Progestagenen

Progesteron

Progesteron is het (enige) natuurlijke progestageen. Natuurlijke progesteron regelt samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus.

Progesteron is vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus actief om de baarmoeder geschikt te maken voor de innesteling van een bevruchte eicel. Bovendien houdt progesteron de baarmoeder in de juiste conditie tijdens een zwangerschap.

Pijnlijke borsten tijdens de menstruatie

Ook zorgt progesteron na de eisprong voor een toename van het klierweefsel in de borsten. Er gaat meer bloed naar de borsten als voorbereiding op een eventuele zwangerschap. Dit kan pijnlijke borsten tijdens de menstruatie of zwangerschap veroorzaken.

Wat zijn Progestagenen?

Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Alle progestagenen, m.u.v. progesteron worden synthetisch gemaakt en noemt men progestativa. Een progestativum of progestatieve stof is een synthetisch vervaardigd progestageen. Ook progestagenen kunnen de menstruatiecyclus beïnvloeden.

Hoe werken progestagenen?

Deze stoffen hebben progestatieve eigenschappen. Dit wil zeggen dat deze stoffen op het door oestrogenen voorbereide baarmoederslijmvlies dezelfde invloed hebben als progesteron. De meeste progestagenen hebben niet alle andere eigenschappen die progesteron heeft. Zo kan het zijn dat een progestageen wel de menstruatiecyclus beïnvloedt, maar geen of een gering effect op de borsten heeft.

Norethisteron

Norethisteron is een synthetisch vrouwelijk progestageenhormoon. Enkele progestativa naast Norethisteron zijn: Cyproteronacetaat (Pregnaan met acetylgroep), Drospireno en Levonorgestrel.

Norethisteron als bestandsdeel van orale anticonceptie

Ook wordt Norethisteron gebruikt in verschillende vorm van orale anticonceptie. Het wordt gebruikt in zowel anticonceptiepillen op basis van enkel progestagenen als in de zgn. combinatiepillen.

Primolut N

Norethisteron is ook verkrijgbaar als medicijn. Een voorbeeld van zo’n medicijn is Primolut N. Primolut N wordt o.a. voorgeschreven bij afwijkingen van de menstruatie. Ook kan het worden voorgeschreven om de menstruatie te verschuiven.

Behandeling van dysfunctionele bloedingen met Primolut N

Zo zijn er onregelmatige bloedingen, die voornamelijk bij jonge meisjes en bij vrouwen tijdens de overgangsjaren optreden. Deze onregelmatige bloedingen worden dysfunctionele bloedingen genoemd.

Behandeling van amenorroe met Primolut N

Het verschijnsel dat er nooit een bloeding is opgetreden heet primaire amenorroe. Indien er vroeger wel menstruaties waren, maar later gedurende langere tijd achter elkaar niet meer, is er sprake van langdurige secundaire amenorroe.

Behandeling van overgangsklachten met Primolut N

Bij de behandeling van overgangsklachten met oestrogene hormonen wordt het oestrogeen vaak gecombineerd met Primolut N.

Reacties zijn gesloten.