Vrijen & Menstruatie

Vrijen tijdens je menstruatie

Vrij jij met je partner als je ongesteld bent? En ga je dan ook me hem naar bed? Er bestaan geen medische bezwaren tegen het vrijen (neuken) tijdens je menstruatie.

Sommige koppels vrijen niet tijdens de maandelijkse periode, omdat ze dat niet prettig vinden of zelfs onhygiënisch. De meeste vrouwen voelen zich tijdens de menstruatie niet optimaal, voor de een betekent dat een verminderde behoefte aan sex, terwijl de extra aandacht voor de ander juist een opkikker kan zijn.

Dat je tijdens je ongesteldheid niet zwanger kunt raken, kan verklaren dat sommige vrouwen juist meer zin in seks hebben. Geen angst voor zwangerschap maakt het voor sommige vrouwen mogelijk zich juist tijdens de menstruatie helemaal te laten gaan, ze voelen zich niet meer geremd.

Bloedvlekken kun je gemakkelijk voorkomen

Als je bang bent voor bloedvlekken kun je het bed eens verruilen voor het bad of de douche. Of je kunt natuurlijk de Easecup gebruiken als menstruatieproduct. De Easecup (vervanger van de Softcup) is een disc-vormige menstruatiecup voor eenmalige gebruik waar je in tgenestelling tot onze herbruikbare menstruatiecups gewoon mee kunt vrijen. Bestel de Easecup direct in onze webshop.

De kans op een zwangerschap tijdens de menstruatie is verwaarloosbaar

Zoals gezegd kun je tijdens je menstruatie dus eigenlijk niet zwanger raken. Dat wil niet zeggen dat je niet veilig hoeft te vrijen, zeker als je geen vaste partner hebt. Tijdens je ongesteldheid kun je natuurlijk gewoon besmet raken met een geslachtsziekte. In sommige gevallen loop je door het menstruatiebloed zelfs een extra risico.

Orale seks tijdens de menstruatie
Door iemand te beffen, die menstrueert heb je een grotere kans om een hiv-infectie op te lopen. Buiten de menstruatie om is er nauwelijks kans op een geslachtsziekte als je een vrouw oraal bevredigt. Al kun je wel een koortslip oplopen als die persoon, die je likt, herpes genitalis heeft. Een liklapje ook vaak beflapje genoemd beschermd tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) tijdens orale seks. Liklapjes bestellen.

Penetratie (neuken)

Als vrijt tijdens menstruatie en geen bescherming draagt is het haast niet te voorkomen dat er misschien wat menstruatiebloed lekt. Zolang de penis nog niet binnen is, kan er bloed naar buiten komen, daarom is het handig om bijvoorbeeld op een handdoek te liggen. En ook na het vrijen kan weer wat bloed naar buiten lopen. Sommige vrouwen vinden het fijn zich voor het vrijen nog even te wassen.

Tampons

Voor het vrijen kun je een schone tampon indoen en jezelf eventueel eerst nog even wassen. Voor je echt met elkaar naar bed gaat, kan de tampon het beste verwijderd worden. Mocht je dat in alle opwinding vergeten is het geen probleem, alleen kan je partner daar soms last van hebben.
Er bestaan ook speciale tampons, die je in kunt houden. Wil je het vrijen niet onderbreken of hou je de lakens liever schoon gebruik dan de Easecup als alternatief voor tampons of maandverband.

Tampons nemen, in tegenstelling tot de Easecup, vocht op, na het verwijderen is de vagina droog, wat penetratie moeilijk of pijnlijk kan maken. Na het verwijderen, kun je de vagina eerst vochtig maken met een glijmiddel of speeksel.

Diepe penetratie

Tijdens je menstruatiecyclus verandert de positie van de baarmoedermond in je vagina. Tijdens de dagen van de menstruatie bevindt de baarmoedermond zich op de laagste positie, wat de vagina zelf dus feitelijk wat korter maakt. Sommige vrouwen beschrijven, juist tijdens de menstruatie, het contact tussen de penis en de baarmoedermond als pijnlijk. (Dit kan versterkt worden als je het tampon hebt laten zitten.) Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een ander standje te kiezen tijdens het vrijen.

Klaarkomen (orgasme)

Het hebben van een orgasme tijdens je menstruatie helpt tegen menstruatiepijn en ter verlichting van de de typische menstruatiekrampen. Tijdens het klaarkomen komt het hormoon oxytocine vrij, dat een pijn verlichtende werking heeft. Ook de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens het orgasme maken de typische menstruatiekrampen minder pijnlijk. Het verdovend effect verdwijnt echter na een tijd weer.

Naast oxytocine maakt je lichaam tijdens het vrijen ook Endorfine aan. Endorfinen zijn de natuurlijke opiaten van het lichaam, ontworpen om stress te verminderen en genot te vergroten. Endorfine is een stofje in de hersenen dat leidt tot een gevoel van geluk of zelfs euforie, en het is algemeen bekend dat vrijen de aanmaak van endorfine stimuleert. Als je klaarkomt krijgt de endorfine-aanmaak nog eens een extra boost.

Het samentrekken van de baarmoeder tijdens het orgasme vermindert niet alleen de menstruatiekrampen, maar zou endometriose helpen voorkomen.

Je kunt zelf voor een orgasme zorgen

Om je stemming wat op te krikken hoef je niet op zoek te gaan naar een partner, zelf een orgasme teweegbrengen helpt ook. Als je klaarkomt komen endorfinen in de bloedbaan terecht waardoor je je onmiddellijk gelukkiger voelt.

Het is dan ook niet vreemd om masturberen als je menstrueert (ongesteld bent), het helpt je te ontspannen, je gedachten te verzetten en verlicht dus bovendien de pijn. Bij heftige menstruatiekrampen kun je bijvoorbeeld een warm bad nemen en je zelf eens lekker verwennen (vingeren). De vrijgekomen endorfinen zullen zeker een positieve invloed op je stemming hebben.