Clitoris – Het vrouwelijk genotscentrum

De clitoris is een orgaan dat alleen vrouwen hebben. Vaak noemen we onze clitoris ook gewoon clit(je)/ klit(je). Kittelaar is een naam voor de clitoris.

De clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden. Hierdoor is de clitoris erg gevoelig voor directe aanraking. Ook bij zacht strelen of likken (beffen) kan de vrouw een groot genot ervaren. Stimulatie van de clitoris kan bij de vrouw leiden tot een orgasme.

Veel vrouwen kunnen alleen klaarkomen door stimulatie van de clitoris. Penetratie van de vagina is dus niet voldoende voor een orgasme.

Kortom eigenlijk heeft de clitoris heeft maar één doel en dat is seksuele bevrediging en opwinding. Het vrouwelijk genotscentrum heeft geen enkele andere anatomische taak. Hierin is de clitoris een uniek menselijk orgaan. Laten we er zuinig op zijn en van genieten.

Hoe ziet de clitoris eruit?

Alleen zichtbare topje laat zich aan de buitenkant van het lichaam zien. Dit topje noemen we de glans clitoris.  Het uitwendige deel ligt verscholen achter een huidplooi. Deze huidplooi heet het clitorishoedje.

Andere namen voor de clitorishoed zijn monnikskapje, praeputium clitoridis, posthe clitoridís of clitoriskap. De clitorishoed ligt tussen de schaamlippen aan de bovenzijde van de vulva.

De complete clitoris is veel groter dan alleen het zichtbare topje. Ook bevat de clitoris zwellichamen. Onze klitje is meer dan enkele centimeters groot. En loopt binnenin door tot achter de buitenste schaamlippen. Tijdens seksuele opwinding zwelt de clitoris op.

Waar kun je de clitoris vinden?

Om tijdens het vrijen of masturberen klaar te kunnen komen, moet je weten waar je clitoris zich bevindt. Je clitoris kun je zelf gemakkelijk voelen. Maak je vingers eerst een beetje vochtig met speeksel.

De clitoris ligt aan de bovenzijde tussen de grote schaamlippen. Precies op het punt waar de kleine schaamlippen samenkomen.

Het zichtbare deel ziet eruit als een klein roze bolletje. Dit bolletje lijkt een beetje op de eikel van de penis. Ook wel de glans clitoris genoemd.

Gebruik een spiegel om de clitoris zelf bekijken. Om de clitoris te kunnen bekijken moet je de schaamlippen wat opzij duwen.

We raden je sowieso aan om regelmatig een zelfonderzoek van de vulva te doen. Zo ontdek je ook wat je prettig vindt.

De clitoris tijdens seksuele opwinding

De clitoris bevat zwellichaampjes. Tijdens seksuele opwinding vullen de zwellichamen zich met bloed. Je zou dus kunnen zeggen dat de clitoris “stijf” wordt als we opgewonden en vochtig raken. Ook de schaamlippen zwellen op.

Als je opgewonden raakt, zwelt de gehele clitoris op, zowel van buiten als van binnen. Binnenin vormen de zwellichamen van de clitoris een soort kussentjes. Deze kussentje maken de penetratie van de vagina makkelijker en minder pijnlijk.

Daarnaast komt de clitoris bij seksuele opwinding ook uit het clitoriskapje tevoorschijn.  De clitoris glans trekt zich weer in de clitorishoed terug zodra de vrouw haar orgasme nadert.

Stimulatie van de clitoris

Stimulatie van de clitoris is belangrijk om tot een orgasme te komen. Het direct stimuleren van het topje kan te gevoelig zijn.

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan dat (eerst) de omgeving van het topje wordt gestimuleerd. Als je meer opgewonden raakt kun je subtiel met  het topje zelf stimuleren. Stimulatie kan met (eigen) vingers, tong of een vibrator.

Je clitoris blijft groeien

Door hormonen groeit je klit met je mee. Als je halverwege de dertig bent, is je klit al vier keer groter dan aan het begin van je pubertijd.

De gevoeligheid van je clitoris blijft je hele leven aanwezig. Ook tijdens en na de menopauze kunt je daarom nog prima opgewonden raken en klaarkomen.

De Kittelaar verbindt de G-plek

Sommige mensen beschouwen de g-spot als een soort overblijfsel van een orgaan dat vergelijkbaar is met de mannelijke prostaat.

Op fysiologische gronden is de clitoris een kleine uitwendige structuur is. Deze structuur verbindt een uitgebreid netwerk van inwendig zenuwweefsel.

De G-plek kan een onderdeel van deze inwendige structuur zijn.