Het vrouwelijke orgasme

Wat is een orgasme nu eigenlijk? Vaak wordt het orgasme beschreven als een fijn, prettig, warm gevoel dat komt in golven. De meest vrouwen kunnen alleen klaarkomen door stimulatie van de clitoris, maar vaginale orgasmes bestaan ook.

Het prettige gevoel gevoel kan zich beperken tot alleen de vagina, maar ook door je hele lichaam stromen. Hoe je tot een orgasme komt leer je vooral door te masturberen. Wees lief voor jezelf!

Overigens zijn seks en masturbatie niet de enige manieren om klaar te komen. Bij een yogasme heb je een orgasme tijdens de yogales, maar ook andere sporten kunnen je laten klaarkomen.

Elk orgasme is anders

Elk orgasme voelt anders. Soms is het vluchtig en soms juist heel intens. Vaak is het moeilijk een goed orgasme zomaar te herhalen. Een orgasme kun je niet helemaal sturen en soms kan het je zelfs verassen. Het hebben van meerder hoogtepunten achterelkaar is ook mogelijk. Om klaar te komen is het belangrijk om in de juiste stemming te zijn.

Seksuele gedachten en fantasieën kun je helpen in de juiste stemming te komen. Hoe beter je jouw lichaam kent hoe makkelijker je kunt klaarkomen.

Wat er tijdens een orgasme gebeurt

Tijdens het orgasme gebeurt er enorm veel in lichaam. Je ademhaling versneld en je hartslag loopt op. Zelfs je pupillen worden groter.

Ook je hersenen doen mee. De hersenactiviteit neemt toe en de afgifte van het hormoon oxytocine wordt gestimuleerd. Oxytocine maakt het klaarkomen makkelijker. En het hormoon zorgt dat je baarmoeder zich samentrekt tijdens je hoogtepunt.

Verder trekken de spieren van de bekkenbodem zich tijdens het klaarkomen ritmisch samen. Dat kan je hele lichaam laten schokken.

Waarom anale stimulatie prettig is

Op dat moment is ook het ritmisch samentrekken van de sluitspier van de anus voelbaar. Dit kan weer verklaren waar stimulatie deze spier, de anus, een bijzondere seksuele sensatie oproept.

De rol van de bekkenbodemspieren

Vrouwen die meer controle over hun bekkenbodemspieren hebben, ervaren vaak meer gevoeligheid en intensievere orgasmen. In onze webshop verkopen we een trainer voor de bekkenbodem en Yoni eggs waarmee je de bekkenbodemspieren kunt trainen.

Bij het samentrekken van de bekkenbodemspieren worden de baarmoeder en vagina ook samengetrokken, gedacht wordt dat een orgasme daarom misschien een positieve invloed heeft op het tot stand komen van een zwangerschap.

Positieve effecten van een orgasme

Het hebben van een orgasme is echter geen voorwaarde om zwanger te kunnen raken. Behalve dat zijn er natuurlijk nog genoeg andere positieve effecten.

Klaarkomen zorgt voor de algehele ontspanning van het lichaam. De doorbloeding van huid en spieren neemt toe. En het helpt bij het op peil houden van je bloeddruk.

Psychische effecten van het orgasme

Natuurlijk is er het fijne gevoel, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker kunt inslapen.

De vrijgekomen oxytocine geeft je na het orgasme een gevoel van verbondenheid met je partner. Daarnaast komen er tijdens het orgasme nog endofines vrij.

Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zijn ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie.

Verschillende manieren om klaar te komen

Uit een analyse van 33 onderzoeken van de afgelopen 85 jaar blijkt dat tussen de 50 en 75 procent van de vrouwen alleen een orgasme krijgt als de clitoris gestimuleerd wordt. Tijdens het masturberen of vrijen kunnen je de clitoris gemakkelijk handmatig stimuleren met je vingers. De Bries is een luchtdruk stimulator voor de clitoris.

Sommige vrouwen kunnen ook een vaginaal orgasme hebben, de beste manier om dat te bereiken lijkt het stimuleren van de g-spot, maar voor sommige onder ons is juist alleen penetratie voldoende. Of ga eens op zoek naar je a-spot.

Tijdens soloseks kun je je vingers gebruiken om je vagina te penetreren. Een vibrator kan ook een fijn hulpmiddel zijn. Wij adviseren de allround “Voel me” vibrator. Deze vibrator voelt aan als je huid en is snel op temperatuur. Door zijn veelzijdigheid kunnen je gemakkelijk wisselen tussen stimulatie van de clitoris en vagina / g-spot.

De meeste vrouwen ervaren de beste of heftigste orgasme als ze zowel clitoraal als vaginaal gestimuleerd worden. Ook stimulatie van de tepels of poepgaatje kan fijn zijn en je eerder tot een hoogtepunt brengen.

Natuurlijk kun je ook een vibrator gebruiken. Misschien werkt een stimulerende gel voor jou?

Meervoudig orgasme

Naast zo’n gemixt orgasme kun je ook nog een meervoudig orgasme bereiken. Na je eerste orgasme is de clitoris vaak nog heel gevoelig. Directe aanraking is dan niet prettig. Om nog een keer klaar te komen helpt het vaak om eerst rustig je andere erogene zones eens te verwennen. Richt je daarna eventueel pas weer op je clitoris.

Kortom tijd om eens grondig aan de slag te gaan en te ontdekken wat we fijn vinden.

Nipple-gasms of tepelorgasmes

Op diverse site kun je er over lezen klaarkomen door alleen je tepels te stimuleren. Je kunt het natuurlijk altijd proberen. De meeste vrouwen komen alleen klaar door stimulatie van de clitoris.

De clitoris, vagina en tepels zijn verbonden met dezelfde hersengebieden. Ook maakt je lichaam oxytocine aan als de tepels gestreeld worden. Oxytocine maakt klaarkomen makkelijker. Om die reden vinden veel vrouwen het ook fijn als de tepels worden aangeraakt tijdens het vrijen. Of dat dan leidt tot een orgasme, zul je zelf moeten ontdekken.

Klaarkomen tegen menstruatiepijn

Een orgasme tijdens je menstruatie helpt ook tegen menstruatiepijn en ter verlichting van de de typische menstruatiekrampen. Dit komt natuurlijk door de vrijgekomen endorfinen. Zie ook Vrijen & Menstruatie en onze speciale pagina over masturbatie tijdens je menstruatie en het speciale menstrubatie-pakket in onze webshop.