Tampons kun je gebruiken vanaf de eerste keer dat je ongesteld bent. De meeste meiden starten met maandverband. Dat je bent gaan menstrueren is toch al een hele gebeurtenis. Als je toch met tampons wil beginnen denk dan ook eens aan de alternatieven zoals een menstruatiecup of menstruatiedisk.
Oefenen en wennen
Voor jonge meisjes kan het inbrengen van een tampon lastig, pijnlijk of onwennig zijn. Denk daarbij niet dat het meteen een makkie wordt. Het gebruik van tampons vraag enige oefening. Als het inbrengen niet direct lukt, dan geeft dat niets. Gebruik de eerste keer de kleinste tampons, met inbrenghuls. Probeer te ontspannen.
Denk na over de alternatieven
Blijkbaar wil je tampons gaan gebruiken. Misschien vindt je maandverband niet prettig, wil je kunnen zwemmen of vind je het vervelend dat je het maandverband in strakke kleding kunt zien. Wat jou reden ook is, je zult moeten gaan wennen aan een nieuw menstruatieproduct. Als je dan toch moet wennen is het goed om ook even na te denken over de alternatieven voor tampons.
Zeespons tampons
Aan de menstruatiesponsjes van De Groene Cup zul je ook moeten wennen. Toch zijn de sponsjes gezonder dan de meeste tampons. Bovendien is het een duurzame oplossing, doordat je de sponsjes meerdere keren kunt gebruiken.
Menstruatiecups en menstruatiedisks
Ook aan een herbruikbare menstruatiecup zul je moeten wennen, maar je hebt dan wel een duurzame oplossing voor je menstruatie. Bovendien blijft je vagina gezond, met alle voordelen van dien. Een nadeel is misschien dat je de cup moet schoonmaken. Er zijn speciale menstruatiecups voor tieners.
Wil je wel de voordelen van een menstruatiecup, maar heb je geen zin in het schoonspoelen, dan kun je de Easecup Menstruatiedisk overwegen. Met de Easecup kun je bovendien, net als met een menstruatiespons, schoon en hygiënisch vrijen tijdens je menstruatie.
Eenmaal gewend zijn menstruatiecups en -disk gemakkelijk en comfortabel in gebruik. Inbrengen en verwijderen is net moeilijker dan een tampon.
Start met een mini tampon
Let op als je begint met de kleinste tampon om te oefenen. De kleinste tampon heeft ook het laagste absorptievermogen, de tampon moet dus vaker verwisselt worden als je veel vloeit, om doorlekken te voorkomen. Combineer de tampon daarom de eerste keren met een inlegkruisje of maandverbandje.
Niet hetzelfde als seks
Een tampon breng je dus in de vagina. Als je seks hebt met een jongen kan zijn piemel in je vagina komen. Dat voelt heel anders dan een tampon. Als je een tampon inbrengt geeft dat geen seksuele gedachten en ben je niet seksueel opgewonden. De tampon zal je dus niet (seksueel) prikkelen of een orgasme geven. Overigens kun je wel gewoon klaarkomen als je een tampon in hebt. Bijvoorbeeld door te masturberen tijdens je menstruatie. De meeste meiden komen overigens ook alleen klaar door stimulatie van de clitoris. Soloseks en klaarkomen tijdens je menstruatie kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt. Ook kan zelfbevrediging menstruatieklachten verminderen.
Om zonder problemen tampons te gebruiken is het belangrijk je lichaam goed te kennen.
Ken je lichaam
Voor je begint met het gebruiken van tampons is het belangrijk jouw lichaam goed te kennen. Waar zit nu precies je vagina en hoe voelt die aan?
Bekijk het plaatje op de pagina Vulva nog eens goed. Ga ‘s avonds in bed, eens op ontdekkingsreis. Maak je vingers nat met wat speeksel. Bevoel je schaamlippen, vindt de binnenste schaamlippen. Kun je voelen waar je clitoris zit? Dit is een knobbeltje bovenaan waar je binnenste schaamlippen samen komen. Het strelen van de clitoris en het gebied daarom heen vinden de meesten vrouwen erg fijn. Probeer het eens. (zie Masturberen). Vanaf de clitoris kun je verder naar beneden op zoek gaan naar je vagina. Als je die gevonden hebt kun je, als je voldoende ontspannen bent eens proberen voorzichtig je vinger een stukje naar binnen te brengen. Maak je vinger eerst nog goed nat met speeksel. Deze stappen kun je ook in verschillende keren verdelen, doe alleen waar jij je prettig bij voelt.
Als dit vaker doet, leer je jouw lichaam beter kennen. Wanneer je na een beetje oefenen 1 vinger in je vagina kunt brengen. Kun je het eens met twee vingers proberen. Als je twee vingers in je vagina kunt brengen zal een tampon ook minder problemen geven.
De kennis van jouw lichaam zal je later ook kunnen helpen bij het vrijen. Want ook dan geldt als die vingers passen, past die piemel vast ook. Ook zul je beter kunnen aangeven wat voor jou wel en niet prettig is tijdens het vrijen.
Soms helpen al deze oefeningen niet. Sommige vrouwen en meisjes krijgen simpel weg niets in hun vagina, zie hiervoor de pagina vaginisme.
Inlegkruisjes als extra bescherming
Is het je eenmaal gelukt een tampon in te brengen, dan is het raadzaam om de eerste keren toch nog een inlegkruisje of maandverband te gebruiken samen met het tampon. Dit omdat je nog niet precies weer wanneer je het tampon moet verwisselen.
Tampons en maagdenvlies
Je bent maagd totdat je met iemand naar bed gaat. Dus pas als een man met zijn penis in jouw vagina is geweest ben je ontmaagd.
Tampons kunnen je dus niet ontmaagden. De vagina wordt deels afgesloten door het maagdenvlies. Het is niet zo dat dit vlies de vagina geheel afsluit, je menstruatiebloed komt immers ook naar buiten. Er is dus al een natuurlijk opening in het maagvlies. (Eigenlijk is het maagdenvlies niet meer een randje weefsel dat rond de ingang van de vagina zit).
Als je voor de eerst keer met iemand naar bed gaat kan dit randje (het maagdenvlies) een beetje inscheuren, daarbij kan ook wat bloed vrijkomen. Ook tampons zouden soms kunnen leiden tot het inscheuren van het maagdenvlies. In dat geval blijf je natuurlijk gewoon maagd. Ook als je geen tampons hebt gebruikt is er geen garantie dat er wel bloed vrijkomt bij de eerste keer met iemand naar bed gaan. Het maagdenvlies kan dus ook door het gebruik van tampons of menstruatiecups een beetje scheuren, zo’n scheurtje zal zich net als een andere wondje weer gewoon herstellen. Toch kan dit een reden zijn voor bijvoorbeeld moslim meiden geen tampons te gebruiken voordat zij getrouwd zijn. Lees ook nog eens:
Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik moslim ben?. Tot op heden heb ik nog niet gehoord van andere geloven of levensovertuigingen, die afwijzend staan tegenover het gebruik van tampons of menstruatiecups. Op period.nl kun je eventueel meer lezen over over de rol van de menstruatie in de islam en andere grote religies.
Gratis o.b.® proefsetje
Dit proefsetje is bestemd voor jonge, beginnende tampongebruiksters. Het proefsetje bestaat uit een brochure “Volwassen worden”, een paar o.b.® Comfort Mini tampons om het inbrengen van een tampon mee te oefenen, een menstruatiekalendertje en een tamponhouder, waarin uitsluitend de formaten Mini en Normal passen. De brochure beschrijft de periode van een jongere in de puberteit: de geslachtsorganen van een meisje en jongen, de lichamelijke veranderingen in die periode, het menstruatieproces, de producten om het menstruatiebloed mee op te vangen, het inbrengen van een tampon, antwoord op veel gestelde vragen, persoonlijke hygiëne en adressen voor hulp en advies.
Het proefsetje wordt gratis toegestuurd. Het proefsetje wordt alleen toegestuurd aan meisjes tot en met 17 jaar, die willen starten met tampongebruik. Je kunt het maar één keer bestellen.