Oxytocine en borstvoeding

Bij het geven van borstvoeding komt moedermelk via de tepels vrij uit de borsten. De melk komt vrij na de ‘toeschietreflex‘.

Hoe werkt de toeschietreflex?

Bij de toeschietreflex trekken de spieren rond de melkkliertjes zich samen. Hierdoor wordt de melk door de melkkanaaltjes naar buiten geduwd. De toeschietreflex ontstaat door contact met de baby. Voorbeelden daarvan zijn het mondje zien, huidcontact en de baby horen huilen.

Als reactie op deze prikkels geeft een klier in de hersenen (de hypofyse) oxytocine af. Vervolgens zorgt de vrijgekomen oxytocine dat de spiertjes rond de melkklieren zich samentrekken. Zo komt de melkproductie uiteindelijk op gang.

Daarnaast zorgt oxytocine voor het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling en een orgasme. Tijdens de borstvoeding geeft het samentrekken van de baarmoeder een prettig gevoel.

Het goed opgang komen van de melkproductie duurt enkele dagen

Na de bevalling duurt het ongeveer vijf dagen voor aanmaak van moedermelk goed op gang is gekomen. Door de baby vaak te laten drinken kunt je de melkklieren extra stimuleren. Mocht dat niet lukken, dan kan een neusspray met oxytocine helpen om de melk te laten toeschieten.