Tips voor gebruik Menstruatiecup

8 jaar geleden voegde we de onderstaande tips voor het gebruik van de Divacup toe aan onze website. Sindsdien is het aanbod herbruikbare menstruatiecups enorm toegenomen. Deze tips zijn van toepassing op alle menstruatiecups, zoals De Groene cup en Rubycup en Mooncup.

Femmycycle en Easecup

De werking van de Femmycycle is ook vergelijkbaar met onze  andere herbruikbare menstruatiecups. Alleen de vorm is anders. Femmycycle is bijzonder geschikt voor meisjes en vrouwen met een lage baarmoederhals (low cervix).

Daarentegen is De Easecup een menstruatiedisk. Een menstruatiedisk is voor eenmalig gebruik. Je hebt dus wel de voordelen van een menstruatiecup, maar hoeft niet schoon te spoelen. Bovendien kun je met menstruatiedisk gewoon vrijen. De werking van de Easecup is net iets anders.

Geschikt voor elke menstrueerder

De Divacup is geschikt voor elke vrouw. Je kunt de Divacup gebruiken vanaf je eerste menstruatie. Soms schrikken vrouwen weleens van de grootte of vorm wanneer ze een menstruatiecup voor het eerst zien. Maar wees gerust een menstruatiecup past echt.

Beschadiging van het maagdenvlies

Soms maken jonge meisjes, of hun ouders, zich zorgen over een eventuele beschadiging van het maagdenvlies. Net als bij het gebruik van tampons zou een menstruatiecup het maagdenvlies een beetje kunnen inscheuren.

Dit gebeurt eigenlijk bij elke meisje en heeft niets te maken met het hebben van seks. Sporten, tampons en een menstruatiecup kunnen zorgen voor een lichte beschadiging.

Mocht je hierover vragen hebben neem dan contact op met je huisarts.

Oefening baart kunst

Iedere vrouw kan de Divacup gebruiken. Goed gebruik vraagt soms enige oefening. Bijna niemand leert fietsen zonder zijwieltjes. Zo is het ook met een menstruatiecup, het uitvinden van de juiste vouwmethode en de juiste manier van inbrengen vraagt enige oefening.

Daarom zal het bij de ene vrouw sneller gaan dan bij de ander. Na enkele cycli heeft iedere vrouw de juiste routine wel gevonden. Eenmaal gewend aan een menstruatiecup zul je merken dat het verwijderen en inbrengen zelfs gaat zonder er over na te denken.

Iedereen is uniek

Elke vrouw is anders, elk lichaam is uniek en geen enkele menstruatie is precies hetzelfde. Sommige vrouwen zullen daarom geen enkele moeite hebben met het eerste gebruik van de Divacup. Voor andere zullen wat meer pogingen nodig zijn om de Divacup de eerste keren succesvol in te brengen.

Wees gerust, neem de tijd en probeer te ontspannen. Na enkele cycli lukt het eigenlijk iedere vrouw. Het is de moeite waard, want uiteindelijk kun je jarenlang profiteren van alle voordelen die de Divacup te bieden heeft.

Alle tips op een rijtje

Om het je nog gemakkelijker te maken hebben we nog wat tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips helpen je om nog sneller de juiste positie van inbrengen te vinden.

Kortom deze tips helpen je een menstruatiecup te gebruiken zonder dat je het eigenlijk voelt of merkt.

 • Lees de bijsluiter zorgvuldig
 • Was je handen met zeep en warm water voor het inbrengen of verwijderen van de Divacup
 • Houd de Divacup schoon door deze te wassen met warm water en DivaWash of een andere olie- en parfumvrije zeep
 • Breng de Divacup, in tegenstelling tot tampons, horizontaal in. Horizontaal in de richting van je staartbeen.
 • Draai de cup na het inbrengen 2 x volledig rond (360 graden) in beide richtingen, om je ervan te verzekeren dat deze zich volledig geopend heeft.
 • Train regelmatig je bekkenbodemspieren (Kegel oefeningen) sterke vaginale spieren houden de Divacup beter op zijn plaats en helpen zo lekkage te voorkomen.
 • Breng de Divacup niet in terwijl je ligt, dit kan de Divacup de verkeerde positie geven. Een Divacup die niet in de juiste positie zit, voelt niet prettig en kan bovendien lekken.
 • Tijdens het dragen kan de Divacup soms omhoog schuiven in de vagina. Een omhoog geschoven Divacup is soms wat moeilijker te verwijderen. Lees deel B van de bijsluiter, bij problemen met het verwijderen van de Divacup.
 • Neem contact op met je huisarts in het zeldzame geval dat het niet lukt om de Divacup na 12 uur te verwijderen.
 • Een goed ingebrachte Divacup lekt niet. Lekt jouw Divacup toch dan kan dat de volgende oorzaken hebben:
  • De Divacup ontvouwt niet volledig (oplossing: ronddraaien na het inbrengen)
  • De Divacup is niet in de juiste horizontale positie ingebracht
  • De spieren in je vagina zijn niet sterk genoeg (oplossing: Kegel oefeningen, vaak noodzakelijk na een vaginale bevalling)

Het kiezen van de juiste cup

Zoals gezegd is er tegenwoordig een enorm aanbod van herbruikbare menstruatiecups. Welke moet je dan kiezen?

Je eerste menstruatiecup

Koop je voor het eerst een menstruatiecup en weet je niet welke je moet kiezen? In dat geval raden wij je de De Groene Cup Model III aan. Dit model heeft een gemiddelde grootte en stugheid. Model III kreeg ook niet voor niets de typering OSFA (one size fits all).