Tampons gebruiken

Tampons

Tampons zijn een alternatief voor maandverband of andere menstruatieproducten zoals soft- en menstruatiecups. Een tampon breng je in jouw vagina, de tampon absorbeert dan het vrijgekomen menstruatiebloed. Een menstruatiespons werkt op dezelfde manier en is een duurzaam en gezonder alternatief voor wie graag een tampon gebruikt.

Comfortabel in gebruik

Na het inbrengen voel je een tampon, net als een menstruatiecup, niet meer zitten en daarom vinden veel vrouwen het een prettige oplossing. Ben je voor het eerst gaan menstrueren? Lees dan ook eens onze pagina’s over de menarche (de eerste menstruatie) en voor het eerst tampons gebruiken.

Moeilijk en pijnlijk inbrengen

Tijdens de eerste en laatste dagen van de menstruatie kan het inbrengen van tampons wel moeilijk en pijnlijk zijn. Wij raden af om tijdens deze dagen een tampon te gebruiken. Door de droogte kunnen kleine haarscheurtjes in de vliezen ontstaan. Deze wondjes leiden juist tijdens de menstruatie snel tot infecties. De laatste dagen van de menstruatie kan de vagina extra droog zijn omdat de tampon de ook natuurlijke vaginale vloeiing heeft opgenomen. In tegenstelling tot tampons drogen menstruatiesponsjes de vagina niet uit. Dat geldt natuurlijk ook voor een menstruatiecup.

Verschillende soorten tampons

Tampons zijn verkrijgbaar in verschillende absorptiegraden. Tampons die meer vocht op kunnen nemen zijn vaak ook groter en zwaarder. Dit leidt vaak tot verwarring bij het kiezen van de juiste tampons. Het soort tampons dat je moet gebruiken heeft niets te maken met de grootte van je vagina of je lichaamsgrootte. De mate waarin je menstrueert / ongesteld bent bepaald het absorptievermogen tampon die je moet kiezen. De heftigste dagen van je menstruatie gebruik je dus een grotere / zwaardere tampon dan de eerste en laatste dagen. Al is het beste om de eerst en laatste dagen helemaal geen tampons te gebruiken. Het gebruik van ‘te zware / grote / sterke’ tampons vergroot het risico op TSS en andere vaginale ongemakken. Meer informatie vind je op De juiste tampon kiezen.

Menstruatiesponsjes

Natuurlijke zeespons tampons bevatten duizenden poriën die zorgen voor een hoog absorptievermogen. Toch kunnen vloeistoffen steeds makkelijk doorspoelen. Bovendien bevatten de sponsjes enzymen tegen bacterie- en schimmelgroei. Hierdoor zijn onze menstruatiesponsjes een gezonder alternatief voor tampons. In tegenstelling tot tampons droogt een menstruatiesponsje de vagina niet uit en beschadigt het de slijmvliezen niet tijdens het inbrengen. Is een sponsje toch te groot voor jouw vloeiing dan kun je het bijknippen. Hoe kleiner het sponsje hoe minder bloed het kan opvangen.

Tampons met inbrenghuls

Verder zijn er tampons verkrijgbaar met en zonder inbrenghuls. Als je begint met het gebruiken van tampons is een inbrenghuls een goede oplossing. Later lukt het je misschien ook zonder zo’n inbrenghuls. Er zijn veel vrouwen, die probleemloos een tampon in brengen, maar toch de voorkeur geven aan een inbrenghuls.

Verwissel je tampon op tijd!

Een tampon moet tijdens de menstruatie regelmatig vervangen worden, meerdere malen per dag, zoals meestal aangegeven op de verpakking. Een tampon mag nooit langer dan 8 uur ingehouden worden daarom kun je ‘s nachts tijdens het slapen beter een menstruatiecup, EaseCup of maandverband gebruiken. Als een tampon te lang in het lichaam blijft kan dit leiden tot een infectie en in het ergste geval tot de gevreesde tamponziekte.

Een tampon sluit het lichaam niet af. Het bloed wordt geabsorbeerd terwijl het de vagina inloopt. Is de tampon helemaal vol, dan lekt hij aan de onderkant door. Daarom combineren veel vrouwen tampons met inlegkruisjes of maandverband. Tampons mogen niet doorgespoeld worden in het toilet.

Geschiedenis en alternatieven

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw zijn wegwerpartikelen de standaard geworden voor menstruatieproducten. Gezondere en duurzamere alternatieven zijn met intensieve marketingcampagnes deels van de markt verdrongen. De afgelopen jaren begint deze trend gelukkig weer een beetje te veranderen. Steeds mee jonge meiden en vrouwen gaan bewuster nadenken over hun menstruatie en kiezen steeds vaker voor producten die gezonder zijn en helpen met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk (footprint).

In onze webshop jaar verkopen wij al ruim 15 jaar alternatieve menstruatieproducten, zoals herbruikbare menstruatiecups, menstruatiedisks, wasbaar maandverband en natuurlijk ook menstruatiesponsjes. Daarmee ondersteunen wij ook de menstruatietransitie.

Via de menstruatietransitie willen we vrouwen laten zien dat er alternatieven zijn voor de gangbare wegwerpproducten, die bovendien ook nog eens veel gezonder zijn! Meer duurzaam is het natuurlijk ook, of simpel gezegd: “Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van de herbruikbare menstruatiecup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”.

Tampons en je gezondheid

Veel mensen beschouwen tampons, mits op de juiste manier gebruikt, niet gevaarlijk voor jouw gezondheid. Toch zitten er ook risico’s aan tampongebruik. De tamponziekte (TSS) is een ernstige ziekte die veroorzaakt kan worden door tampons. Het grootste risico op TSS bestaat wanneer tampons worden gebruikt die te sterk absorberen, of in situatie waarin vrouwen een tampon te lang in houden. Soms gebeurt het ook, vaker dan je denkt, dat een tampon vergeten wordt. Tegenwoordig zijn tampons te koop met een minder sterk absortptievermogen en met verschillende absorptiegraden daardoor TSS komt tegenwoordig nog maar zelden voor.

Tampons verstoren het vaginale milieu

Het gebruik van tampons kan ook minder ernstige gevolgen hebben. Een tampon absorbeert, dit betekent dat niet alleen de menstruatievloeiing aan de vagina onttrokken worden. Tampons absorberen ook het andere vocht dat in de vagina aanwezig is. Verstoring van het vaginale milieu kan tot allerlei klachten leiden en verstoren het natuurlijke reinigingsmechanisme van de vagina. Vaginale ongemakken, zoals vaginale droogte, afscheiding, geurproblemen kunnen veroorzaakt worden door tampons. Ook vaginale schimmelinfecties komen vaker voor. De gezondheid van je vagina is van invloed op je gemoed ook buiten de menstruatie. Vaginale problemen zijn vaak ook een direct aanleiding van het minder zin hebben om te vrijen.

Menstruatiesponsjes

Een menstruatiesponsjes gebruik je op dezelfde manier als een tampons. Het zijn kleine natuurlijke sponsjes uit de Middellandse Zee. De sponsjes bevatten enzymen die voorkomen dat bacteriën zich voortplanten, en stoppen schimmelgroei. Dit maakt van deze natuurlijke sponzen een toxisch-vrij en hypoallergeen product. De duizenden poriën zorgen voor een hoog absorptievermogen maar ook dat vloeistoffen makkelijk doorspoelen. Dit maakt de natuurlijke spons een schoon en bacterievrij product, ook voor intiem gebruik. Het is een hierdoor een gezonder alternatief voor gewone tampons. Omdat je de sponsjes steeds opnieuw kunt gebruiken, zijn je ook nog eens duurzaam en goed voor het klimaat en milieu.

Beschadiging van de vaginawand door tampon gebruik

Indien tampons worden gebruikt aan het begin en het einde van de menstruatie, dan kunnen er door de droogheid (minder menstruatievloeiing) van de vagina microscopisch kleine scheurtjes ontstaan, waardoor allerlei organismen kunnen binnendringen en een ontsteking kunnen veroorzaken. Geslachtsverkeer vergroot de kans op infecties en ontstekingen als vagina beschadigd is of het vaginale milieu verstoord is. We raden dan ook aan om slechts tampons te gebruiken op de dagen waarop de menstruatie het hevigst is.

Meer informatie over de veiligheid van tampons

Naast de werking van tampons is het materiaal en de productveiligheid natuurlijk ook van belang. Ik raad je zeker aan de volgende blogposts nog eens te lezen:

Menstruatiecups zijn een gezond alternatief voor tampons

De herbruikbare menstruatiecups zijn een betrouwbaar, milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor tampons. Menstruatiecups absorberen niet en houden het vaginale milieu gezond, inbrengen kan, op de momenten dat je minder heftig vloeit, ook met een glijdmiddel gebeuren.

Zwemmen en vrijen met een tampon

Met een tampon kun je natuurlijk ook gewoon sporten en zelfs zwemmen. Als je gaat zwemmen is het verstandig vooraf een nieuwe tampon in te brengen en deze na het zwemmen direct weer te vervangen.

Vrijen met een tampon

Zelfs vrijen is mogelijk, maar in dat geval is het toch beter de tampon te verwijderen. Als je gaat neuken haal je het beste de tampon er eerst uit. En na afloop breng je een nieuwe tampon in. Ben je in alle opwinding toch vergeten je tampon te verwijderen is het grootste gevaar is dat de tampon nog verder de vagina in wordt geduwd, waardoor verwijderen heel moeizaam gaat. Het gevolg is een oncomfortabel gevoel, pijn en zelfs een vaginale infectie. Let op, een tampon die te lang in blijft kan ook tamponziekte veroorzaken.

Het is overigens helemaal niet vreemd om te vrijen tijdens de menstruatie, of daar behoefte aan te hebben. Als je tijdens het vrijen tot een orgasme komt kan dat bovendien je menstruatiekrampen verlichten en de vrijgekomen endorfinen zorgen er voor dat je stemming meteen wat beter wordt. Je kunt wel gewoon klaarkomen met een tampon in. Masturbatie tijdens je menstruatie kan ook je stemming verbeteren.

Reacties zijn gesloten.