Menstrueren en de menstruatiecyclus

De menstruatie is een onttrekkingsbloeding van het baarmoederslijmvlies. De menstruele cyclus wordt geregeld door de samenwerking van hypothalamus, hypofyse, ovaria en uterus. De bloeding vindt ongeveer eens in de 28 dagen plaats en duurt 4 à 5 dagen. Het vrijgekomen bloed komt via de vagina naar buiten. Het endometrium of baarmoederslijmvlies is de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder.

Hormonen tijdens de menstruatie

Het endometrium reageert sterk op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker, onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. Gebeurt dit niet, dan valt daarna de progesteronconcentratie terug en dan kan het nu dikke en uitgerijpte endometrium niet meer intact blijven en treedt een menstruatie op.

Menstrueren is gezond

Wanneer vrouwen menstrueren wordt ook vaak gezegd dat zij “ongesteld zijn“. Ongesteldheid heeft een negatieve klank. Vrouwen die menstrueren zijn juist gezond! De menstruatie is een teken van vruchtbaarheid.

Zonder menstruatie waren wij er allemaal niet eens geweest. Wij volgen graag de missie van Menstruatiecoach:

Het is mijn missie dat iedereen in Nederland zich bewust is van de menstruatiecyclus.
Dat niemand meer praat over ‘ongesteld‘, dat mannen en vrouwen het heel normaal vinden met respect om te gaan, en te praten, over elk aspect van de menselijke vruchtbaarheid, waaronder menstruatie.

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

Vanaf de menarche (de eerste menstruatie) kan het wel 5 tot 7 duren voordat de menstruatiecyclus regelmatig wordt, vanaf ongeveer het 40e levensjaar kunnen we ook weer onregelmatigheden ontstaan door de aanstaande menopauze. Tussen ons 20e en 40e levensjaar is onze menstruatiecyclus meestal vrij regelmatig, al zijn er “grote” verschillen tussen vrouwen onderling. Dit betekent dat we een cyclusduur van 24 tot 38 dagen kunnen hebben.

Wat is een “normale” menstruatie?

Elke menstrueerder is anders, maar volgens diverse onderzoeken is onze menstruatie normaal als de menstruatie tussen de 4,5 tot 8 dagen duurt en we tijdens deze dagen in totaal 5 tot 80 ml bloedverlies hebben.

Stoornissen in de menstruele cyclus

Stoornissen in de menstruele cyclus kunnen worden beschreven in termen van frequentie, regelmaat, hoeveelheid en duur van het bloedverlies.

Onze alternatieve menstruatieproducten

In de afgelopen 15 jaar hebben een compleet assortiment alternatieve menstruatieproducten opgebouwd, waarmee we kunnen inzetten op een echte menstruatietransitie. Na een periode van 60 jaar intensieve marketing van wegwerpproducten door grote bedrijven, die vaak onnodige klachten en gezondheidsproblemen geven, zijn er nu genoeg alternatieven. De gewone “softcup” is niet “viezer” in gebruik dan een tampon, maar wel veel gezonder. Dit werpproduct opent de weg naar de herbruikbare variant (goedkoper en beter voor het milieu). En daarna staan vrouwen misschien ook meer open voor de herbruikbare menstruatiecups. Met alle voordelen in veelvoud. Zoals al stond te lezen in een review bij een van onze klanten:

“Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van de Divacup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”

Ander onderzoek toont aan dat je in je leven zelfs 25000 euro kwijt bent aan je menstruatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd in Engeland. In Engeland gebruikt volgens dit onderzoek +/- 6% van de vrouwen een menstruatiecup. In Nederland en België ligt dit percentage nog vele malen lager!

De menarche

De eerste menstruatie van een meisje wordt de menarche genoemd. De menarche vindt bij de meeste meisjes in de puberteit tussen hun 11e en 15e levensjaar plaats. Na menarche kan de menstruatie eerst nog onregelmatig zijn. Na de menarche is een meisje vruchtbaar en kan dus zwanger worden.

Rond hun vijftigste stoppen de meest vrouwen met menstrueren. Deze fase wordt de menopauze genoemd.

Gemiddeld zijn de meeste vrouwen dus zo’n 450 keer ongesteld in hun leven. Of beter gezegd: een vrouw heeft in haar leven gemiddeld 450 menstruaties. Zwangerschap stopt de menstruatie, tegenwoordig krijgen vrouwen minder kinderen, ook de leeftijd waarop het eerste kind geboren wordt is hoger. Het aantal keer dat een vrouw menstrueert is daardoor dus ook hoger geworden. In sommige gevallen kan hormonale anti-conceptie de menstruatie uitstellen of zelfs helemaal stilleggen.

Menstruatiecup, Tampon of maandverband?

Bij de eerste menstruatie sta je voor de vraag: Gebruik ik tampons, menstruatiecup of maandverband? De menstruatietransitie kan je helpen met het kiezen van de het product dat het beste bij je past.

MenstruatieWijzer voor menstrueren

Deze site helpt je met het vinden van het menstruatieproduct dat het beste bij jou past. Ook als je al jaren hetzelfde product gebruikt, kom je hier misschien op een ander idee.

http://www.menstruatiewijzer.nl/

Herbruikbare menstruatiecups

Herbruikbare menstruatiecups zijn een flexibel bekertje van siliconen of rubber die het menstruatiebloed opvangen. Je draagt een menstruatiecup inwendig, net als een tampon alleen dan minder diep in de vagina. Doordat je een menstruatiecup heergebruikt en deze meerdere jaren meegaat, bespaart dit aanzienlijk op de productie van grondstoffen. Bovendien beperkt het de hoeveelheid afval. In onze webshop zijn menstruatiecups van verschillende merken te vinden. Afhankelijk van je leeftijd, lichaam en wensen kun je een menstruatiecup kiezen die bij jou past. De juiste keuze is niet altijd makkelijk, De Freedom cup is een goede cup om mee te beginnen. Bij twijfel helpen we je graag verder bij het vinden van de juiste menstruatiecup voor jou. Stuur ons gerust een mailtje op info@webvrouw.nl.

Softcup

De SoftcupSoftcup is geen tampon of maandverband, Softcup is een zacht flexibel cupje dat je inwendig draagt. Softcup is echt uniek omdat het cupje je menstruatievloeiing opvangt. Softcup is gemaakt van een irritatievrij, niet absorberend thermoplastisch materiaal dat zacht wordt door je lichaamstemperatuur. Hierdoor zal Softcup zich schikken naar je inwendige bouw en ontstaat een persoonlijke pasvorm wat lekkage en geurtjes helpt voorkomen.
De softcup is in tegenstelling tot herbruikbare menstruatiecups, zoals De Divacup, alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Zonder problemen zwemmen, sporten en vrijen!

Period! Magazine over menstrueren

Hoe komt het dat we 10x vaker menstrueren dan een paar eeuwen geleden? Hoe werkt een menstruatiecup? Seks + ongesteld: waar moet je op letten? Menstrueren dieren ook? Welke beroemde actrice zei voor de eerste keer ‘ongesteld’ op tv?

De Nederlandstalige editie van Period! ging vorig jaar online. Inmiddels is er ook een Engelstalige versie: www.period.media. Beide magazines hebben dezelfde kleurrijke looks en bieden dezelfde mix van entertainment en informatie. No kidding: over menstruatie! Nieuwsgierig? Kijk op
www.period.nl.

Links