Vulvaire Vestibulitis Syndroom

Er worden voor deze aandoening verschillende namen gebruikt. Er wordt gesproken van het vulvaire vestibulitis syndroom, focale vestibulodunie en focale vulvitis. In Nederland wordt ook de benaming focale vestibulitis gebruikt.

Bij focale vestibulitis is de schedevoorhof (vestibulum) aangetast. De schedevoorhof ligt rond de schede-ingang en wordt begrensd door het maagdenvlies (of de resten hiervan). Aan de buitenkant wordt de grens van de schedevoorhof gevormd door de binnenste schaamlippen. Aan weerszijden van de schede, in het gebied van de schedevoorhof, bevinden zich de afvoergangen van de klieren van Bartholin. Deze klieren zorgen, samen met een aantal kleinere kliertjes, voor de bevochtiging van de schede-ingang tijdens seksuele opwinding.

Bij focale vestibulitis bestaat er pijn rond de schede-ingang bij het vrijen. Deze pijn wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking in het onderste gedeelte van de schedevoorhof (aan de kant van de anus) en tegen het maagdenvlies. Vaak bestaat er ook een uitbreiding van de ontsteking via de zijkanten van de schedevoorhof tot aan de opening van de plasbuis.

Meestal bestaat er ook een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren (Secundair vaginisme). De schede-ingang kan hierdoor sterk vernauwd worden. Dit wordt vaginisme genoemd. Soms is een inwendig onderzoek door deze hoge spierspanning niet mogelijk.

De verhoogde spierspanning van de bekkenbodem is een reactie op de aanwezige pijn. Er bestaat een vicieuze cirkel. Door de ontsteking van de schedevoorhof is het binnenkomen van penis of tampon in de schede pijnlijk. Onwillekeurig worden als gevolg hiervan de bekkenbodemspieren aangespannen. De schede-ingang wordt nauwer. Door de nauwe schede-ingang is passage moeilijk en bij pogingen hiertoe zal er meer pijn ontstaan. De bekkenbodemspierspanning zal nog hoger worden, waarmee de cirkel rond is.

Bovendien zal door angst voor pijn de seksuele opwinding minder zijn. Een belangrijk gevolg hiervan is een verminderde vochtigheid van de schedevoorhof en de schedewand. Deze verminderde vochtigheid kan op zijn beurt weer leiden tot pijn bij de gemeenschap. Uiteindelijk zal het proces leiden tot het niet meer mogelijk zijn van gemeenschap of tampongebruik. Omdat vaginisme bij focale vestibulitis ontstaat als reactie op de pijn, spreekt men van secundair vaginisme.

pdf downloadFocale vestibulitis syndroom – Goede zorg voor je vaginale slijmvliezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *