Wat is cellulite?

Cellulite moet niet worden verward met Cellulitis. In de volksmond wordt met beide vaak hetzelfde bedoeld, maar cellulitis (eindigend op “itis”) geeft een ontsteking van de cel aan. Cellulite heeft niets te maken met een ontsteking. Daarom spreken wij in deze website over “Cellulite”, ook wel “sinaasappelhuid ” genoemd.

Cellulite komt voor bij 90% van de volwassen vrouwen. Mannen hebben er bijna geen last van. Cellulite wordt meestal aangetroffen op de dijen, de billen en de onderbuik. Heel soms ook op andere delen van het lichaam.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en gezegd, wordt Cellulite niet veroorzaakt door overgewicht. De uiting van Cellulite kan wel worden versterkt door overgewicht. We weten dit onder andere omdat Cellulite voorkomt bij zowel vrouwen met overgewicht als vrouwen met een normaal gewicht. Zelfs dunne vrouwen kunnen last hebben van Cellulite.

Doordat vetcellen in het onderhuidse vetweefsel toenemen worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verslechterde bloedcirculatie en afvoer van vocht verharden de onderhuidse celclusters. Afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op en het bindweefsel komt onder spanning te staan. Hierdoor wordt er getrokken aan de bovenste huidlaag en ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid.

Florange anti-cellulite afslankcrème is een 100% natuurlijke afslankcrème, op basis van Zoete Sinaasappel etherische olie en Ivy extract, die cellulite helpt voorkomen en verminderd.

Nurnberger – Muller schaal

De Nurnberger – Muller schaal wordt gebruikt om verschillende stadia van Cellulite te beschrijven. Er zijn vier stadia:

Fase 1

Er zijn geen bobbeltje of putjes zichtbaar als u staat of ligt. Als u de ‘pinch test’ doet (neem uw huid tussen uw wijsvinger en duim en knijp erin) ziet u een lichte vorming van kronkels en voren in de huid. Maar er is geen sprake van een sinaasappelhuid.

Fase 2

Er zijn geen bobbeltje of putjes zichtbaar als u staat of ligt. Maar als u de ‘pinch test’ doet (neem uw huid tussen uw wijsvinger en duim en knijp erin) dan is sprake van een sinaasappelhuid.

Fase 3

Bobbeltje en putjes (sinaasappelhuid) is spontaan zichtbaar als u staat.

Fase 4

Bobbeltje en putjes (sinaasappelhuid) is spontaan zichtbaar als u staat én ligt.

Ontstaan van cellulite

huid met cellulitevorming
Sterk uitvergrote doorsnee van de huid.

Hormonen, en dus niet lichaamsbeweging of dieet, reguleren voornamelijk de opslag van vet en de stofwisseling in de bovenste vetlaag (de hypodermis).

De vetcellen in de twee vetlagen onder de hypodermis staan ‘los’ door elkaar. De vetophoping en de stofwisseling in deze twee vetlagen zijn genetisch bepaald, maar worden beïnvloed door de levensstijl, dus lichaamsbeweging en eetgewoonten. Deze twee vetlagen zijn dus niet direct verantwoordelijk voor de vorming van Cellulite.

Het proces van een normale huid naar een sinaasappelhuid:

  1. vetcellen zwellen op door vetophoping
  2. de haarvaten worden doorlatend en dit zorgt voor een plaatselijke ophoping van vocht
  3. Onvoldoende afvoer van afvalstoffen vertraagt de verwijdering van overvloedige vocht
  4. De vetcellen beginnen te clusteren en worden bijeengehouden door collageen vezels, die een goede bloedcirculatie weer verhinderen.
  5. Het Bindweefsel komt onder spanning te staan. Hierdoor wordt er getrokken aan de bovenste huidlaag en ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid.

Oorzaken van cellulite

1. Hormonen

Cellulite wordt meestal gevormd tijdens perioden van hormonale verandering zoals de puberteit, zwangerschap, de overgang, het premenstrueel syndroom en de eerste maanden dat de pil wordt genomen. Hormonen regelen onder andere de veranderingen in de bloedcirculatie, de lymfatische afvoer, vet en bindweefsel. Deze factoren spelen allemaal een rol bij de vorming van Cellulite.

2. Levensstijl

Cellulite vormt zich door een reeks complexe veranderingen in het lichaam in de eerste vetlaag net onder de huid, ondanks veel bewegen of het volgen van een gebalanceerd dieet.
Echter, het ontbreken van een gezonde levensstijl en een goed dieet, de toename van lichaamsgewicht en het te weinig drinken van water, kunnen de uiting van Cellulite op het lichaam wel verergeren.

3. Leeftijd

Als men ouder wordt neemt de dikte en kracht van het bindweefsel van de huid af. De Cellulite die er misschien al is wordt hierdoor steeds beter zichtbaar naarmate men ouder wordt.

4. Erfelijkheid

Erfelijke factoren kunnen er ook voor zorgen dat vetcellen in het onderhuids vetweefsel groeien en Cellulite zich vormt.