Tepels

Elke borst heeft één tepel die omgeven wordt door de tepelhof. De tepels steken enkele millimeters uit boven het oppervlak van de tepelhof. De tepelhof wordt ook areola genoemd. Via de tepel krijgt een baby moedermelk van de moeder.

Ook bevat de tepel veel zenuwuiteinden, die een belangrijke rol spelen bij zowel seksuele opwinding als het geven van borstvoeding. Voorafgaand aan de menstruatie kunnen je tepels extra gevoelig zijn.

De vorm, grootte en kleur van de tepels en de tepelhof verschilt per vrouw. Bij meisjes in de puberteit start de borstontwikkeling met het groter en donkerder van kleur worden van de tepels.

Tepels voor borstvoeding

In de borsten ligt klierweefsel dat bestaat uit melkklieren (alveoli). De alveoli maken melk. De omringende spiercellen sturen de opgeslagen melk de melkkanaaltjes in. Het hormoon oxytocine stuurt dit proces tijdens de periode van borstvoeding. De melkkanaaltjes gaan over in grotere melkgangen die leiden naar vijf tot tien uitgangen in de tepel.

Tijdens het zuigen masseert de baby met zijn mondje de tepel. De tepel rekt hierdoor uit tot zeker twee keer zijn lengte.

Door het geven van borstvoeding kunt je last krijgen van pijnlijke tepels of tepelkloven. In de eerste dagen na de bevalling zijn de tepels vaak gevoelig omdat zij nog aan hun nieuwe functie moeten wennen.

De tepelhof

De kleur van de tepelhof verschilt tussen vrouwen onderling van lichtroze tot donkerbruin. Een areola kan in de loop der tijd van kleur veranderen onder invloed van hormonen die vrijkomen bij bijvoorbeeld zwangerschap, veroudering en menstruatie. De tepelhof kan ook verkleuren door de zon.

Verder is de diameter van de tepelhof ongeveer tussen 40 à 100 millimeter.

Tenslotte kunnen op de tepelhof ook bij vrouwen kleine haartjes groeien. Heel normaal, maar als het je stoort kun je ze natuurlijk (laten) verwijderen.

Klieren in de tepelhof

In de tepelhof zitten talgklieren, die olie afscheiden om de huid zacht te houden en te beschermen. Daarnaast bevat de tepelhof zweetklieren en kliertjes van Montgomery.

De klieren van Montgomery scheiden een olieachtige substantie af waardoor de huid soepel blijft en infecties voorkomen worden.

Stijve tepels bij seksuele opwinding

Bij seksuele opwinding worden de tepels vaak stijf. Er zijn ook vrouwen waarbij de tepels niet stijf worden terwijl ze wel opgewonden zijn.

Verder wil het hebben van stijve tepels niet zeggen dat je opgewonden bent. Ook kou en schurende kleding maakt je tepels soms stijf.

Stimulatie van de tepels

Stimulatie van de tepels activeert bij vrouwen hetzelfde hersengebied als bij stimulatie van de vagina en clitoris. De gevoeligheid verschilt van vrouw tot vrouw.

Veel vrouwen vinden het fijn als tijdens het vrijen de tepels aangeraakt worden. Toch kan het ook zo zijn dat jij juist helemaal niets voelt. Of andersom dat je tepels juist te gevoelig zijn om aangeraakt te worden.

Een nipple-gasms of tepelorgasme is een orgasme dat bereikt wordt door uitsluitend de tepels te stimuleren. De meeste vrouwen komen alleen klaar door stimulatie van de clitoris. Omdat de clitoris en tepels met dezelfde hersengebieden zijn verbonden zou het kunnen dat je via je tepels een hoogtepunt bereikt.

Daarnaast zorgt aanraking van de tepels er voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in het brein. Dit hormoon bevordert het klaarkomen. Ook zorgt oxytocine voor een gevoel van verbondenheid na het vrijen.

Verminderde gevoeligheid

Tijdens een borstlift worden de tepels verplaatst. Hierdoor kunnen sommige zenuwen beschadigd raken. Daarnaast kan bijvoorbeeld een tepelpiercing de zenuwen beschadigen.

Beschadiging van deze zenuwen leidt tot een verminderde gevoeligheid van de tepels. Dat geldt ook voor chirurgische correcties van de tepels of de tepelhof.

Tepels kleuren donker tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, worden je tepels donkerder. Dat komt door de invloed van hormonen. De baby kan de tepels zo makkelijker herkennen.

Daarnaast gaan de kliertjes rond de vrouwentepel een geur afgeven. De geur helpt de baby om de moedermelk te vinden.

Ingetrokken tepels

Ongeveer 2% van de vrouwen heeft ingetrokken of platte tepels bij geboorte. Ingetrokken tepels ontstaan doordat de melkkanalen (te) kort zijn. Soms trekken tepels zich pas later in.

Meer dan 10% van alle tepels is in enige mate ingetrokken. Soms is de tepel teruggetrokken in het tepelhof vanwege omringende spieren die te strak zitten. Hierdoor is de tepel niet zichtbaar. 

Ingetrokken tepels zijn niet erg, maar kunnen wel problemen geven met borstvoeding.

Extra tepels

Af en toe heeft een vrouw extra tepels. De extra tepel of tepels bevinden zich meestal onder de normale tepels of in de oksel. De extra tepels lijken vaak op een moedervlek of een bultje.