Vulva / Vagina

De Vulva, voor sommige beter bekend onder de naam kut, is het uitwendige deel van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Je vulva bestaat uit je venusheuvel, je schaamlippen, je clitoris (of kittelaar), je vagina en je plasgaatje. Als mensen het over de vagina hebben, wordt vaak de gehele vulva bedoeld, dat kan soms tot verwarring leiden.

Ruim 50% van de wereld bevolking heeft een vulva met alles erop en eraan. Toch is het niet iets waar vaak over gesproken wordt. Dat is best raar.

Om er achter te komen hoe jouw vulva er uit ziet, kun je het beste een spiegel gebruiken. Geen één vulva is hetzelfde. De grootte, de kleur en de vorm kunnen variëren, dat zelfde geldt voor de schaamlippen en het schaamhaar dat op en rond de vulva groeit.

De vulva (je kut) is een belangrijk onderdeel van je lichaam. Je hebt er mee te maken als je maken als je plast, vrijt of menstrueert. Je kunt er dus niet omheen. De vulva vraag verzorging, soms extra. Extra aandacht in de vorm van schoonheid kan helpen om je prettiger te voelen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het scheren van je schaamhaar, het plaatsen van piercings of zelfs cosmetische chirurgie.

Wanneer jij goed weet hoe je vulva eruit ziet en voelt weet je eerder als er iets niet goed is. De kennis helpt je ook bij het vrijen of het indoen van een tampon.

Zoals al gezegd kun je je zelf met een spiegel bekijken. Om je clitoris, vagina en plasgaatje te zien, moet je wel de buitenste schaamlippen spreiden met je vingers. Dan kun je als je wilt bijvoorbeeld ook een natte vinger (voorzichtig) in je vagina brengen.

Ook masturberen is een goede manier om te ontdekken hoe je vulva voelt. Zo ontdek je spelenderwijs wat jij prettig vindt of juist niet.

Anatomie van de vulva

Anetomie van de Vulva

A = Clitoriskapje, huidplooi waaronder de clitoris zich verschuilt.
B = Clitoris / kittelaar
C = Plasgaatje, opening van de urineleider (Urethra)
D = Kleine / binnenste schaamlippen (Labia minora)
E = Grote / buitenste schaamlippen (Labia majora)
F = Opening van de vagina
G = Vestibulum, met de klieren van Bartholin
H = Perineum
I = Poepgaatje (anus)
J = Venusheuvel

Venusheuvel

De venusheuvel is het meest zichtbare deel van de vulva. De venusheuvel is bedekt met schaamhaar. Feitelijk is het de huid die het schaambeen bedekt. Het schaambeen is een bot, toch voelt de venusheuvel zacht aan, dit komt omdat er veel vet in zit.

Als je ligt of staat met gesloten benen, dan is de driehoekig uitstulping dat als het ware zichtbaar tussen je benen ligt, de venusheuvel. Op de venusheuvel groeit schaamhaar. De rest van je vulva ligt, niet zichtbaar, tussen je benen.

Clitoris / Kittelaar

Bij seksuele opwinding komt de clitoris uit het clitoriskapje te voorschijn, bij het naderen van een orgasme (klaarkomen) trekt de clitoris zich weer terug.

De schedevoorhof (vestibulum)

De schedevoorhof (vestibulum) ligt rond de schede-ingang en wordt aan de vaginale zijde begrensd door het maagdenvlies (of de resten hiervan). Aan de buitenkant vormen de binnenste schaamlippen de grens. Aan weerszijden van de schede bevinden zich de afvoergangen van de klieren van Bartholin. Tijdens de seksuele opwinding zorgen die mede voor de bevochtiging van de ingang van de vagina. Bij vrouwen met het vulvaire vestibulitis syndroom is de schedevoorhof in meer of mindere mate geïrriteerd, branderig of schraal. Meestal is de geslachtsgemeenschap daardoor pijnlijk. Deze pijn wordt veroorzaakt door een chronische
ontstekingsreactie in (een gedeelte van) de schedevoorhof.

