Endometriose


Hoe endometriose precies ontstaat is nog lang niet duidelijk. Een aantal factoren zijn inmiddels wel in kaart gebracht.

Endometriose kan veroorzaakt worden door menstruatiebloed dat vanuit de baarmoeder terugvloeit naar de eileiders en zo in de bekken- en buikholte terecht komt. Dit proces wordt ook wel retrograde menstruatie genoemd. Deze terugvloeiing van menstruatievocht komt bij alle vrouwen voor, maar leidt niet altijd tot endometriose.

Daarnaast zouden verstoring van het immuunsysteem of van de hormoonhuishouding kunnen leiden tot endometriose. Onderzoekers vermoeden verder dat endometriumcellen zich door het lichaam kunnen verplaatsen via de normale bloedsomloop en / of het lymfesysteem.

Verder onderzoek is zeker nodig, want endometriose veroorzaakt niet alleen veel pijnklachten bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maar wordt ook gezien als de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Endometrioseklachten kunnen zich eigenlijk al vanaf de eerste menstruatie uiten. Wanneer jonge vrouwen en tieners bij een arts komen met pijnklachten tijdens de menstruatie (en soms ook eisprong) wordt niet altijd meteen aan endometriose gedacht. Toch is de afgelopen jaren gebleken dat erkenning en behandeling van endometriose bij tieners en jonge vrouwen kan helpen in het voorkomen van onherstelbare problemen op latere leeftijd.

Mogelijke gevolgen

Mogelijke oplossingen

Volgens professoren Meaddough en Olive uit de Southern Connecticut State University is een orgasme tijdens de maandstonden (menstruatie) zelfs een risicoverlagende factor op endometriose – maar hierover is niet iedereen het eens.

Artsen schrijven Primolut N voor bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, overgangsklachten, menstruatieklachten en endometriose. De werkzame stof in Primolut N is Norethisteron. Dit is een vrouwelijk progestageenhormoon.

Endometriose stichting

De endometriose stichting behartigt de belangen van endometriose patiënten in Nederland en België.

http://www.endometriose.nl/

Persoonlijke verhalen

  • Een persoonlijke blogpost om meer bekendheid te geven aan de ziekte endometriose. Een verslag van de eerste klachten tot de diagnose: Als ongesteld zijn je lichaam kapot maakt.
  • Hoe endometriose precies ontstaan is niet bekend, maar het is wel bekend dat oestrogeendominantie een grote rol speelt bij het hebben van endometriose. Het komt er op neer dat je oestrogeen/progesteron hormonen uit balans zijn (de hormonen die je cyclus regelen). Met voeding kun je deze balans enorm beïnvloeden op endometriosedieet.nl lees je meer hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *