Vagina

De vagina is een buisvormige, elastische structuur tussen de baarmoeder(hals) en de buitenkant van het lichaam.

Vagina’s in het dagelijks leven

Een buisvormige structuur? Dat is nogal een plastische manier om je vagina te beschrijven. Met je vagina heb je (bijna) dagelijks te maken. Soms heb je er plezier van. In andere gevallen veroorzaakt zij alleen maar vaginale ongemakken.

Om te vrijen

Je gebruikt je vagina om te vrijen. Tijdens het neuken wordt de penis in de vagina gebracht. Op die manier kunnen de zaadcellen jouw eitje bevruchten. De zaadcellen gaan via de baarmoedermond richting de eileiders.

Om je kind te baren

Je vagina is ook een geboortekanaal. Tijdens de bevalling komt de baby via je vagina naar buiten.

Om te menstrueren

Als je tijdens een menstruatiecyclus niet zwanger raakt dan stoot de baarmoeder een deel van het baarmoederslijmvlies af. Tijdens je menstruatie komt die afgebroken baarmoederslijmvlies als menstruatiebloed naar buiten via je vagina.

Wees er zuinig op

Kortom je kunt niet om je vagina heen en gezonde vagina reinigt zichzelf. Daarom is vaginale afscheiding ook heel normaal. Vrouwen met een gezonde vagina voelen zich vaak goed. Ook helpt een gezonde vagina je libido op peil te houden.

De vagina door een spiegel bekeken

Om de vagina te kunnen zien moet je eerst je schaamlippen spreiden. Als je dan naar je vulva in een spiegel kijkt is de vaginale opening niet zichtbaar als een gat.

De vagina wordt namelijke afgesloten door een kringspier. Pas als deze spier ontspannen is kun je iets naar binnen brengen.

Zodra er iets in de vagina gebracht wordt sluit die spier zich ook weer. Zo omvat de vagina binnengebrachte voorwerpen. Dat kan gaan om een penis, dildo, tampon, menstruatiecup, vinger, etc.

Uiteindelijk heb je zelf controle over deze kringspier aan de opening van je vagina. Je kunt de spier ontspannen en spannen. Ook de andere spieren in de bekkenbodem spelen een rol.

De vagina is rekbaar

De opening van de vagina is erg rekbaar net als de vagina zelf. Tijdens de geboorte past er dus zelfs een kind doorheen.

De vaginale opening bekijken

Via een spiegel bekeken ziet vaginale opening er misschien nog het meeste uit als een gedraaide mond(je). Ook is slijm bij de opening zichtbaar. Dit slijm is volkomen normaal. De vagina houdt zichzelf schoon. Tijdens het schoonhouden (doorspoelen) wordt een slijmachtig vocht afgescheiden.

De zelfreinigende werking van de vagina

Soms is de vagina niet is staat zichzelf goed schoon te houden, dit kan leiden tot irritatie (jeuk) en/of het uitscheiden van ‘onfris’ ruikend slijm. Zie: Intiemhygiëne. Oorzaak van deze problemen kunnen vaginale infecties zijn.

Ook wordt verstoring van het vaginale milieu vaak veroorzaakt door het gebruik van tampons tijdens de menstruatie. Menstruatieproducten die het vocht niet opzuigen houden het vaginale milieu gezond. Probeer eens een menstruatiecup of menstruatiedisk.