Candidiasis

Candidiasis, candidose of candida is een schimmelinfectie (mycose). Deze infectie wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels.

Hierbij gaat het voornamelijk om Candida albicans. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale commensaal. Een commensaal is organisme dat in of op een gastheer leeft zonder deze te schaden of ziek te maken.

Onder gezonde omstandigheden behoort Candida albicans dus tot de natuurlijke flora van een gezond lichaam. En komt onder andere voor in de mond, in de darmen, op de huid en in de vagina.

De schimmel vormt met bacteriën een zeker evenwicht. Men spreekt echter van candidiasis wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën. Het biologisch evenwicht is dan verstoord. Door deze verstoring ontstaat de infectie.

Soms wordt een schimmelinfectie verward Lichen sclerosus (LS).

Vaginale schimmelinfecties

De bekendste vaginale schimmelinfectie is die door candida (ook wel vulvovaginale candidiasis). Meer dan 37% van de vrouwen die met vaginale problemen bij haar huisarts aanklopt, heeft er last van.

Je herkent het aan de brokkelige, geel-witte afscheiding, pijn en een branderig gevoel. Vaak zijn ook de schaamlippen rood en gezwollen en heb je last van jeuk en irritatie.

Op zich is een candida-infectie redelijk onschuldig en goed te behandelen. Het kan echter wel een hele hardnekkige infectie zijn, die ook vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. In sommige gevallen keert de infectie steeds terug.

Oorzaken van Candida-infecties

Een wildgroei van Candida schimmels ontstaat als de verhouding tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam uit balans is. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Verder kan een vaginale infectie ook ontstaan door de vagina te wassen met zeep. De vagina reinigt zichzelf. Of door het gebruik van tampons tijdens de menstruatie. Hierdoor wordt de natuurlijke zuurgraad (PH) verstoord en Candida zich kan vermenigvuldigen.

Gebruik van menstruatieproducten die niet absorberen voorkomen dit. Voorbeelden zijn De Groene Cup en de Easecup.

Tenslotte blijkt in de praktijk  dat vrouwen die overstappen van wegwerpmaandverband naar ImseVimse wasbaar maandverband ook minder last hebben van jeuk en schimmelinfecties.

Hormonale invloeden

Een verandering of disbalans in de hormonen kan ook een verandering in de zuurtegraad (pH-waarde) van de vagina tot gevolg hebben. Wat schimmels dus een kans geeft.

Deze hormoonschommelingen kunnen op verschillende momenten plaats vinden:

Ten eerste treden hormonale schommelingen op vlak voor en na de menstruatie en bij het gebruik van anticonceptiepillen (Edwards, 2004).

Verder verandert een zwangerschap de hormoonbalans. Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar kan tijdens de zwangerschap vervelend zijn.

Tenslotte zien we ook veel hormoonschommelingen in de levensfase voorafgaand aan de menopauze.

Invloed van suikers

Candida komt voor als er (te)veel suiker in de cellen van de vaginawand aanwezig is. Schimmels hebben suiker nodig om te groeien. Er is een relatie tussen je voeding en het voorkomen van suikers in je vagina en darmen.

Als je regelmatig last van candida hebt, overweeg dan minder melkproducten en suiker te gebruiken. Melkproducten bevatten melksuikers zoals lactose.

Vocht stimuleert schimmelgroei

Soms blijft je schaamstreek te lang vochtig. Ook dat kan een bron voor schimmels zijn. Na het zwemmen houd je bijvoorbeeld je badpak aan. Ook kan vocht ontstaan door zweten en het dragen van synthetisch ondergoed.

Je schaamhaar beschermt je vulva overigens tegen dit vocht. Vrouwen die hun schaamhaar verwijderen lijken meer last van schimmelinfecties te hebben. Daarnaast zorgt je schaamhaar ook dat je minder zweet.

Ten slotte geeft maandverband tijdens de menstruatie ook nog eens een extra risico. Niet al het menstruatiebloed kan altijd direct geabsorbeerd worden. Hierdoor blijven je genitaliën te lang vochtig. Hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor doorlekken.

Menstruatiecups voorkomen Candida-infecties

Herbruikbare menstruatiecups absorberen niet en zorgen er zo voor dat je vagina gezonder blijft. Ook de Easecups houden je vagina gezond tijdens de menstruatie. Beide producten zijn te koop in onze webshop.

Menstruatiecups zijn dus veel gezonder voor je vagina!

Candida-infecties en menstruatiecups

Zoals we al aangaven helpen menstruatiecups je vagina gezond te houden. Ze voorkomen een verstoring van de PH waardoor een Candida-infectie de kop op kan steken.

Toch is het niet uitgesloten dat je ook als een menstruatiecup gebruikt toch een keer te maken krijgen met Candidiasis.

Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verlaagde weerstand. Ook medicijngebruik kan een rol spelen.

Daarnaast kunnen hormonen dus een rol spelen. Ook bij een gezonde menstruatie blijven die een rol spelen.

Je menstruatiecup vervangen

Het is niet duidelijk of uitkoken en steriliseren van de menstruatiecup ook alle gisten en schimmels doodt. Als de candidose (na behandeling) blijft terugkeren kun je jouw menstruatiecup beter vervangen.

De Easecup herbruik je niet, in dit geval dus een voordeel.

Vrijen met een Candida-infectie?

Candida geeft vaak pijn en een branderig gevoel in en rondom de vagina en schaamlippen. Daarom kan candida ook leiden tot pijn tijdens het vrijen.

Pijn tijdens het vrijen moet altijd te voorkomen voorkomen worden. Hierdoor raak je namelijk gemakkelijk in een negatieve (vicieuze) cirkel.

Heb je geen pijn dan kun je gewoon vrijen. Candidiasis wordt niet gezien als s.o.a. Echter is overdacht wel mogelijk. Tijdens een infectie is het gebruik van een condoom raadzaam.

Bij het likken van de vagina en vulva door je partner kun je eventueel ook liklapjes gebruiken.

(her)besmetting door seks

Indien je een behandeling voor een Candida-infectie ondergaat, is het soms zinvol ook je sekspartner te behandelen. Dit om te voorkomen dat je elkaar steeds opnieuw blijft besmetten.

Behandeling van de mannelijke sekspartner hoeft alleen te gebeuren als er bij de man ook symptomen optreden. Mannen die een vrouwelijke partner hebben met een genitale infectie krijgen niet altijd symptomen.

Kortom Seks leidt dus niet noodzakelijk tot de overdracht van de schimmelinfectie aan mannen. Wel zou een man zonder symptomen een vrouw kunnen besmetten.

Gebruik van intiemproducten

Spoelen met een zuur intiemproduct heeft bij een candida-infectie geen zin. Spoelen met water is effectiever. Bedenk je altijd dat de vagina een zelfreinigende functie heeft.

Wel kan een speciale intiemgel verlichting geven bij pijn en jeuk van de schaamlippen.