Vulva / Vagina

De Vulva, voor sommige beter bekend onder de naam kut, is het uitwendige deel van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Je vulva bestaat uit je venusheuvel, je schaamlippen, je clitoris (of kittelaar), je vagina en je plasgaatje. Als mensen het over de vagina hebben, wordt vaak de gehele vulva bedoeld. Dat is soms verwarrend.

Terwijl ruim 50% van de wereldbevolking heeft een vulva met alles erop en eraan heeft, is het niet iets waar vaak over gesproken wordt. Dat is toch best raar?

Ontdek je vulva

Om er achter te komen hoe jouw vulva er uitziet, kun je het beste een spiegel gebruiken. Geen één vulva is hetzelfde. De grootte, de kleur en de vorm kunnen variëren, datzelfde geldt voor de schaamlippen en het schaamhaar dat op en rond de vulva groeit.

Natuurlijk is de vulva (je kut) een belangrijk onderdeel van je lichaam. Je hebt er mee te maken als je maken als je plast, vrijt of menstrueert. Eigenlijk kun je er dus niet omheen. De vulva vraagt verzorging.  En soms zelfs nog wat extra aandacht.

Ook kan extra aandacht in de vorm van schoonheid je helpen om je prettiger te voelen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het scheren van je schaamhaar, het plaatsen van piercings of zelfs cosmetische chirurgie.

Wanneer jij goed weet hoe je vulva eruit ziet en voelt, weet je ook eerder als er iets niet goed is. Verder helpt deze kennis je ook bij het vrijen of het indoen van een tampon of menstruatiecup.

Zoals al gezegd kun je jezelf met een spiegel bekijken. Om je clitoris, vagina en plasgaatje te zien, moet je wel de buitenste schaamlippen spreiden met je vingers. Dan kun je als je wilt bijvoorbeeld ook een natte vinger (voorzichtig) in je vagina brengen.

Ook masturberen is een goede manier om te ontdekken hoe je vulva voelt. Zo ontdek je spelenderwijs wat jij prettig vindt of juist niet.

Anatomie van de vulva

Anetomie van de Vulva

A = Clitoriskapje, huidplooi waaronder de clitoris zich verschuilt.
B = Clitoris / kittelaar
C = Plasgaatje, opening van de urineleider (Urethra)
D = Kleine / binnenste schaamlippen (Labia minora)
E = Grote / buitenste schaamlippen (Labia majora)
F = Opening van de vagina
G = Vestibulum, met de klieren van Bartholin
H = Perineum
I = Poepgaatje (anus)
J = Venusheuvel

Venusheuvel

De venusheuvel is het meest zichtbare deel van de vulva. De venusheuvel is bedekt met schaamhaar. Feitelijk is het de huid die het schaambeen bedekt. Het schaambeen is een bot, toch voelt de venusheuvel zacht aan, dit komt omdat er veel vet in zit. Vanuit de vagina kun je het schaambeen ook voelen met je vinger(s).

Als je ligt of staat met gesloten benen, dan is de driehoekig uitstulping dat als het ware zichtbaar tussen je benen ligt, de venusheuvel. Op de venusheuvel groeit schaamhaar. De rest van je vulva ligt, niet zichtbaar, tussen je benen.

Clitoris / Kittelaar

Bij seksuele opwinding komt de clitoris uit het clitoriskapje te voorschijn. En bij het naderen van een orgasme (klaarkomen) trekt de clitoris zich juist weer terug. De meeste vrouwen kunnen alleen klaarkomen als de clitoris wordt gestimuleerd. Zo is de clitoris dus je enige orgaan dat als functie heeft te zorgen voor genot.

De schedevoorhof (vestibulum)

De schedevoorhof (vestibulum) ligt rond de schede-ingang en wordt aan de vaginale zijde begrensd door het maagdenvlies (of de resten hiervan). Aan de buitenkant vormen de binnenste schaamlippen de grens.

Verder bevinden de afvoergangen van de klieren van Bartholin zich aan beide zijden van de schede (vagina). Tijdens de seksuele opwinding zorgen die mede voor de bevochtiging van de ingang van de vagina. Je wordt dan nat.

Vulvaire vestibulitis syndroom

Bij vrouwen met het vulvaire vestibulitis syndroom is de schedevoorhof in meer of mindere mate geïrriteerd, branderig of schraal. Meestal is de geslachtsgemeenschap daardoor pijnlijk. Deze pijn wordt veroorzaakt door een chronische ontstekingsreactie in (een gedeelte van) de schedevoorhof.

Vagina

De kittelaar is dan misschien het belangrijkste orgaan voor het bereiken van een orgasme en seksueel genot.

Uiteindelijk is de vagina eigenlijk het belangrijkste deel van je vulva. In je dagelijks leven heeft je vagina diverse functies.

Je vagina heeft veel functies

In de eerste plaats is de vagina is de ingang naar je inwendige geslachtsorganen (eierstokken, eileiders en baarmoeder). Als je met man of jongen neukt / vrijt brengt hij zijn penis is jouw vagina. Op die manier kunnen zijn zaadcellen in contact komen met jouw eicellen.

Verder komt als menstrueert het menstruatiebloed via je vagina naar buiten.

En tenslotte als je een kind krijgt komt het kind ook door je vagina naar buiten.

Schaamlippen

De schaamlippen beschermen de dieper gelegen delen van de vulva. Onder normale omstandigheden zijn de lippen gesloten. Om de vagina te kunnen zien moet je eerst je schaamlippen spreiden. Bij seksuele opwinding vullen de schaamlippen zich met bloed en openen zich.