Oxytocine en borstvoeding

Bij het geven van borstvoeding komt moedermelk vrij uit de borsten na de ‘toeschietreflex‘.

Hoe werkt de toeschietreflex?

Bij de toeschietreflex trekken de spieren rond de melkkliertjes zich samen en wordt de melk door de melkkanaaltjes naar buiten geduwd. De toeschietreflex kan ontstaan door contact met de baby. Voorbeelden daarvan zijn het mondje zien, huidcontact, de baby horen huilen. Als reactie op deze prikkels zet een klier in de hersenen (de hypofyse) oxytocine vrij. Vervolgens zorgt de vrijgekomen oxytocine dat de spiertjes rond de melkklieren zich samentrekken en de melkproductie uiteindelijk op gang komt.

Het goed opgang komen van de melkproductie duurt enkele dagen

Na de bevalling duurt het ongeveer vijf dagen voor aanmaak van moedermelk goed op gang is gekomen. Door de baby vaak te laten drinken kunt je de melkklieren extra stimuleren. Mocht dat niet lukken, dan kan een neusspray met oxytocine helpen om de melk te laten toeschieten.

Neusspray met oxytocine

Sommige vrouwen hebben wel moeite om een toeschietreflex te krijgen bij het afkolven. Om ook bij kolven een toeschietreflex te krijgen kunnen bepaalde middeltjes gebruikt worden zoals: massage en warmte. Als deze middeltjes niet helpen, kan een neusspray met oxytocine een nuttig hulpmiddel
zijn. Syntocinon® Neusspray is zo’n spray met synthetisch oxytocine en is een product van Novartis Pharma BV.

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel) en behoort tot de groep van weeën-bevorderende middelen ( oxytocica ).

Syntocinon bevordert de toeschietreflex

Het werkzaam bestanddeel van Syntocinon is een synthetisch nonapeptide. Nonapeptide is identiek aan het hypofyse-achterkwabhormoon oxytocine. Waardoor syntocinon niet alleen ritmische contracties van de uterusveroorzaakt, maar ook van de myo-epitheliale cellen rond de alveoli van de lacterende borst. Ten slotte zorgt dat laatst weer dat de ontlediging van de melkklier wordt gestimuleerd en vergemakkelijkt.

Syntocinon kan gebruikt worden door vrouwen die moeite hebben met de toeschietreflex tijdens borstvoeding of kolven. Ook kan Syntocincon gebruikt worden voor profylaxe en behandeling vanzogstuwing.

Niet gebruiken tijdens je zwangerschap of bevalling

De Syntocinon neusspray is niet bedoeld voor gebruik tijdens de zwangerschap. Ook gebruik tijdens de bevalling (partus) is niet toegestaan.

Bijwerkingen van Syntocinon neusspray

Door het effect op de baarmoeder kan deze tijdens gebruik van Syntocinon neusspray (pijnlijk) samentrekken. Overigens is dit vergelijkbaar met het samentrekken van de baarmoeder bij borstvoeding zonder gebruik van de neusspray. Daarnaast wordt in zeldzame gevallen melding gemaakt van allergische huidreacties, misselijkheid of hoofdpijn.