Tampons inbrengen en verwijderen

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je ontspannen bent. Ook is het belangrijk dat je jouw eigen lichaam kent. We raden je aan om ook eens een zelfonderzoek te doen, daardoor raak je meer vertrouwd met je lichaam en dat geeft vertrouwen.

Je stopt de tampon in je vagina en duwt zover door totdat je de tampon niet meer voelt zitten.

De juiste houding voor het inbrengen van een tampon

Kies bij het inbrengen een houding, waarbij de vagina toegankelijk is. Dat is dus een houding met gespreide benen. Een aantal mogelijkheden: hurken met gespreide knieën, wijdbeens zittend op de toiletpot, staand waarbij je één been op de toiletpot plaatst.

Zelfs in zo’n houding is de vagina nog geen gapend gat. De vagina blijft bedekt door de schaamlippen. Tijdens het inbrengen moet je jouw schaamlippen, met één hand spreiden, zodat de ingang van je vagina bereikbaar is.

Om te zorgen dat de tampon pijnloos naar binnen glijdt kun je speeksel als glijmiddel gebruiken. Je kunt hiervoor speeksel aan brengen op de tampon of rond de ingang van de vagina. Als je al voldoende vloeit, zorgt het menstruatievocht ook dat de tampon makkelijker naar binnen kan glijden. Om die reden adviseer ik ook de eerste en laatste dagen van de menstruatie geen tampons te gebruiken. Doordat de vagina in de dagen niet voldoende vochtig is kan een tampon de vaginawand beschadigen.

Geen inbrenghuls

Hieronder beschrijf ik in 7 stappen hoe je een tampon kunt inbrengen met een inbrenghuls.

Inbrengen zonder inbrenghuls gaat eigenlijk op dezelfde manier. Plaats de tampon met de achterkant op je wijsvinger en druk deze zo in je vagina. Als je de tampon niet meer voelt heb je voldoende ver doorgedrukt. Zorg dat het touwtje naar beneden hangt. Dit is gelijk aan stap 4 t/m 6.

Menstruatiesponsjes

Een menstruatiesponsje breng je op dezelfde manier als een tampon in. Maak het sponsje nat en knijp het uit. Draai het sponsje zo strak als je wenst en duw het met je vingers in de vagina. Net als draadloze tampons hebben zeespons tampons geen touwtje.

Stappen voor het inbrengen

De volgende stappen beschrijven hoe je een tampon met inbrenghuls kunt inbrengen.
het inbrengen van een tampon, met inbrenghuls

Stap 1

Was je handen. Dat lijkt logisch, maar wordt best vaak vergeten. Voor het inbrengen en verwijderen altijd even je handen wassen.

Stap 2

Haal je tampon uit de verpakking.

Stap 3

Kies een gemakkelijke (lees de voor jou prettigste) houding. Pak de inbrengshuls in de ene hand (je rechter als je rechts bent). Pak de inbrenghuls vast tussen je middelvinger en duim. Pak de huls vast op de plaats van de ribbels. De kant met het touwtje naar boven. Spreid met de andere hand je schaamlippen

Stap 4

Breng de top van de huls (kant zonder touwtje) nu naar de opening van de vagina en duw deze vervolgens voorzichtig naar binnen. Duw net zolang door totdat jouw vingers, waarmee je de inbrenghuls op de aangegeven plaats vasthoudt, jouw lichaam raken. Bedenk daarbij dat je vagina niet recht omhoog loopt, maar schuin naar achteren.

Stap 5

Blijf de huls vasthouden. Druk nu met de wijsvinger van je de hand, waarmee je de huls vasthoudt, de onderkant van de smalle huls volledig naar boven in de grotere huls.

Stap 6

Nu kun je beide delen van de inbrenghuls verwijderen. De tampon blijft achter in jouw vagina. Wikkel de inbrenghulzen in een wc-papiertje en gooi ze in de prullenbak. Kartonnen hulzen kun je ook doorspoelen.

Stap 7

Was je handen nog een keer en vervang de tampon binnen de op de verpakking aangeven tijd (max 8 uur!).

Tampons verwijderen

touwtje van de tamponHoe langer je een tampon draagt, hoe meer vocht deze zal hebben opgenomen. Als een tampon veel vocht heeft opgenomen, is deze gemakkelijk te verwijderen door aan het touwtje te trekken.

Het touwtje steekt buiten de vagina. Als de tampon bij het trekken aan het touwtje niet makkelijk naar buiten komt, is de meest logische verklaring, dat er nog niet veel vocht is opgenomen. In dat geval kun je gewoon nog even wachten. Probeer ook te ontspannen. Kies bij moeilijke verwijdering voor dezelfde houding als bij het inbrengen. Spreid in elk geval je benen, probeer te ontspannen.

Menstruatiesponsjes verwijderen

Een menstruatiesponsje verwijder je met je vingers. Breng je vingers voorzichtig in de vagina tot je het sponsje voelt. Trek het sponsje vervolgens naar buiten. Kies een gemakkelijk houding. Ook hier geldt dat hurken de vagina kleiner maakt.

Touwtje kwijt?

Raak niet in paniek. Voel nog eens rustig. Ook zonder touwtje is de tampon gemakkelijk te verwijderen. Breng je vinders in je vagina en trek de tampon naar buiten. Je kunt ook proberen te persen met je bekkenbodemspieren. Denk bij het persen aan wat je doet als je snel (harder) wilt plassen.

Kies een goede houding

Probeer het vanuit de squat-positie (hurken) of zet één been op de toiletrand en gebruik je grondig gewassen handen om de tampon te verwijderen. Als je op je hurken zit, maak je je vagina kleiner (korter).

Ga naar de huisarts als je tampon er echt niet uit wil

Als het echt niet lukt het tampon te verwijderen (blijf rustig), zul je direct naar de huisarts moeten gaan. Ga niet aan de slag met pincetten of ander instrumenten! Een tampon mag niet langer dan 8 uur blijven zitten!