Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte. Het is een goedaardige aandoening die soms zeer ernstige klachten kan geven. De ziekte wordt veroorzaakt door baarmoederslijmvlies dat groeit op ongewone plaatsen. Wat betekent dat baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder groeit.

Wie krijgt het?

De ziekte komt bij vrouwen vrij vaak voor. Ongeveer een op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft ermee te maken. De ziekte uit zich soms al vanaf de eerste menstruatie.

Wat zijn de gevolgen van endometriose

Endometriose kan bloedinkjes in de buikholte, pijnklachten en verklevingen veroorzaken.

Ook veroorzaakt het bij meiden en vrouwen zeer pijnlijke menstruaties. Uiteindelijk kunnen deze pijnlijke menstruaties later over gaan in dagelijkse buikpijnklachten. Daarnaast kan het de blaas-, nier- en darmfuncties verstoren. Ten slotte wordt de aandoening gezien als een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij jonge vrouwen.

Pijnlijke menstruaties

Het baarmoederslijmvlies dat zich bij de baarmoeder bevindt, reageert ook op de hormoonveranderingen tijdens de menstruatie. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Het bloed van deze bloedingen kan niet via de vagina wegstromen. Dat is dus een verschil met normaal menstruatiebloed. Tijdens de menstruatie is dit zeer pijnlijk. Ook plassen kan pijnlijk zijn.

PeriodPanteez menstruatieondergoed

Ook pijnlijke menstruaties kunnen PeriodPanteez soms verlichting van de pijn geven. Ook geeft het materiaal en de verstevigende werking extra comfort.

Endometriose is geen endometritis

Endometriose moeten we niet verwarren met endometritis. Endometritis is een infectie van het baarmoederslijmvlies, de binnenwand van de baarmoeder.

Twee verschillende typen

Afhankelijk van waar de endometriose-haarden voorkomen twee verschillende type onderscheiden:

Endometriosis interna

Adenomyose is de vorm van endometriose die ook wel endometriosis interna wordt genoemd. Bij adenomyose bevinden zich eilandjes van endometrium in het myometrium. Het myometrium is de spierlaag in de wand van de baarmoeder.

Endometriosis externa

De tweede vorm waarbij endometriosis zich in de buikholte noemen we endometriosis externa.

Oorzaken en behandeling

Over de oorzaken van endometriose  en het ontstaan weten we nog niet voldoende. Het is een chronische ziekte met grote en ingrijpende gevolgen voor meiden en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De behandeling is daarom ook een complexe zaak, die vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Een persoonlijk verhaal over endometriose

Als ongesteld zijn je lichaam kapot maakt is een persoonlijke blogpost om meer bekendheid te geven aan de ziekte. Een verslag van de eerste klachten tot de diagnose.