Intiemhygiëne

Intiemverzorging wordt ook wel intiemhygiëne genoemd. Intiemhygiëne is het wassen, reinigen en verzorgen van de vulva. De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het gaat dus niet om het reinigen van het inwendige deel van de vagina.

Reinig alleen het uitwendige deel van je vulva

De vulva bestaat uit de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.

Je kunt de vulva prima wassen met lauw water. Gebruik geen zeep! Gebruik de zepen en wasemulsies voor een extra fris gevoel en het reinigen van het uitwendige deel van je vulva. Soms heb je last van afscheiding, dat is heel normaal. Ter bescherming kun je een inlegkruisje gebruiken. Ook voorkomt een inlegkruisjes geurtjes, zo voel jij je lekker fris.

De vagina reinigt zichzelf

Er bestaan veel producten voor intiemhygiëne. Deze producten zijn niet bedoeld om de vagina inwendig te reinigen. De vagina heeft een zelfreinigende werking. Was alleen de uitwendige delen, ook als je menstrueert of seks hebt gehad.

Neem de oorzaak weg

Vaginale klachten ontstaan door verstoring van het vaginale milieu. Vaginale klachten die kunnen bestaan uit geur, jeuk, afscheiding en droogte. Deze klachten kun je alleen oplossen door de oorzaak van de verstoring van het vaginale milieu weg te nemen.

Raadpleeg je huisarts bij schimmel- bacteriële infecties

Schimmelinfecties en bacteriële infecties moeten meestal door de huisarts behandeld worden. Ook na behandeling blijft het noodzakelijk het vaginale milieu gezond te houden om zo nieuwe infecties te voorkomen. Het is ook belangrijk om na te gaan of je infectie niet door een s.o.a. veroorzaakt wordt.

Tampons verstoren het vaginale milieu

Het gebruik van tampons tijdens de menstruatie kan het vaginale milieu flink verstoren. Tampons absorberen immers niet alleen het menstruatievocht, maar ook ander vocht dat nodig is voor een goede balans. Een gezonde vaginale afscheiding is nodig om de vagina gezond te houden.

Menstruatiecups houden de vagina gezond

Omdat Menstruatiecups niet absorberen kunnen zij een oplossing bieden voor vele vaginale klachten. Ook menstruatiedisks zoals de Easecup zijn gezond voor je vagina.

Huidirritaties door maandverband voorkomen

Irritaties kunnen ook ontstaan door maandverband, veel maandverbanden en inlegkruisjes laten de huid niet ademen. In onze webshop vind je wasbaar maandverband van katoen en bamboe, deze verbanden laten de huid wel ademen waardoor irritaties verdwijnen. Natuurlijk maandverband helpt ook schimmelinfecties te voorkomen.

Geen schadelijke stoffen

Ons wasbaar maandverband is vrij van schadelijke stoffen en plastics. Hierdoor ontstaan geen irritaties van de gevoelige huid.

Vaginale klachten niet zonder gevolgen

Er rust nog steeds een taboe op intiemhygiëne. En dat terwijl de vagina een van de kwetsbaarste delen van het vrouwelijk lichaam is. Irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding zijn nog maar een kleine greep uit de vaginale klachten die kunnen optreden.

Verminderd libido

Deze klachten kunnen van grote invloed op je dagelijks leven zijn. Het beïnvloedt je stemming. Ook hebben vrouwen met vaginale klachten vaak minder zin om te vrijen.

Dat de geur van je vagina veranderd is volkomen normaal

Discrete vaginale geurtjes zijn volstrekt normaal en veranderen in de loop van de menstruatiecyclus, gedurende de zwangerschap, tijdens seksuele opwinding en bij hormonale veranderingen (adolescentie, menopauze, anticonceptie …).

Het is belangrijk om de natuurlijke toestand van de vagina zo weinig mogelijk te verstoren door het zure milieu en het evenwicht van de flora te bewaren. Een gezonde vaginale flora vormt een echte bescherming tegen de groei van schadelijke bacteriën. En juist die schadelijke bacteriën zijn dikwijls verantwoordelijk zijn voor onaangename geurtjes.

Voorkom een te lage zuurgraad van de vagina

Abnormale vaginale geurtjes zijn dikwijls te wijten aan een te lage zuurgraad en een verstoord evenwicht in de vaginale flora, vaak gaat het dan om bacteriële vaginose. Wassen en vaginale producten zijn vaak de oorzaak van bacteriële vaginose in plaats van de oplossing.

Reacties zijn gesloten.