Progestagenen

Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Alle progestagenen, m.u.v. progesteron worden synthetisch gemaakt en noemt men progestativa. Een progestativum of progestatieve stof is een synthetisch vervaardigd progestageen. Deze stoffen hebben progestatieve eigenschappen. Dit wil zeggen dat deze stoffen op het door oestrogenen voorbereide baarmoederslijmvlies dezelfde invloed hebben als progesteron, maar niet alle andere eigenschappen daarvan in gelijke mate als progesteron bezitten. Progesteron is het (enige) natuurlijke progestageen. Natuurlijke progesteron regelt, dus net zoals alle syntetische progestageenhormonen, samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus. Het is vooral in de tweede helft van de cyclus actief om de baarmoeder geschikt te maken voor de innesteling van een bevruchte eicel. Bovendien houdt progesteron de baarmoeder in de juiste conditie tijdens een zwangerschap.

Norethisteron

Norethisteron is een synthetisch vrouwelijk progestageenhormoon.

Enkele progestativa naast Norethisteron zijn: Cyproteronacetaat (Pregnaan met acetylgroep), Drospireno en Levonorgestrel.

Norethisteron wordt gebruikt in verschillende vorm van orale anticonceptie. Het wordt gebruikt in zowel anticonceptiepillen op basis van enkel progestagenen als in de zgn. combinatiepillen.

Primolut N

Norethisteron is ook verkrijgbaar als medicijn op zich zelf, en voorbeeld daarvan is Primolut N. Primolut N wordt o.a. gebruikt bij afwijkingen van de menstruatie. Zo zijn er onregelmatige bloedingen, die voornamelijk bij jonge meisjes en bij vrouwen tijdens de overgangsjaren optreden. Deze onregelmatige bloedingen worden dysfunctionele bloedingen genoemd. Primolut N wordt ook gebruikt bij het verschuiven van de menstruatie. Het verschijnsel dat er nooit een bloeding is opgetreden heet primaire amenorroe; indien er vroeger wel menstruaties waren, maar later gedurende langere tijd achter elkaar niet meer, is er sprake van langdurige secundaire amenorroe. Bij de behandeling van overgangsklachten met oestrogene hormonen wordt het oestrogeen vaak gecombineerd met Primolut N.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *