Tampons gebruiken

Tampons

Tampons zijn een alternatief voor maandverband of andere menstruatieproducten zoals soft- en menstruatiecups. Een tampon breng je in jouw vagina, de tampon absorbeert dan het vrijgekomen menstruatiebloed. Na het inbrengen voel je een tampon niet meer zitten en daarom vinden veel vrouwen het een prettige oplossing.

Met een tampon kun je bijvoorbeeld ook zwemmen. Zelfs vrijen is mogelijk, maar in dat geval is het toch beter de tampon te verwijderen.

Een tampon moet tijdens de menstruatie regelmatig vervangen worden, meerdere malen per dag, zoals meestal aangegeven op de verpakking. Een tampon mag nooit langer dan 8 uur ingehouden worden daarom kun je ’s nachts tijdens het slapen beter een menstruatiecup, Ease Cup of maandverband gebruiken.

Een tampon sluit het lichaam niet af. Het bloed wordt geabsorbeerd terwijl het de vagina inloopt. Is de tampon helemaal vol, dan lekt hij aan de onderkant door. Daarom combineren veel vrouwen tampons met inlegkruisjes of maandverband. Tampons mogen niet doorgespoeld worden in het toilet.

Geschiedenis en alternatieven

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw zijn wegwerpartikelen de standaard geworden voor menstruatieproducten. Gezondere en duurzamere alternatieven zijn met intensieve marketingcampagnes deels van de markt verdrongen. De afgelopen jaren begint deze trend gelukkig weer een beetje te veranderen. Steeds mee jonge meiden en vrouwen gaan bewuster nadenken over hun menstruatie en kiezen steeds vaker voor producten die gezonder zijn en helpen met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk (footprint).

In onze webshop jaar verkopen wij al ruim 15 jaar alternatieve menstruatieproducten, zoals herbruikbare menstruatiecups, softcups en wasbaar maandverband. Daarmee ondersteunen wij ook de menstruatietransitie. Via de menstruatietransitie willen we vrouwen laten zien dat er alternatieven zijn voor de gangbare wegwerpproducten, die bovendien ook nog eens veel gezonder zijn! Meer duurzaam is het natuurlijk ook, of simpel gezegd: “Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van de herbruikbare menstruatiecup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”.

Tampons en je gezondheid

Veel mensen beschouwen tampons, mits op de juiste manier gebruikt, niet gevaarlijk voor jouw gezondheid. Toch zitten er ook risico’s aan tampongebruik. De tamponziekte (TSS) is een ernstige ziekte die veroorzaakt kan worden door tampons. Het grootste risico op TSS bestaat wanneer tampons worden gebruikt die te sterk absorberen, of in situatie waarin vrouwen een tampon te lang in houden. Soms gebeurt het ook, vaker dan je denkt, dat een tampon vergeten wordt. Tegenwoordig zijn tampons te koop met een minder sterk absortptievermogen en met verschillende absorptiegraden daardoor TSS komt tegenwoordig nog maar zelden voor.

Het gebruik van tampons kan ook minder ernstige gevolgen hebben. Een tampon absorbeert, dit betekent dat niet alleen de menstruatievloeiing aan de vagina onttrokken worden. Tampons absorberen ook het andere vocht dat in de vagina aanwezig is. Verstoring van het vaginale milieu kan tot allerlei klachten leiden en verstoren het natuurlijke reinigingsmechanisme van de vagina. Vaginale ongemakken, zoals vaginale droogte, afscheiding, geurproblemen kunnen veroorzaakt worden door tampons. Ook vaginale schimmelinfecties komen vaker voor. De gezondheid van je vagina is van invloed op je gemoed ook buiten de menstruatie. Vaginale problemen zijn vaak ook een direct aanleiding van het minder zin hebben om te vrijen.

Indien tampons worden gebruikt aan het begin en het einde van de menstruatie, dan kunnen er door de droogheid (minder menstruatievloeiing) van de vagina microscopisch kleine scheurtjes ontstaan, waardoor allerlei organismen kunnen binnendringen en een ontsteking kunnen veroorzaken. Geslachtsverkeer vergroot de kans op infecties en ontstekingen als vagina beschadigd is of het vaginale milieu verstoord is. We raden dan ook aan om slechts tampons te gebruiken op de dagen waarop de menstruatie het hevigst is.

Naast de werking van tampons is het materiaal en de productveiligheid natuurlijk ook van belang. Ik raad je zeker aan de volgende blogposts nog eens te lezen:

De herbruikbare menstruatiecups zijn een betrouwbaar, milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor tampons.

Soorten tampons

Zoals reeds vermeld zijn verkrijgbaar in verschillende absorptiegraden. Tampons die meer vocht op kunnen nemen zijn vaak ook groter en zwaarder. Dit leidt vaak tot verwarring bij het kiezen van de juiste tampons. Het soort tampons dat je moet gebruiken heeft niets te maken met de grote van je vagina of je lichaamsgrootte. De mate waarin je menstrueert / ongesteld bent bepaald het absorptievermogen tampon die je moet kiezen. De heftigste dagen van je menstruatie gebruik je dus een grotere / zwaardere tampon dan de eerste en laatste dagen. Het gebruik van ‘te zware / grote / sterke’ tampons vergroot het risico op TTS en andere vaginale ongemakken.

Verder zijn er tampons verkrijgbaar met en zonder inbrenghuls. Als je begint met het gebruiken van tampons is een inbrenghuls een goede oplossing. Later lukt het je misschien ook zonder zo’n inbrenghuls. Er zijn veel vrouwen, die probleemloos een tampon in brengen, maar toch de voorkeur geven aan een inbrenghuls.

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je ontspannen bent. Ook is het belangrijk dat je jouw eigen lichaam kent.

Je stopt de tampon in je vagina en duwt zover door totdat je de tampon niet meer voelt zitten.

Kies bij het inbrengen een houding, waarbij de vagina toegankelijk is. Dat is dus een houding met gespreide benen. Een aantal mogelijkheden: hurken met gespreide knieën, wijdbeens zittend op de toiletpot, staand waarbij je één been op de toiletpot plaatst.

Zelfs in zo’n houding is de vagina nog geen gapend gat. De vagina blijft bedekt door de schaamlippen. Tijdens het inbrengen moet je jouw schaamlippen, met één hand spreiden, zodat de ingang van je vagina bereikbaar is.

Om te zorgen dat de tampon pijnloos naar binnen glijdt kun je speeksel als glijmiddel gebruiken. Je kunt hiervoor speeksel aan brengen op de tampon of rond de ingang van de vagina.

Stappen voor het inbrengen

De volgende stappen beschrijven hoe je een tampon met inbrenghuls kunt inbrengen.
het inbrengen van een tampon, met inbrenghuls

Stap 1

Was je handen. Dat lijkt logisch, maar wordt best vaak vergeten. Voor het inbrengen en verwijderen altijd even je handen wassen.

Stap 2

Haal je tampon uit de verpakking.

Stap 3

Kies een gemakkelijke (lees de voor jou prettigste) houding. Pak de inbrengshuls in de ene hand (je rechter als je rechts bent). Pak de inbrenghuls vast tussen je middelvinger en duim. Pak de huls vast op de plaats van de ribbels. De kant met het touwtje naar boven. Spreid met de andere hand je schaamlippen

Stap 4

Breng de top van de huls (kant zonder touwtje) nu naar de opening van de vagina en duw deze vervolgens voorzichtig naar binnen. Duw net zolang door totdat jouw vingers, waarmee je de inbrenghuls op de aangegeven plaats vasthoudt, jouw lichaam raken. Bedenk daarbij dat je vagina niet recht omhoog loopt, maar schuin naar achteren.

Stap 5

Blijf de huls vasthouden. Druk nu met de wijsvinger van je de hand, waarmee je de huls vasthoudt, de onderkant van de smalle huls volledig naar boven in de grotere huls.

Stap 6

Nu kun je beide delen van de inbrenghuls verwijderen. De tampon blijft achter in jouw vagina. Wikkel de inbrenghulzen in een wc-papiertje en gooi ze in de prullenbak. Kartonnen hulzen kun je ook doorspoelen.

Stap 7

Was je handen nog een keer en vervang de tampon binnen de op de verpakking aangeven tijd (max 8 uur!).

Geen inbrenghuls

Inbrengen zonder inbrenghuls gaat eigenlijk op dezelfde manier. Plaats de tampon met de achterkant op je wijsvinger en druk deze zo in je vagina. Als je de tampon niet meer voelt heb je voldoende ver doorgedrukt. Zorg dat het touwtje naar beneden hangt.

Tampons verwijderen

touwtje van de tamponHoe langer je een tampon draagt, hoe meer vocht deze zal hebben opgenomen. Als een tampon veel vocht heeft opgenomen, is deze gemakkelijk te verwijderen door aan het touwtje te trekken.

Het touwtje steekt buiten de vagina. Als de tampon bij het trekken aan het touwtje niet makkelijk naar buiten komt, is de meest logische verklaring, dat er nog niet veel vocht is opgenomen. In dat geval kun je gewoon nog even wachten. Probeer ook te ontspannen. Kies bij moeilijke verwijdering voor dezelfde houding als bij het inbrengen. Spreid in elk geval je benen, probeer te ontspannen.

Touwtje kwijt?

Raak niet in paniek. Voel nog eens rustig. Ook zonder touwtje is de tampon gemakkelijk te verwijderen. Breng je vinders in je vagina en trek de tampon naar buiten. Je kunt ook proberen te persen. Denk bij het persen aan wat je doet als je snel (harder) wilt plassen.

Als het echt niet lukt het tampon te verwijderen (blijf rustig), zul je direct naar de huisarts moeten gaan. Ga niet aan de slag met pincetten of ander instrumenten! Een tampon mag niet langer dan 8 uur blijven zitten!

Voor het eerst tampons gebruiken

Tampons kun je gebruiken vanaf de eerste keer dat je ongesteld bent. Voor jonge meisjes kan het inbrengen van een tampon lastig, pijnlijk of onwennig zijn. Denk daarbij niet dat het meteen een makkie wordt. Het gebruik van tampons vraag enige oefening. Als het inbrengen niet direct lukt, dan geeft dat niets. Gebruik de eerste keer de kleinste tampons, met inbrenghuls. Volg de instructies hierboven. Probeer te ontspannen.

Let op als je begint met de kleinste tampon om te oefenen. De kleinste tampon heeft ook het laagste absorptievermogen, de tampon moet dus vaker verwisselt worden als je veel vloeit, om doorlekken te voorkomen. Combineer de tampon daarom de eerste keren met een inlegkruisje of maandverbandje.

Voor je begint met het gebruiken van tampons is het belangrijk jouw lichaam goed te kennen. Waar zit nu precies je vagina en hoe voelt die aan?

Bekijk het plaatje op de pagina Vulva nog eens goed. Ga ’s avonds in bed, eens op ontdekkingsreis. Maak je vingers nat met wat speeksel. Bevoel je schaamlippen, vindt de binnenste schaamlippen. Kun je voelen waar je clitoris zit? Dit is een knobbeltje bovenaan waar je binnenste schaamlippen samen komen. Het strelen van de clitoris en het gebied daarom heen vinden de meesten vrouwen erg fijn. Probeer het eens. (zie Masturberen). Vanaf de clitoris kun je verder naar beneden op zoek gaan naar je vagina. Als je die gevonden hebt kun je, als je voldoende ontspannen bent eens proberen voorzichtig je vinger een stukje naar binnen te brengen. Maak je vinger eerst nog goed nat met speeksel. Deze stappen kun je ook in verschillende keren verdelen, doe alleen waar jij je prettig bij voelt.

Als dit vaker doet, leer je jouw lichaam beter kennen. Wanneer je na een beetje oefenen 1 vinger in je vagina kunt brengen. Kun je het eens met twee vingers proberen. Als je twee vingers in je vagina kunt brengen zal een tampon ook minder problemen geven.

De kennis van jouw lichaam zal je later ook kunnen helpen bij het vrijen. Want ook dan geldt als die vingers passen, past die piemel vast ook. Ook zul je beter kunnen aangeven wat voor jou wel en niet prettig is tijdens het vrijen.

Soms helpen al deze oefeningen niet. Sommige vrouwen en meisjes krijgen simpel weg niets in hun vagina, zie hiervoor de pagina vaginisme

Is het je eenmaal gelukt een tampon in te brengen, dan is het raadzaam om de eerste keren toch nog een inlegkruisje of maandverband te gebruiken samen met het tampon. Dit omdat je nog niet precies weer wanneer je het tampon moet verwisselen.

Tampons en maagdenvlies

Je bent maagd totdat je met iemand naar bed gaat. Dus pas als een man met zijn penis in jouw vagina is geweest ben je ontmaagd.

Tampons kunnen je dus niet ontmaagden. De vagina wordt deels afgesloten door het maagdenvlies. Het is niet zo dat dit vlies de vagina geheel afsluit, je menstruatiebloed komt immers ook naar buiten. Er is dus al een natuurlijk opening in het maagvlies. (Eigenlijk is het maagdenvlies niet meer een randje weefsel dat rond de ingang van de vagina zit).

Als je voor de eerst keer met iemand naar bed gaat kan dit randje (het maagdenvlies) een beetje inscheuren, daarbij kan ook wat bloed vrijkomen. Ook tampons zouden soms kunnen leiden tot het inscheuren van het maagdenvlies. In dat geval blijf je natuurlijk gewoon maagd. Ook als je geen tampons hebt gebruikt is er geen garantie dat er wel bloed vrijkomt bij de eerste keer met iemand naar bed gaan. Het maagdenvlies kan dus ook door het gebruik van tampons of menstruatiecups een beetje scheuren, zo’n scheurtje zal zich net als een andere wondje weer gewoon herstellen. Toch kan dit een reden zijn voor bijvoorbeeld moslim meiden geen tampons te gebruiken voordat zij getrouwd zijn. Lees ook nog eens:
Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik moslim ben?. Tot op heden heb ik nog niet gehoord van andere geloven of levensovertuigingen, die afwijzend staan tegenover het gebruik van tampons of menstruatiecups. Op period.nl kun je eventueel meer lezen over over de rol van de menstruatie in de islam en andere grote religies.

Gratis o.b.® proefsetje

Dit proefsetje is bestemd voor jonge, beginnende tampongebruiksters. Het proefsetje bestaat uit een brochure “Volwassen worden”, een paar o.b.® Comfort Mini tampons om het inbrengen van een tampon mee te oefenen, een menstruatiekalendertje en een tamponhouder, waarin uitsluitend de formaten Mini en Normal passen. De brochure beschrijft de periode van een jongere in de puberteit: de geslachtsorganen van een meisje en jongen, de lichamelijke veranderingen in die periode, het menstruatieproces, de producten om het menstruatiebloed mee op te vangen, het inbrengen van een tampon, antwoord op veel gestelde vragen, persoonlijke hygiëne en adressen voor hulp en advies.

Het proefsetje wordt gratis toegestuurd. Het proefsetje wordt alleen toegestuurd aan meisjes tot en met 17 jaar, die willen starten met tampongebruik. Je kunt het maar één keer bestellen.

Gratis proefsetje bestellen

4 gedachten over “Tampons gebruiken”

 1. hoi schreef:

  ik ben hoi en ik vond het fijn om dit eens te lezen maar er zitten veel fouten in de tekst. maar toch hartstikke bedankt voor de informatie.

  1. Webvrouw schreef:

   jij ook bedankt, we zullen de tekst binnenkort nog eens nalopen!

 2. Elisa schreef:

  Hallo!

  Ik vond deze tekst heel erg handig. Ik ben voor de 1ste keer ongesteld geworden en ik wist er niet echt wat van. Nu snap ik veel beter wat je dan allemaal kan gebruiken. Heel erg bedankt!

  Groetjes Elisa

  1. Webvrouw schreef:

   Hoi Elisa, bedankt voor je reactie en gefeliciteerd met je eerst menstruatie! Blij te horen dat je iets aan onze website hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben, dan helpen we je graag! Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *