Tips voor gebruik

De Divacup is geschikt voor elke vrouw. Je kunt de Divacup gebruiken vanaf je eerste menstruatie. Soms schrikken vrouwen weleens van de grootte of vorm wanneer ze de Divacup voor het eerst zien. Wees gerust de Divacup past echt. Soms maken jonge meisjes, of hun ouders, zich zorgen over een eventuele beschadiging van het maagdenvlies. Net als bij het gebruik van tampons zou de Divacup het maagdenvlies een beetje kunnen inscheuren. Dit gebeurt eigenlijk bij elke meisje en heeft niets te maken met het hebben van seks. Sporten, tampons en de Divacup kunnen zorgen voor een lichte beschadiging. Mocht je hierover vragen hebben neem dan contact op met je huis arts.

Iedere vrouw kan de Divacup gebruiken. Goed gebruik vraagt soms enige oefening. Bijna niemand leert fietsen zonder zijwieltjes. Zo is het ook met de Divacup, het uitvinden van de juiste vouwmethode en de juiste manier van inbrengen vraagt enige oefening. Bij de ene zal het sneller gaan dan bij de ander. Na enkele cycli heeft iedere vrouw de juiste routine wel gevonden. Eenmaal gewend aan de Divacup zul je merken dat het verwijderen en inbrengen zelfs gaat zonder er over na te denken.

Elke vrouw is anders, elk lichaam is uniek en geen enkele menstruatie is precies hetzelfde. Sommige vrouwen zullen daarom geen enkele moeite hebben met het eerste gebruik van de Divacup. Voor andere zullen wat meer pogingen nodig zijn om de Divacup de eerste keren succesvol in te brengen. Wees gerust, neem de tijd en probeer te ontspannen. Na enkele cycli lukt het eigenlijk iedere vrouw. Het is de moeite waard, want uiteindelijk kun je jarenlang profiteren van alle voordelen die de Divacup te bieden heeft.

Om het je nog gemakkelijker te maken hebben we nog wat tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips helpen je om nog sneller de juiste positie van inbrengen te vinden. Deze tips helpen je de Divacup te gebruiken zonder dat je het eigenlijk voelt of merkt.

 • Lees de bijsluiter zorgvuldig
 • Was je handen met zeep en warm water voor het inbrengen of verwijderen van de Divacup
 • Houd de Divacup schoon door deze te wassen met warm water en DivaWash of een andere olie- en parfumvrije zeep
 • Breng de Divacup, in tegenstelling tot tampons, horizontaal in. Horizontaal in de richting van je staartbeen.
 • Draai de cup na het inbrengen 2 x volledig rond (360 graden) in beide richtingen, om je ervan te verzekeren dat deze zich volledig geopend heeft.
 • Train regelmatig je bekkenbodemspieren (Kegel oefeningen) sterke vaginale spieren houden de Divacup beter op zijn plaats en helpen zo lekkage te voorkomen.
 • Breng de Divacup niet in terwijl je ligt, dit kan de Divacup de verkeerde positie geven. Een Divacup die niet in de juiste positie zit, voelt niet prettig en kan bovendien lekken.
 • Tijdens het dragen kan de Divacup soms omhoog schuiven in de vagina. Een omhoog geschoven Divacup is soms wat moeilijker te verwijderen. Lees deel B van de bijsluiter, bij problemen met het verwijderen van de Divacup.
 • Neem contact op met je huisarts in het zeldzame geval dat het niet lukt om de Divacup na 12 uur te verwijderen.
 • Een goed ingebrachte Divacup lekt niet. Lekt jouw Divacup toch dan kan dat de volgende oorzaken hebben:
  • De Divacup ontvouwt niet volledig (oplossing: ronddraaien na het inbrengen)
  • De Divacup is niet in de juiste horizontale positie ingebracht
  • De spieren in je vagina zijn niet sterk genoeg (oplossing: Kegel oefeningen, vaak noodzakelijk na een vaginale bevalling)