Dyspareünie

Dyspareünie is pijn tijdens de penetratie van de penis in de vagina tijdens het vrijen. Zowel mannen als vrouwen kunnen dyspareünie hebben.

Dyspareünie kan verschillende oorzaken hebben:

Onvoldoende opwinding

Onvoldoende opwinding, waardoor de vagina niet vochtig genoeg is. Hier kan het gebruik van glijmiddel of speeksel helpen. Beter is te zoeken naar een echte oplossing. Praat hier met je partner over. Geef tijdens het vrijen aan als je nog niet opgewonden genoeg bent om te neuken. Geef ook aan wat hij kan doen om te zorgen dat jij meer opgewonden wordt. Bespreek dit niet alleen tijdens het vrijen zelf.

Zelf ken je jouw lichaam het beste. Je weet zelf dus ook wat jou het meeste opwind. Help je partner dit ook te leren. Lees ook eens over masturberen.

Kamsymfyse

Een kampsymfyse is een deel van het schaambeen met een scherpe rand. Het schaambeen is niet bij alle vrouwen even breed. Een breed schaambeen betekent dat de vagina laag ligt.

Tijdens de penetratie van de penis wordt de gevoelige huid, die over het schaambeen ligt, tegen de scherpe rand gedrukt, wat de pijn veroorzaakt.

Als je hier last van hebt, kun je de pijn voorkomen door een ander standje te kiezen. Ook het veranderen van je houding kan helpen. Probeer je benen zover mogelijk op te trekken en leg eventueel een kussen onder je billen. Of kies voor een standje waarbij de penis van achter wordt binnengebracht.

Vaginisme

Aan Vaginisme gerelateerde oorzaken worden op een andere pagina besproken besproken.

Andere oorzaken

PID, contact tussen de penis en de baarmoedermond en infecties kunnen andere oorzaken van dyspareünie.

Wat te doen bij dyspareünie?

Als je last hebt van pijn tijdens het vrijen heeft het geen zin om dit te ontkennen. Doen of er niets aan de hand, helpt je niet verder.

Bespreek het ook zo snel mogelijk met je partner. Zoek samen met een deskundige of de huisarts naar de oorzaak. Als de oorzaak gevonden is, kun je op zoek gaan naar een oplossing.

Als je partner pas veel later hoort dat het vrijen (neuken) je pijn deed en jij al die tijd niets gezegd hebt, zal hij pas echt teleurgesteld en gekwetst zijn.

Ga niet forceren als er nog geen oplossing is gevonden. Vrij tot die tijd op manieren manieren; strelen, likken en (samen) masturberen gaan zonder pijn. Zo voorkomen dat jij (of jullie) het plezier in seks gaan verliezen.

Reacties zijn gesloten.