Intiemhygiëne

Intiemverzorging wordt ook wel intiemhygiëne genoemd. Intiemhygiëne is het wassen, reinigen en verzorgen van de vulva. De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan.

Reinig alleen het uitwendige deel van je vulva

De vulva bestaat uit de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.

Je kunt de vulva prima wassen met lauw water. Gebruik geen zeep! Gebruik de zepen en wasemulsies voor een extra fris gevoel en het reinigen van het uitwendige deel van je vulva.

De vagina reinigt zichzelf

Er bestaan veel producten voor intiemhygiëne. Deze producten zijn niet bedoeld om de vagina inwendig te reinigen. De vagina heeft een zelfreinigende werking. Vaginale klachten ontstaan door verstoring van het vaginale milieu. Vaginale klachten die kunnen bestaan uit geur, jeuk, afscheiding en droogte. Deze klachten kun je alleen oplossen door de oorzaak van de verstoring van het vaginale milieu weg te nemen.

Raadpleeg je huisarts bij schimmel- bacteriële infecties

Schimmelinfecties en bacteriële infecties moeten meestal door de huisarts behandeld worden. Na behandeling blijft het noodzakelijk het vaginale milieu gezond te houden om zo nieuwe infecties te voorkomen.

Tampons verstoren het vaginale milieu

Het gebruik van tampons tijdens de menstruatie kan het vaginale milieu flink verstoren. Tampons absorberen immers niet alleen het menstruatievocht, maar ook ander vocht dat nodig is voor een goede balans.

Menstruatiecups houden de vagina gezond

Omdat Menstruatiecups niet absoberen kunnen zij een oplossing bieden voor vele vaginale klachten.

Huidirritaties door maandverband voorkomen

Irritaties kunnen ook ontstaan door maandverband, veel maandverbanden en inlegkruisjes laten de huid niet ademen. In onze webshop vind je wasbaar maandverband van katoen en bamboe, deze verbanden laten de huid wel ademen waardoor irritaties verdwijnen. Natuurlijk maandverband helpt ook schimmelinfecties te voorkomen.

Vaginale klachten niet zonder gevolgen

Er rust nog steeds een taboe op intiemhygiëne. En dat terwijl de vagina een van de kwetsbaarste delen van het vrouwelijk lichaam is. Irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding zijn nog maar een kleine greep uit de vaginale klachten die kunnen optreden. Klachten die van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven. Vrouwen met vaginale klachten hebben vaak ook minder zin om te vrijen.

Dat de geur van je vagina veranderd is volkomen normaal

Discrete vaginale geurtjes zijn volstrekt normaal en veranderen in de loop van de menstruatiecyclus, gedurende de zwangerschap, tijdens seksuele opwinding en bij hormonale veranderingen (adolescentie, menopauze, anticonceptie …).

Het is belangrijk om de natuurlijke toestand van de vagina zo weinig mogelijk te verstoren door het zure milieu en het evenwicht van de flora te bewaren. Die vormen een echte bescherming tegen de groei van schadelijke bacteriën, die dikwijls verantwoordelijk zijn voor onaangename geurtjes.

Voorkom een te lage zuurgraad van de vagina

Abnormale vaginale geurtjes zijn dikwijls te wijten aan een te lage zuurgraad en een verstoord evenwicht in de vaginale flora, vaak gaat het dan om bacteriële vaginose. Wassen en vaginale producten zijn vaak de oorzaak van bacteriële vaginose in plaats van de oplossing.