Geslachtsziekten

Geslachtsziekten worden vaak s.o.a. genoemd. S.o.a. is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Via seksueel contact kun je een soa oplopen. Soa’s zijn besmettelijk. Je kunt drager van een soa zijn zonder dat het het zelf merkt. Als je besmet bent kun je de soa wel overdragen.

De meeste soa zijn goed te genezen. Een onbehandelde soa kan leiden tot gezondheidsproblemen en onvruchtbaarheid. Aids (hiv-besmetting) is niet te genezen.

Soa’s zijn te voorkomen door tijdens het vrijen een condoom te gebruiken.

Naar schatting lopen elk jaar 100.000 mensen een soa op. De meest voorkomende soa zijn (op volgorde van het aantal besmettingen per jaar):

  1. Chlamydia
  2. Genitale wratten
  3. Herpes genitalis
  4. Gonorroe
  5. Hepatitis B
  6. Trichomonas
  7. Syfilis
  8. HIV / AIDS
  9. Gardnerella
  10. Schaamluis

Als je denkt dat je een soa hebt

Indien je na het hebben van ‘onveilig’ seksueel contact klachten krijgt die kunnen wijzen op een soa kun je het beste z.s.m, een bezoek aan de huisarts brengen. Uitstellen heeft geen zin. Geen enkele geslachtsziekte gaat vanzelf over. De meest soa zijn goed te behandelen, hoe eerder de behandeling plaats vindt hoe kleiner de kans op gevolgen. Naast de huisarts kun je ook terecht bij GGD, een Soa-polikliniek of Rutger Stichting.

Meer informatie?

Meer informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen en de gevolgen daarvan is te verkrijgen bij de Stichting Soa-bestrijding, Postbus 8198, 3503 RD Utrecht, Soa-infolijn 0900-9109106.

Ook kan informatie verkregen worden via de Rutgers Stichting, landelijk informatienummer: 0900-9398

Informatiefolders over seksueel overdraagbare aandoeningen zijn ook gratis te verkrijgen bij de GGD in woonplaats of regio.

Soa opgelopen?

Bestel hier anoniem je medicijnen voor een snelle behandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *