Puberteit

Het woord puberteit wordt meestal gebruikt voor de lichamelijke veranderingen die leiden tot het geslachtsrijp worden. Deze vinden plaats ergens tussen je negende en zestiende.

Tijdens de puberteit verandert jouw lichaam sterk. Van een meisje verander je in een jonge vrouw. Je krijgt een groeispurt, de menarche (je eerste menstruatie) vindt plaats, je krijgt schaam- en okselhaar en je borsten ontwikkelen zich.

De puberteit verloopt in stappen

Borstontwikkeling is de eerst stap van de puberteit. Iedereen is anders, maar gemiddeld loopt het ongeveer zo. Eerste borstontwikkeling vanaf 10 jaar. Na een paar maanden begint ook je schaamhaar
te groeien. Ongeveer 2 tot 2,5 jaar na het begin van de borstgroei ga je voor het eerste menstrueren.
Na je eerste menstruatie groeien je borsten nog ongeveer 2 jaar. Dat is tot een leeftijd van 14 jaar.
Hoe groot je borsten worden en hoe hard ze dus groeien is moeilijk te zeggen.
Ook dit scheelt sterk van vrouw tot vrouw. Het beste idee is om eens goed te kijken naar je moeder of oudere zus. Hebben zij kleine of juist grote borsten dan is de kans dat jij die ook krijgt groot.

Ontdekking van je seksualiteit

Behalve je lichaam zul je merken dat ook andere dingen gaan veranderen. Je krijg belangstelling voor jongens (of meisjes). Seksualiteit gaat onderdeel van jouw leven uitmaken. Ook beginnen meisjes beginnen in de puberteit meestal te masturberen en op de andere manieren de seksualiteit van hun lichaam te ontdekken. Je kunt in de puberteit volop en misschien gaan je ook wel voor de eerste keer met iemand naar bed.

Veranderingen in de puberteit zorgen ook voor onzekerheid

Al die veranderingen maken de puberteit niet alleen een leuke en spannende tijd, maar vaak ook een tijd vol onzekerheden. Vragen over de puberteit en alles wat daarmee te maken heeft kun je hieronder plaatsen. Anderen kunnen daar dan op reageren.

Reacties zijn gesloten.