Geur van je vagina

Over de geur van de vagina zijn veel vragen. Een gezonde vagina is niet geurloos, maar ruikt ook niet vies.

Je vagina ruikt soms anders

Dat de geur van je vagina af en toe veranderd is volkomen normaal. Discrete vaginale geurtjes zijn volstrekt normaal en veranderen in de loop van de menstruatiecyclus. Ook tijdens de zwangerschap veranderd de geur van je vagina.

Waardoor je vagina anders kan ruiken

Tijdens seksuele opwinding verandert de geur van je vagina ook. En ook hormonen hebben invloed op hoe je vagina ruikt. Grote hormonale veranderingen treden op tijdens de adolescentie en menopauze. Tot slot is ook hormonale anticonceptie is van invloed op de geur.

Verstoor het vaginale milieu zo weinig mogelijk

Het is belangrijk om de natuurlijke toestand van de vagina zo weinig mogelijk te verstoren door het zure milieu en het evenwicht van de flora te bewaren. Die vormen een echte bescherming tegen de groei van schadelijke bacteriën, die dikwijls verantwoordelijk zijn voor onaangename geurtjes.

Voorkom een te lage zuurgraad van de vagina

Abnormale vaginale geurtjes zijn dikwijls te wijten aan een te lage zuurgraad en een verstoord evenwicht in de vaginale flora, vaak gaat het dan om bacteriële vaginose. Wassen en vaginale producten zijn vaak de oorzaak van bacteriële vaginose in plaats van de oplossing.