Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door baarmoederslijmvlies dat groeit op ongewone plaatsen. Wat betekent dat baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder groeit. De ziekte komt bij vrouwen vrij vaak voor. Ongeveer een op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft met endometriose te maken. Endometriose kan zich al vanaf de eerste menstruatie uiten.

Wat zijn de gevolgen van endometriose

Endometriose veroorzaakt bij meiden en vrouwen zeer pijnlijke menstruaties. Uiteindelijk kunnen deze pijnlijke menstruaties later over gaan in dagelijkse buikpijnklachten. Daarnaast kan endometriose blaas-, nier- en darmfuncties verstoren. Ten slotte wordt endometriose gezien als een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij jonge vrouwen.

Endometriose is geen endometritis

Endometriose moeten we niet verwarren met endometritis. Endometritis is een infectie van het baarmoederslijmvlies, de binnenwand van de baarmoeder.

Twee verschillende typen endometroise

Als we kijken naar endometriose kunnen we afhanelijk van waar de endometriose-haarden voorkomen twee verschillende type onderscheiden. Adenomyose is de vorm van endometriose die ook wel endometriosis interna wordt genoemd. Bij adenomyose bevinden zich eilandjes van endometrium in het myometrium. De tweede vorm waarbij endometriosis zich in de buikholte noemen we endometriosis externa.

Oorzaken en behandeling van endometriose

Over de oorzaken van endometriose weten we nog niet voldoende. Endometriose is een chronische ziekte met grote en ingrijpende gevolgen voor meiden en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Over het ontstaan van endometriose is nog lang niet alles bekend, daarom is behandeling van endometriose ook een complexe zaak en vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Een persoonlijk verhaal over endometriose

Als ongesteld zijn je lichaam kapot maakt is een persoonlijke blogpost om meer bekendheid te geven aan de ziekte endometriose. Een verslag van de eerste klachten tot de diagnose.