Menstrueren en de menstruatiecyclus

De menstruatie is een bloeding van het baarmoederslijmvlies. De bloeding vindt ongeveer eens in de 28 dagen plaats en duurt 4 à 5 dagen. Het vrijgekomen bloed komt via de vagina naar buiten. Wanneer vrouwen menstrueren wordt ook vaak gezegd dat zij “ongesteld zijn”. Ongesteldheid heeft een negatieve klank. Vrouwen die menstrueren zijn juist gezond. De menstruatie is een teken van vruchtbaarheid. Zonder menstruatie waren wij er allemaal niet eens geweest. Wij volgen graag de missie van Menstruatiecoach:

Het is mijn missie dat iedereen in Nederland zich bewust is van de menstruatiecyclus.
Dat niemand meer praat over ‘ongesteld‘, dat mannen en vrouwen het heel normaal vinden met respect om te gaan, en te praten, over elk aspect van de menselijke vruchtbaarheid, waaronder menstruatie.

Onze alternatieve menstruatieproducten

In de afgelopen 15 jaar hebben een compleet assortiment alternatieve menstruatieproducten opgebouwd, waarmee we kunnen inzetten op een echte menstruatietransitie. Na een periode van 60 jaar intensieve marketing van wegwerpproducten door grote bedrijven, die vaak onnodige klachten en gezondheidsproblemen geven, zijn er nu genoeg alternatieven. De gewone “softcup” is niet “viezer” in gebruik dan een tampon, maar wel veel gezonder. Dit werpproduct opent de weg naar de herbruikbare variant (goedkoper en beter voor het milieu). En daarna staan vrouwen misschien ook meer open voor de herbruikbare menstruatiecups. Met alle voordelen in veelvoud. Zoals al stond te lezen in een review bij een van onze klanten:

“Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van de Divacup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”

Ander onderzoek toont aan dat je in je leven zelfs 25000 euro kwijt bent aan je menstruatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd in Engeland. In Engeland gebruikt volgens dit onderzoek +/- 6% van de vrouwen een menstruatiecup. In Nederland en België ligt dit percentage nog vele malen lager!

Hoe goed ken jij jouw menstruatiecyclus?

Veel vrouwen hebben klachten en voelen zich minder prettig tijdens hun menstruatie. Je staat er niet alleen voor. Veel mensen beseffen dat anders omgaan met de menstruatiecyclus kan en moet. Maar hoe ga je dit toepassen in jouw eigen situatie? Ook men-struatie.nl kan en wil je daarmee helpen.

Meer inzicht in de menstruatiecyclus leid tot een leukere samenleving

Wist je trouwens dat veel vrouwen die een menstruatiecup zijn gaan gebruiken aangeven dat hun menstruatie minder heftig is geworden en vaak ook korter duurt? Menstruatiecups absorberen niet en houden zo het vaginale milieu gezond.

De menarche

De eerste menstruatie van een meisje wordt de menarche genoemd. De menarche vindt bij de meeste meisjes in de puberteit tussen hun 11e en 15e levensjaar plaats. Na menarche kan de menstruatie eerst nog onregelmatig zijn. Na de menarche is een meisje vruchtbaar en kan dus zwanger worden.

Rond hun vijftigste stoppen de meest vrouwen met menstrueren. Deze fase wordt de menopauze genoemd.

Gemiddeld zijn de meeste vrouwen dus zo’n 450 keer ongesteld in hun leven. Of beter gezegd: een vrouw heeft in haar leven gemiddeld 450 menstruaties. Zwangerschap stopt de menstruatie, tegenwoordig krijgen vrouwen minder kinderen, ook de leeftijd waarop het eerste kind geboren wordt is hoger. Het aantal keer dat een vrouw menstrueert is daardoor dus ook hoger geworden. In sommige gevallen kan hormonale anti-conceptie de menstruatie uitstellen of zelfs helemaal stilleggen.

Menstruatiecup, Tampon of maandverband?

Bij de eerste menstruatie sta je voor de vraag: Gebruik ik tampons, menstruatiecup of maandverband? De menstruatietransitie kan je helpen met het kiezen van de het product dat het beste bij je past.

