Vrijen tijdens en na de overgang

Tijdens de menopauze verminderd de afgifte van oestrogenen hormonen door de eierstokken wat kan leiden tot klachten als vaginale droogte.

Het lichaam produceert ook minder testosteron waardoor ook de zin om te vrijen kan afnemen. Het omgekeerde kan overigens ook. De oestrogeenproductie daalt namelijk harder dan testosteronproductie. Hierdoor heb je juist relatief meer testosteron. Waardoor je misschien juist meer zin krijgt om te vrijen.

Neem bij vragen ook contact op met je huisarts. Want ook je huisarts kent deze problematiek. De huisarts kan je ook adviseren, hulpmiddelen voorschrijven of doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Seksuele gevoelens en verlangens

Er is natuurlijk ook goed nieuws want die hormonen hebben geen invloed op het hebben van seksuele gevoelens en verlangens.  Ook het vermogen om klaar te komen veranderd niet. Al kan testosteron wel een rol spelen.

Aandacht voor jezelf (en van je partner) voldoende tijd nemen voor het vrijen kunnen eerder genoemde problemen ruimschoots compenseren. Het helpt je om je seksleven goed houden of weer goed te maken. Lees ook de blog over seksualiteit en libido tijdens de overgang.

Pijn bij het vrijen?

Soms ontstaat tijdens de menopauze pijn tijdens het vrijen, die er eerder niet was. Reden kan zijn dat door de hormoonveranderingen de schaamlippen en vaginawand wat dunner en gevoeliger worden.

Dat kan in combinatie met het minder goed vochtig worden leiden tot pijn tijdens het vrijen. Belangrijk is om dan voldoende glijmiddel te gebruiken. Als je niet nat genoeg bent kan het vrijen de vaginawand beschadigen.

Kleine scheurtjes leiden tot infecties. Dat kan je de lust uiteindelijk helemaal kan ontnemen.

Negeer het niet

Het is belangrijk voldoende aandacht aan deze problemen te besteden, want gewoon doorgaan kan je al snel in een vicieuze cirkel brengen. Gebruik tijdens het vrijen voldoende glijmiddel en neem de tijd.

Aandacht voor jezelf

Veranderingen vragen niet alleen aandachtig, tijd en begrip van je partner. Je kunt ook zelf aan de slag om je gevoelens, verlangens en lichaam op een nieuwe manier te ontdekken.

Trainen van de bekkenbodemspieren

Door aan de slag te gaan met het trainen van de bekkenbodem, neem je tijd voor je zelf en ga je op ontdekkingstocht. In die zin kan het zeker bijdragen aan het uiting geven aan je seksuele verlangens, ook klaarkomen kan intenser en gemakkelijker worden.

Andere voordelen zijn natuurlijk dat het helpt (preventief is) voor het voorkomen van verzakking, zie ook mijn eerder opmerking over het dunner worden van de vaginawand, en incontinentieproblemen. Voor de bekkenbodemtrainers raden we je aan voldoende glijmiddel te gebruiken.

Doordat je actief aan de slag gaat kan de training zeker bijdragen aan het hervinden van de lust. Je kunt natuurlijk ook trainen met onze yoni-eggs.