Vaginale infecties

Wanneer de vaginale flora verstoord is, kan er gemakkelijk een vaginale infectie ontstaan, die vaak tot hele vervelende klachten kan leiden.

Vaginale infecties zijn vaak moeilijk te herkennen, maar omdat ze zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden, is het nuttig u geregeld te laten onderzoeken. Daarnaast is het verstandig al vanaf het ontstaan van de klachten u dagelijks te wassen met de IntiCare Vaginale Wasemulsie en uw vaginale zuurgraad met de speciale IntiCare Vaginale Gel te herstellen, om uw vagina weer in haar natuurlijke balans te brengen. Het is duidelijk dat u bij vaginale klachten het beste even langs uw huisarts kunt gaan. Doe dat in ieder geval als er binnen vijf dagen geen verbetering optreedt.

Gardnerella

De Gardnerellabacterie komt in beperkte mate in uw vagina voor. Op zich geen probleem, tot u vaginale flora uit balans is. Gardnerella is de boosdoener bij bacteriële vaginose of vaginitis. Hierbij zijn alle nuttige lactobacilli verdwenen en dus ook de beschermende zuurgraad. De afscheiding is grijswit van kleur, stinkt visachtig en geeft jeuk.

Trichomonas

Nog een micro-organisme dat zichzelf zo snel vermenigvuldigt in een vagina met een slechte zuurgraad, is trichomonas. Het is een eencellig zweepdiertje dat tot de zogenaamde Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) behoort. Dat betekent dat dit micro-organisme seksueel overdraagbaar is. Het gevolg van een trichomonas-infectie is een gelige afscheiding, een onaangename (vaak visachtige) geur, jeuk, pijn en een snel bloedende vagina.

Actynomyces

De actynomyces-bacterie komt in uw mondholte voor en kan via handen of orale seks in de vagina terechtkomen. De bacterie kan een ontsteking veroorzaken met een bruine, vies ruikende afscheiding. Een infectie met deze bacterie komt vaak voor bij vrouwen die een pessarium of spiraaltje gebruiken. Ook wanneer tampons niet regelmatig verwisseld worden, kan de actynomyces-bacterie zijn slag slaan.

Candida

De bekendste vaginale schimmelinfectie is die door candida. Meer dan 37% van de vrouwen die met vaginale problemen bij haar huisarts aanklopt, heeft er last van. Uw herkent het aan de brokkelige, geel-witte afscheiding, pijn en een branderig gevoel. Vaak zijn ook de schaamlippen rood en gezwollen en heeft u last van jeuk. Op zich is een candida-infectie redelijk onschuldig en goed te behandelen. Het kan echter wel een hele hardnekkige infectie zijn, die ook vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. In sommige gevallen keert de infectie steeds terug. Candida komt voor als er veel suiker in de cellen van de vaginawand aanwezig is, want schimmels groeien door suiker. Als u regelmatig last van candida heeft, is het aan te raden weinig melkproducten en suiker te gebruiken. Spoelen met een zuur intiemproduct heeft bij een candida-infectie geen zin. Spoelen met water is effectiever. Wel kan een speciale intiemgel verlichting geven bij pijn en jeuk.

Chlamydia

Chlamydia is een vaak voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Een chlamydia-infectie is erg verraderlijk omdat deze bij vrouwen niet altijd met symptomen gepaard gaat. De infectie kan zich echter uitbreiden naar de baarmoeder en eileiders en zo onvruchtbaarheid veroorzaken. Andere aandoeningen die door onveilig vrijen gemakkelijk overgebracht kunnen worden en een infectie in uw vagina, urine- of eileiders en baarmoeder kunnen veroorzaken, zijn gonorroe, treponema pallidum (de veroorzaker van syfilis) en het herpesvirus. Deze laatste is vergelijkbaar met het virus dat een koortslip veroorzaakt en dat bij orale seks in de vagina kan worden overgebracht. De vaginale herpes wordt via onbeschermde seks overgebracht en heeft puistjes en zweertjes op de schaamlippen en in de vagina tot gevolg. Tenslotte is er nog het Humaan Papiloma Virus (HPV) dat wratjes op de geslachtsdelen veroorzaakt. Deze worden ook wel venuswratten of genitale wratten genoemd en zijn seksueel overdraagbaar. Dit virus is ook de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Ga dus naar de dokter om deze wratjes te laten behandelen en onthoudt u van seks tot ze weg zijn.

Een gedachte over “Vaginale infecties”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *