Clitoris

De clitoris, ook wel kittelaar genoemd, is een orgaan dat alleen vrouwen hebben. Vaak noemen we onze clitoris ook gewoon clit(je)/ klit(je). De clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden en is daardoor erg gevoelig voor directe aanraking, maar bij zacht strelen of likken (beffen) kan de vrouw een groot genot ervaren. Stimulatie van de clitoris kan bij de vrouw leiden tot een orgasmen. Veel vrouwen kunnen enkel klaarkomen door stimulatie van de clitoris en niet enkel door penetratie van de vagina. Eigenlijk heeft de clitoris heeft maar één doel en dat is bevrediging (het hebben van een orgasme). Als enige menselijke orgaan heeft het vrouwelijk genotscentrum geen enkele andere anatomische taak dan om voor seksuele opwinding te zorgen.

Hoe ziet de clitoris eruit?

Alleen het glans clitoris (het zichtbare topje) laat zich aan de buitenkant van het lichaam zien en ligt verscholen achter een huidplooi die we de clitorishoed noemen. De clitorishoed, (ook wel monnikskapje, praeputium clitoridis, posthe clitoridís of clitoriskap) is een huidplooi waaronder de clitoris zich verschuilt tussen de schaamlippen.

De complete clitoris is veel groter dan alleen het zichtbare topje, en bevat zwellichamen. Onze klitje is meer dan enkele centimeters groot en loopt binnenin door tot achter de buitenste schaamlippen.

Waar kun je de clitoris vinden?

Om tijdens het vrijen of masturberen klaar te kunnen komen, moet je weten waar je clitoris zich bevindt. Je clitoris kun je zelf gemakkelijk voelen. De clitoris ligt aan de bovenzijde tussen de grote schaamlippen, op het punt waar de kleine schaamlippen samenkomen. Het zichtbare deel ziet eruit als een klein roze bolletje. Dit bolletje lijkt een beetje op de eikel van de penis en noemen ook de glans clitoris. Met een spiegel kun je de clitoris ook zelf bekijken, om de clitoris te kunnen bekijken moet je de schaamlippen wat opzij duwen. We raden je sowieso aan om regelmatig een zelfonderzoek van de vulva te doen, dat helpt je ook te ontdekken wat je prettig vind.

De clitoris tijdens seksuele opwinding

De clitoris bevat zwellichaampjes, die zich bij seksuele opwinding vullen met bloed. Je zou dus kunnen zeggen dat de clitoris “stijf” wordt als we gewonden en vochtig raken. Als je opgewonden raakt, zwelt de gehele clitoris op, zowel van buiten als van binnen. Binnenin vormen de zwellichamen van de clitoris een soort kussentjes, die de penetratie van de vagina vergemakkelijken en minder pijnlijk maken. Bij seksuele opwinding komt de clitoris ook uit het clitoriskapje tevoorschijn. Wanneer een vrouw dicht bij een orgasme komt, verdwijnt de clitoris glans weer in de clitorishoed.

Stimulatie van de clitoris

Stimulatie van de clitoris is voor vrouwen belangrijk om tot een orgasme te komen. Het direct stimuleren van het topje kan te gevoelig zijn. Veel vrouwen geven er de voorkeur aan dat (eerst) de omgeving van het topje wordt gestimuleerd en daarna pas subtiel met (eigen) vingers, tong of vibrator het topje zelf.

Je clitoris blijft groeien

Door hormonen groeit je klit met je mee: als je halverwege de dertig bent, is-ie al vier keer groter dan aan het begin van je pubertijd. De gevoeligheid van je clitoris blijft je hele leven aanwezig, ook na de menopauze kunt je daarom nog prima opgewonden raken en klaarkomen.

De Kittelaar kan verbonden zijn met de G-plek

Sommige mensen beschouwen de g-spot als een soort overblijfsel van een orgaan dat vergelijkbaar is met de mannelijke prostaat. Op fysiologische gronden is het logischer om aan te nemen, dat de clitoris een kleine uitwendige structuur is, die verbonden is met een uitgebreid netwerk van inwendig zenuwweefsel. De G-plek kan een onderdeel van deze inwendige structuur zijn.

Vrouwenbesnijdenis en clitoridectomie

Helaas kent het mooie, en opwindende, verhaal van de clitoris ook een mindere kant. Binnen sommige culturen bestaat namelijk het gebruik om de clitoris bij de vrouw te verwijderen. Dit wordt clitoridectomie genoemd. Men meent dat indien de vrouw geen seksueel genot kan ervaren, de kans kleiner is dat ze vreemd zal gaan. Dit gebeurt over het algemeen in culturen waarin men de vrouw als bezit van de man beschouwt. Clitoridectomie is in vrijwel alle westerse landen een misdrijf. In Nederland en België is het strafbaar gesteld als verminking. De maximumstraf in Nederland is twaalf jaar gevangenisstraf. Hier kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn. In België bestaat een afzonderlijk artikel (art. 409) voor vrouwenbesnijdenis.