Maagdenvlies

Het maagdenvlies of hymen

Zoals de meeste vrouwen inmiddels wel zullen weten is het maagdenvlies helemaal geen vlies. Het maagdenvlies is een randje weefsel rand de ingang van de vagina. De dikte en stevigheid van het maagdenvlies kan sterk verschillen, sommige meisjes zijn geheel zonder maagdenvlies geboren. Ook als je nog maagd bent, komt je menstruatiebloed gewoon via jouw vagina naar buiten. Dat zou onmogelijk zijn als de vagina werd afgesloten door een vlies.

De eerste keer

Als je voor de eerste keer met iemand naar bed gaat (neukt) kan het gebeuren dat het maagdenvlies een beetje inscheurt. Daarbij zouden enkele druppeltjes bloed kunnen vrijkomen.

Bij de meeste vrouwen is het maagdenvlies al eerder ingescheurd. Het maagdenvlies kan inscheuren door bijvoorbeeld menstruatiecups, tampons, vibrators, sporten of paardrijden.

Religie en ontmaagding

Binnen diverse geloven is het gebruikelijk dat je pas met iemand naar bed gaat als je daar mee getrouwd bent. Ook binnen zo’n geloof houd niet iedereen zich daaraan. Ook is vaak niet helemaal duidelijk wat wel en niet mag. Mag je zoenen, mag je orale seks of is anale seks toegestaan? Etc.

Moslims

Binnen bepaalde moslimculturen speelt het maagdenvlies een rol binnen dit gebruik. Een vrouw moet bloeden tijdens de huwelijks nacht, om te bewijzen dat ze nog maagd is. In het extreme geval hangt het pas getrouwde stel de volgende dag de bebloede lakens buiten.

Lang niet iedere vrouw bloedt dus tijdens haar ontmaagding (en ook niet iedere vrouw is nog maagd tijdens de huwelijksnacht). Als er dan toch bloed moet zijn zorgen de vrouw daar wel voor. Ze prikken bijvoorbeeld stiekem in hun vinger en smeren wat bloed op de lakens. Zo blijft de traditie in stand.

Herstel van het maagdenvlies

Tegenwoordig worden in Nederland en België operaties uitgevoerd om het maagdenvlies te herstellen. Maagdenvliesherstel stuit vaak op bezwaren van de artsen. Maar omdat sommige meisjes onder grote druk van hun familie staan wordt de operatie toch uitgevoerd.

Omdat de artsen de operatie vaak onder een andere post declareren is niet bekend hoeveel van dergelijke operaties er jaarlijks worden uitgevoerd.

Zie verder: maagdenvliesherstel