Intiemhygiëne

Intiemverzorging, ook wel intiemhygiëne het wassen, reinigen en verzorgen van de vulva. De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina. Gebruik de zepen en wasemulsies voor een extra fris gevoel.

Deze producten zijn niet bedoeld om de vagina inwendig te reinigen. De vagina heeft een zelfreinigende werking. Vaginale klachten, zoals geur, jeuk, afscheiding en droogte ontstaat door verstoring van het vaginale milieu. Vaginale klachten kun je alleen oplossen door de oorzaak van de verstoring van het vaginale milieu weg te nemen.

Schimmelinfecties en bacteriële infecties moeten meestal door de huisarts behandeld worden. Na behandeling blijft het noodzakelijk het vaginale milieu gezond te houden om zo nieuwe infecties te voorkomen. Het gebruik van tampons tijdens de menstruatie kan het vaginale milieu flink verstoren, tampons absorberen immers niet alleen het menstruatievocht, maar ook ander vocht dat nodig is voor een goede balans. Menstruatiecups kunnen een oplossing bieden. Irritaties kunnen ook ontstaan door maandverband, veel maandverbanden en inlegkruisjes laten de huid niet ademen. In onze webshop vind je wasbaar maandverband van katoen en bamboe, deze verbanden laten de huid wel ademen waardoor irritaties verdwijnen. Natuurlijk maandverband helpt ook schimmelinfecties te voorkomen.

Vaginale klachten niet zonder gevolgen

Er rust nog steeds een taboe op intiemhygiëne. En dat terwijl de vagina een van de kwetsbaarste delen van het vrouwelijk lichaam is. Irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding zijn nog maar een kleine greep uit de vaginale klachten die kunnen optreden. Klachten die van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven. Vrouwen met vaginale klachten hebben vaak ook minder zin om te vrijen.

Discrete vaginale geurtjes zijn volstrekt normaal en veranderen in de loop van de menstruatiecyclus, gedurende de zwangerschap, tijdens seksuele opwinding en bij hormonale veranderingen (adolescentie, menopauze, anticonceptie …).

Het is belangrijk om de natuurlijke toestand van de vagina zo weinig mogelijk te verstoren door het zure milieu en het evenwicht van de flora te bewaren. Die vormen een echte bescherming tegen de groei van schadelijke bacteriën, die dikwijls verantwoordelijk zijn voor onaangename geurtjes.

Abnormale vaginale geurtjes zijn dikwijls te wijten aan een te lage zuurgraad en een verstoord evenwicht in de vaginale flora.

Juist doordat veel vrouwen hun vagina te vaak wassen en zorgvuldig willen wassen krijgen heel wat vrouwen (vaak ongemerkt) een bacteriële vaginose. Ook door een onevenwicht van de vaginale flora krijgen heel wat vrouwen (vaak ongemerkt) een bacteriële vaginose.

Bacteriële vaginose is een onschuldige, maar wel vervelende aandoening. Bacteriële vaginose geeft een grijs-witte afscheiding met zich mee en een onprettig ruikende vagina. Zonder behandeling kan het enkele weken tot maanden duren voor de bacteriële vaginose verdwijnt. Bij een zwangerschap is het overigens minder onschuldig en dient het wel behandeld te worden.

Bij sterke vaginale geuren gaan heel wat vrouwen de vagina meer wassen of kiezen ze voor vaginale producten die de geur maskeren. Een logische keuze die de slechte of sterke geur van de vagina vaak enkel versterkt. Slechte vaginale geuren zijn vaak het gevolg van een verandering in de zuurgraad van de vagina, die een onevenwicht van de vaginale flora met zich meebrengt. Bij bacteriële vaginose is herstel van de zuurgraad de enige en meest doeltreffende oplossing. Extra wassen met met vaginale producten of zeep helpt niet.

Herstellen van de zuurgraad van de vagina

Femiprim Vaginaal 250mg 12 St tablettenHet herstellen van de zuurgraad van de vagina kan op een snelle en eenvoudige manier. Een kuur van vaginale tabletten (te koop bij de apotheek onder de naam Femiprim) herstelt het natuurlijke evenwicht van de vagina. Dit is het beste middel dat de slechte geur snel aanpakt en de vaginale flora herstelt

Femiprim wordt gebruikt voor de natuurlijke bescherming van het micromilieu van de vagina door de pH (een maat van aciditeit) op fysiologisch niveau te houden. Een behandeling met Femiprim bevordert de groei van de normale saprofytenflora en creëert een ongunstige omgeving voor de ontwikkeling van pathogene bacteriën.

Elke dag, bij voorkeur ’s avonds voor het slapengaan, één tablet diep in de vagina inbrengen. De Femiprim tablet lost traag op en geeft zijn actief bestanddeel af zodat de pH snel wordt genormaliseerd. Om een langdurige normalisatie van de pH en de vaginale flora te waarborgen, wordt aanbevolen Femiprim meerdere weken te gebruiken, vooral als de omstandigheden een wijziging van de vaginale flora in de hand werken, bijv. tijdens de zwangerschap. Femiprim kan in alle veiligheid gedurende meerdere maanden worden gebruikt.

Vrouwen bij wie de geuren aanhouden na een kuur van 6 dagen met vaginale tabletten, contacteren best hun arts voor verder onderzoek.

Behandeling met oraal metronidazol

Bacteriële vaginose en aerobe vaginitis zijn goed te behandelen met een korte kuur van bijvoorbeeld metronidazol, 2 gram ineens of 2 maal daags 500 milligram gedurende een week. Het is daarbij niet nodig een mannelijke partner mee te laten behandelen, een vrouwelijke partner wordt wel aangeraden zich mee te laten behandelen. Van de medicijnen kun je misselijk worden. Tijdens de kuur mag de patiënte geen alcohol drinken. Hoewel de behandeling vaak succesvol is, is er ook een redelijke grote kans dat de infectie later opnieuw de kop op kan steken.

Behandeling met Fluomizin

Bacteriële vaginose en aerobe vaginitis wordt vaak ook behandelt met Fluomizin. Fluomizin wordt toegepast in de vorm van vaginale tabletten, die 10mg dequaliniumchloride als werkzame stof bevatten. Het Zorginstituut geeft echter aan dat onderzoek heeft aangetoond dat bij de behandeling van patiënten met bacteriële vaginose, dequalinium een therapeutische minderwaarde heeft ten opzichte van oraal metronidazol.

Aangeraden wordt om de behandeling tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie te onderbreken.

2 gedachten over “Intiemhygiëne”

  1. Leny boerhoop schreef:

    Is dit product ook goed bij vaginale irritatie en droogheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *