Het vrouwelijke orgasme

Wat is een orgasme nu eigenlijk? Vaak wordt het orgasme beschreven als een fijn, prettig, warm gevoel dat komt in golven. De meest vrouwen kunnen alleen klaarkomen door stimulatie van de clitoris, maar vaginale orgasmes bestaan ook. Het prettige gevoel gevoel kan zich beperken tot alleen de vagina, maar ook door je hele lichaam stromen.

Elk orgasme is anders

Elk orgasme voelt anders, soms is het vluchtig en soms juist heel intens. Vaak is het moeilijk een goed orgasme zomaar te herhalen. Een orgasme kun je niet helemaal sturen en soms kan het je zelf verassen. Het hebben van meerder hoogtepunten achterelkaar is ook mogelijk.

Tijdens het orgasme gebeurd er enorm veel in lichaam. Je ademhaling versneld, je hartslag loopt op en je pupillen worden groter. Ook je hersenen doen mee, hersenactiviteit neemt toe en de afgifte van het hormoon oxytocine wordt gestimuleerd. De spieren van de bekkenbodem trekken zich tijdens het klaarkomen ritmisch samen en kunnen je lichaam laten schokken.

Waarom anale stimulatie prettig is

Op dat moment is ook het ritmisch samentrekken van de sluitspier van de anus voelbaar en dit kan weer verklaren waar stimulatie deze spier, de anus, een bijzondere seksuele sensatie oproept.

De rol van de bekkenbodemspieren

Vrouwen die meer controle over hun bekkenbodemspieren hebben, ervaren vaak meer gevoeligheid en intensievere orgasmen. In onze webshop verkopen we een trainer voor de bekkenbodem en Yoni eggs waarmee je de bekkenbodemspieren kunt trainen.

Bij het samentrekken van de bekkenbodemspieren worden de baarmoeder en vagina ook samengetrokken, gedacht wordt dat een orgasme daarom misschien een positieve invloed heeft op het tot stand komen van een zwangerschap. Het hebben van een orgasme is echter geen voorwaarde om zwanger te kunnen raken. Behalve dat zijn er natuurlijk nog genoeg andere positieve effecten; de algehele ontspanning van het lichaam, de doorbloeding van huid en spieren, het op peil houden van de bloeddruk en natuurlijk een het fijne gevoel waardoor je makkelijker kunt inslapen.

Verschillende manieren om klaar te komen

Uit een analyse van 33 onderzoeken van de afgelopen 85 jaar blijkt dat tussen de 50 en 75 procent van de vrouwen alleen een orgasme krijgt als de clitoris gestimuleerd wordt. Sommige vrouwen kunnen ook een vaginaal orgasme hebben, de beste manier om dat te bereiken lijkt het stimuleren van de g-spot, maar voor sommige onder ons is juist alleen penetratie voldoende.
De meeste vrouwen ervaren de beste of heftigste orgasme als ze zowel clitoraal als vaginaal gestimuleerd worden. Naast zo’n gemixt orgasme kun je ook nog een meervoudig orgasme bereiken. Kortom tijd om eens grondig aan de slag te gaan en te ontdekken wat we fijn vinden.

Klaarkomen tegen menstruatiepijn

Het hebben van een orgasme tijdens je menstruatie helpt ook tegen menstruatiepijn en ter verlichting van de de typische menstruatiekrampen. Zie ook Vrijen & Menstruatie.