. Bovendien is bekend dat er nog vele andere gezondheidsrisico’s zijn welke samenhangen met deze periode. De bekendste zijn een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Het is daarom van groot belang om deze periode vroegtijdig vast te stellen. Via deze simpel uit te voeren urine thuistest heb je nu betrouwbaar die mogelijkheid.

FSH Hormoon
Meno-check(R) toont met meer dan 99% betrouwbaarheid de stijging van het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aan. Dit hormoon is in sterke mate aanwezig en meetbaar tijdens de eerste periode van de overgang. Het hormoon is eenvoudig te meten in de urine.
De test verkrijgt deze betrouwbaarheid aangezien er 2 metingen worden verricht.

Complete levering inclusief 2 urine opvang bekers. Hygiënisch en extra betrouwbaar.

Vrouwen die weten, dat ze in de menopauze zijn, kunnen passende maatregelen nemen om het lichaam gezond te houden en gezondheidsrisico’s te vermijden die geassocieerd worden met de menopauze, zoals botontkalking, verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bestellen

Zelftest Menopauze

Met deze zelftest kun je zelf bepalen of klachten die jij hebt met de overgang te maken hebben. Enkele eenvoudige vragen geven je een beter beeld van jouw klachtenpatroon.

Uiteindelijk moet je met jouw klachten wel naar de huisarts gaan. De huisarts kan een goede diagnose vaststellen en jou adviezen geven.

Doe de zelftest

Links

Reacties zijn gesloten.