Vagina

De kittelaar is dan misschien het belangrijkste orgaan voor het bereiken van een orgasme en seksueel genot. De vagina is eigenlijk het belangrijkste deel van je vulva.

Je vagina heeft veel functies

De vagina is de ingang naar je inwendige geslachtsorganen (eierstokken, eileiders en baarmoeder). Als man ooof jongen neukt brengt hij zijn penis is jouw vagina. Op die manier kunnen zijn zaadcellen in contact komen met jouw eicellen. Als menstrueert komt het bloed via je vagina naar buiten. Als je een kind krijgt komt het kind ook door je vagina naar buiten.

De vagina door een spiegel beken

Als je naar je vulva (en je schaamlippen spreidt) in een spiegel kijkt is de vaginale opening niet zichtbaar als een gat. De vagina wordt afgesloten door een kringspier. Als deze spier ontspannen is kun je iets naar binnen brengen, die spier sluit zich vervolgens om het binnengebrachte voorwerp (penis, dildo, vinger etc.). De opening is erg rekbaar net als de vagina zelf, tijdens de geboorte past er dus een kind door heen.

Via een spiegel bekeken ziet vaginale opening misschien nog het meeste uit als een gedraaide mond(je). Ook is slijm bij de opening zichtbaar. Dit slijm is volkomen normaal. De vagina houdt zichzelf schoon. Tijdens het schoonhouden (doorspoelen) wordt een slijmachtig vocht afgescheiden.

De zelfreinigende werking van de vagina

Soms is de vagina niet is staat zichzelf goed schoon te houden, dit kan leiden tot irritatie (jeuk) en/of het uitscheiden van ‘onfris’ ruikend slijm. Zie: Intiemhygiëne. Oorzaak van de problemen kunnen vaginale infecties zijn.

Schaamlippen

De schaamlippen beschermen de dieper gelegen delen van de vulva. Onder normale omstandigheden zijn de lippen gesloten. Bij seksuele opwindingen openen de lippen zich. Soms spreekt men van grote en kleine schaamlippen. Met de grote schaamlippen bedoelt men dan de buitenste schaamlippen. Dat is verwarrend omdat de binnenste (kleine) schaamlippen meestal groter zijn dan de buitenste. De binnenste schaamlippen steken uit de buitenste.

Soms steken de binnenste schaamlippen zover uit de buitenste dat je daar last van hebt. Dit kan een lichamelijk ongemak zijn, last bij bijvoorbeeld fietsen of vrijen. Ook kan je het minder mooi vinden, de schaamlippen kunnen zichtbaar zijn (aftekenen) bij het dragen van strakke kleding of bijvoorbeeld een badpak.
Met cosmetische chirurgie kunnen je schaamlippen verkleind worden. Zie Schaamlipverkleining

De buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen zijn ook zichtbaar als je staat. De buitenste schaamlippen zijn net als de venusheuvel bedekt met schaamhaar. Als je niet seksueel opgewonden bent, liggen de schaamlippen tegen elkaar. Tijdens sexuele opwinding zwellen de schaamlippen en openen zich. Deze zwelling verdwijnt vanzelf als je minder opgewonden raakt of stopt met vrijen. Na een orgasme (klaarkomen) verdwijnt de zwelling sneller. Het is dus vrij normaal dat je schaamlippen een tijdje gezwollen blijven als je tijdens het vrijen niet bent klaargekomen.

De binnenste schaamlippen

De binnenste schaamlippen worden zichtbaar als je de buitenste schaamlippen uit elkaar trekt. Als je dat doet wordt ook het binnenste van je vulva (clitoris, vagina) zichtbaar. Bij jonge meisjes zijn de buitenste schaamlippen nog groter als de binnenste. Tijdens je puberteit groeien de binnenste schaamlippen en gaan uit de buitenste steken.
De vorm, grootte en kleur van de binnenste schaamlippen verschilt van vrouw tot vrouw, net als eigenlijk je hele vulva. De binnenste schaamlippen hebben vaak een rafelig of gekarteld uiterlijk en zijn asymmetrisch. Tijdens seksuele opwinding kunnen je binnenste schaamlippen wel 2 of 3 keer zo groot worden, ook de kleur kan dan veranderen.