Borsten

Onze borsten vervullen niet alleen een rol in het voeden van de baby. Veel heteroseksuele mannen en lesbische vrouwen vinden vrouwelijke borsten aantrekkelijk en kunnen seksueel opgewonden raken van het zien of aanraken ervan. Voor vrouwen kan de aanraking ook opwindend zijn. En daarom spelen borsten dus ook een belangrijke rol in onze seksualiteit. Ook de tepels zijn erg gevoelig voor seksuele prikkels.

De tepels

Elke borst heeft één tepel die omgeven wordt door de tepelhof (ofwel areola). De tepel bevat veel zenuwuiteinden die een belangrijke rol spelen bij zowel seksuele opwinding als borstvoeding. De kleur van de tepelhof verschilt tussen vrouwen onderling van lichtroze tot donkerbruin. De tepelhof bevat enige kliertjes, de talgbereidende klieren (glandulae sebiparae), ook klieren van Montgomery genoemd, die vaak te zien zijn als kleine ronde bultjes rondom de tepel.

Stijve en gevoelige tepels bij seksuele opwinding

Bij seksuele opwinding of kou kunnen de tepels stijf worden. Stimulatie van de tepels zou bij vrouwen hetzelfde hersengebied activeren als stimulatie van de vagina en clitoris. Een tepelpiercing kan dit gevoel verminderen; de zenuwen worden dan beschadigd. Ook zorgt aanraking van de tepels er voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in het brein. Dit hormoon bevordert het klaarkomen en zorgt voor een gevoel van verbondenheid na het vrijen.

Borstontwikkeling begint in de puberteit

Als een meisje in de puberteit komt en haar secundaire geslachtskenmerken beginnen te ontwikkelen, komt als eerste de borstontwikkeling op gang. De borsten groeien doordat er meer vetweefsel ontstaat en omdat het melkklierweefsel zich gaat ontwikkelen. De eerst groei begint meestal zo’n anderhalf jaar voor de eerste menstruatie. Gemiddeld is een meisje dan ongeveer 10 jaar oud. De borsten blijven na de eerste menstruatie nog ongeveer 2 jaar doorgroeien.

Borstverandering door zwangerschap

Bij je eerste zwangerschap gaan je borsten zich voorbereiden op de borstvoeding. De meeste borsten worden dan ook groter en ontwikkelen zich verder. Tijdens de eerste helft van de zwangerschap vindt proliferatie plaats van de alveolaire epitheelcellen. Er ontstaan ook nieuwe melkgangen en de lobulaire structuur van de melkklieren ontwikkelt zich.

Je borsten maken zich klaar voor de melkafgifte

Laat in de zwangerschap neemt de proliferatie van epitheelcellen af en beginnen de cellen zich te differentiëren om melk af te scheiden. Aan het einde van de zwangerschap is het gewicht van één borst toegenomen met ongeveer 400 gram. De toename in gewicht ontstaat door hypertrofie van bloedvaten, myoepitheelcellen en bindweefsel, afzetting van vet en retentie van water en elektrolyten. De bloeddoorstroming van de borsten is bijna het dubbele vergeleken met de niet-zwangere staat.

Tepels worden donkerder tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, worden je tepels donkerder. Dat komt door de invloed van hormonen. De baby kan de tepels zo makkelijker herkennen. Ook de bobbeltjes (kliertjes) rond de vrouwentepel gaan een geur afgeven, die de baby helpt om melk te vinden.

BHmaat

Tegenwoordig dragen de meeste vrouwen als ondergoed een beha, die de borsten ondersteunt. Veel vrouwen dragen echter een te kleine BH. Op deze handige website kun je jouw BH-maat berekenen. Je hebt wel een meetlint nodig.

http://www.bhmaat.nl/