Mastopathie – pijnlijke en gespannen borsten

Mastopathie is een verzamelnaam voor een aantal goedaardige aandoeningen in de borsten. De twee meest voorkomende vormen van mastopathie zijn: een cyste en een bindweefselknobbel. Beide problemen worden mede veroorzaakt door de invloed van hormonen op het borstklierweefsel. De klachten zijn pijnlijke en gespannen borsten. De borsten kunnen stug en onregelmatig aanvoelen en er kan vocht uit de tepels komen (tepelafscheiding). De klachten zijn vaak vlak voor de menstruatie het ergst.

Wat is een cyste?

Een cyste is een met vocht gevuld blaasje, dat ontstaat doordat er vocht in de melkgangen achterblijft. De cyste voelt aan als een knobbel.

Wat is een bindweefselknobbel?

Een bindweefselknobbel ontstaat door de verharding van bind- en klierweefsel in de borst.

Pijnlijke borsten voor de menstruatie

Ook pijn in de borsten, met of zonder knobbels, komt vrij vaak voor. Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten weer af.

Andere klachten die samenhangen met mastopathie

Andere klachten zoals tepelafscheiding en borstontstekingen komen minder vaak voor.

Wat kun je zelf doen bij mastopathie?

Het is verstandig om elke maand een borstzelfonderzoek uit te voeren. Ook kun je voor vragen terecht bij Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie.