Borsten

Onze borsten vervullen niet alleen een rol in het voeden van de baby. Veel heteroseksuele mannen en lesbische vrouwen vinden vrouwelijke borsten aantrekkelijk en kunnen seksueel opgewonden raken van het zien of aanraken ervan.

Ook voor vrouwen kan de aanraking ook opwindend zijn. En daarom spelen borsten dus een belangrijke rol in onze seksualiteit. Daarnaast zijn de tepels erg gevoelig voor seksuele prikkels.

Borstontwikkeling begint in de puberteit

Als een meisje in de puberteit komt start de ontwikkeling van haar secundaire geslachtskenmerken. De borstontwikkeling komt als eerste op gang.

De borsten groeien doordat er meer vetweefsel ontstaat en omdat het melkklierweefsel zich gaat ontwikkelen. De eerst groei begint meestal zo’n anderhalf jaar voor de eerste menstruatie. Gemiddeld is een meisje dan ongeveer 10 jaar oud.

De borsten blijven na de eerste menstruatie nog ongeveer 2 jaar doorgroeien.

Borstverandering door zwangerschap

Bij je eerste zwangerschap gaan je borsten zich voorbereiden op de borstvoeding. De meeste borsten worden dan ook groter en ontwikkelen zich verder.

Tijdens de eerste helft van de zwangerschap vindt proliferatie plaats van de alveolaire epitheelcellen. Er ontstaan ook nieuwe melkgangen en de lobulaire structuur van de melkklieren ontwikkelt zich.

Je borsten maken zich klaar voor de melkafgifte

Laat in de zwangerschap neemt de proliferatie van epitheelcellen af en beginnen de cellen zich te differentiëren om melk af te scheiden. Aan het einde van de zwangerschap is het gewicht van één borst toegenomen met ongeveer 400 gram.

De toename in gewicht ontstaat door hypertrofie van bloedvaten, myoepitheelcellen en bindweefsel, afzetting van vet en retentie van water en elektrolyten. De bloeddoorstroming van de borsten is bijna het dubbele vergeleken met de niet-zwangere staat.

Borsten veranderen gedurende je cyclus

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten gedurende je menstruatiecyclus. Vlak voor je menstruatie start begint je lichaam met het aanmaken van extra oestrogeen. Dit maakt je tepels gevoeliger en je borsten groter. Ook progesteron speelt een rol. Progesteron laat de melkklieren opzwellen. Dit ook ook erg pijnlijk zijn.

Ten slotte zorgt progesteron er ook nog eens voor dat je lichaam meer vocht vast houdt. Via de bloedvaten wordt extra vocht naar de weefsels gestuurd zodat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting.

Tijdens de menstruatie kunnen je borsten wel tot 1 cupmaat groter worden. Na de menstruatie zullen de borsten weer slinken.

BHmaat

Veel vrouwen dragen een te kleine BH. Op deze handige website kun je jouw BH-maat berekenen. Je hebt wel een meetlint nodig.

http://www.bhmaat.nl/

Reacties zijn gesloten.