Hirsutisme

Buitensporige haargroei (hirsutisme)

Men spreekt van hirsutisme wanneer een vrouw meer dan normale haargroei heeft op plaatsen waar normaal gesproken alleen bij mannen haar groeit. Dan hebben we het over haargroei op de kin, de bovenlip, de borst of de onderbuik.

Bijna elke vrouw heeft wel eens een haartje waar het eigenlijk niet hoort. Te denken valt bijvoorbeeld aan haartje op de tepel of een paar donkere snorhaartjes. Meestal is dat gemakkelijk weg te werken als dat je stoort.

Uitgebreidere haargroei op ‘mannelijke’ plaatsen vormt vaak een serieus probleem. De vrouw schaamt zich en soms ontstaan zelfs sociale problemen. Sauna, strand en zwembad worden in elk geval gemeden.

Oorzaken hirsutisme

Hirsutisme wordt veroorzaak door mannelijk hormonen (o.a. testosteron). Elke vrouw heeft deze hormonen in haar bloed. De een alleen wat meer dan de andere. Een (te) hoge concentratie mannelijke hormonen leidt dus tot hirsutisme.

Meestal is er geen duidelijk verklaring voor de hoge concentratie mannelijk hormonen. In uitzonderlijk gevallen kan het echter veroorzaakt worden door een aandoening aan de eierstokken. Om die laatste reden moet je zeker even langs de huisarts gaan als je last hebt van hirsutisme en / of een onregelmatige menstruatie.

Wel is duidelijk dat Hirsutisme erfelijk bepaalt is. Vrouwen uit het Middelandse Zeegebied hebben er vaker last van. Daarbij moet je echter niet vergeten, dat deze vrouwen vaak donkere haargroei hebben, terwijl West-Europese vrouw blonde haargroei hebben. Een paar blonde haartjes op jouw bovenlip vallen nu eenmaal minder op dan donkere haartjes.

Kortom hier en daar wat haartjes blond of donker is dus normaal, hoewel je ook dat als storend kunt ervaren.

Hirsutisme oplossen

Er bestaan geen medicijnen voor Hirsutisme. In sommige gevallen kan een anticonceptiepil helpen (zie: hieronder).

Als je haartjes je storen kun je ze verwijderen of minder zichtbaar maken. Soms kun je de haartjes bleken.

Voor het verwijderen kun je een methode kiezen, die jij prettig vindt. De personal shavers die op deze site worden verkocht zijn zeer geschikt voor het verwijderen van haartjes op de gevoelige huid van je bijvoorbeeld je gezicht of armen.

Veel vrouwen met hirsutisme halen goed resultaten met Kalo.

Anticonceptiepil met cyproteronacetaat

Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking. Dit betekent dat de invloed van de mannelijke hormonen worden geremd. Hierdoor bestaat een kans dat de buitensporige haargroei verdwijnt of minder wordt.

Informeer hiervoor bij jouw huisarts. Hij of zij kan jou vertellen of dit in jouw geval een oplossing is en welke pil je dan moet gebruiken.