MenstruatieWijzer voor menstrueren

Deze site helpt je met het vinden van het menstruatieproduct dat het beste bij jou past. Ook als je al jaren hetzelfde product gebruikt, kom je hier misschien op een ander idee.

http://www.menstruatiewijzer.nl/

Herbruikbare menstruatiecups

Herbruikbare menstruatiecups zijn een flexibel bekertje van siliconen of rubber die het menstruatiebloed opvangen. Je draagt een menstruatiecup inwendig, net als een tampon alleen dan minder diep in de vagina. Doordat je een menstruatiecup heergebruikt en deze meerdere jaren meegaat, bespaart dit aanzienlijk op de productie van grondstoffen. Bovendien beperkt het de hoeveelheid afval. In onze webshop zijn menstruatiecups van verschillende merken te vinden. Afhankelijk van je leeftijd, lichaam en wensen kun je een menstruatiecup kiezen die bij jou past. De juiste keuze is niet altijd makkelijk, De Freedom cup is een goede cup om mee te beginnen. Bij twijfel helpen we je graag verder bij het vinden van de juiste menstruatiecup voor jou. Stuur ons gerust een mailtje op info@webvrouw.nl.

Softcup

De SoftcupSoftcup is geen tampon of maandverband, Softcup is een zacht flexibel cupje dat je inwendig draagt. Softcup is echt uniek omdat het cupje je menstruatievloeiing opvangt. Softcup is gemaakt van een irritatievrij, niet absorberend thermoplastisch materiaal dat zacht wordt door je lichaamstemperatuur. Hierdoor zal Softcup zich schikken naar je inwendige bouw en ontstaat een persoonlijke pasvorm wat lekkage en geurtjes helpt voorkomen.
De softcup is in tegenstelling tot herbruikbare menstruatiecups, zoals De Divacup, alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Zonder problemen zwemmen, sporten en vrijen!

Draadloze tampons

Draadloze tampons hebben geen touwtje. De tampons zijn dus niet zichtbaar als je ze draagt. De tampons lijken een soort kleine sponsjes. Je brengt ze in de vagina met je vinger en glijmiddel. (Voor de wet (natte) variant) is geen glijmiddel nodig.
De tampons sluiten de baarmoedermond af, zodat er geen menstruatiebloed meer in de vagina komt. De tampons hoef je niet te verwijderen tijdens het vrijen! Gynotex tampons bestellen en op deze website kun je terecht voor de Beppy tampons (of bestel met korting via EuroClix bij Drogisterij.net)
NIEUW: Wellness tampons (bekend van de huishoudbeurs).

Period! Magazine over menstrueren

Hoe komt het dat we 10x vaker menstrueren dan een paar eeuwen geleden? Hoe werkt een menstruatiecup? Seks + ongesteld: waar moet je op letten? Menstrueren dieren ook? Welke beroemde actrice zei voor de eerste keer ‘ongesteld’ op tv?

De Nederlandstalige editie van Period! ging vorig jaar online. Inmiddels is er ook een Engelstalige versie: www.period.media. Beide magazines hebben dezelfde kleurrijke looks en bieden dezelfde mix van entertainment en informatie. No kidding: over menstruatie! Nieuwsgierig? Kijk op
www.period.nl.

Hulp bij menstruatieproblemen

Ongeveer één op de vijf Nederlandse vrouwen heeft last van hevige menstruaties met veel bloedverlies. Om deze vrouwen in de rust en beslotenheid van hun eigen omgeving te helpen met informatie, heeft Hologic de website een speciale website in het leven geroepen. Hier zijn onder meer antwoorden op veelgestelde vragen en een veelheid aan achtergrondinformatie te vinden, maar ook checklists die kunnen worden uitgeprint om mee te nemen bij een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan een voor veel vrouwen effectieve, snelle en veilige behandeling van dit probleem: NovaSure®.
http://www.hevigbloedverlies.nl/

Links

Een gedachte over “Menstrueren en de menstruatiecyclus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *