Borstzelfonderzoek

1 op de 10 vrouwen krijgt voor haar 75e borstkanker. Door vroeg in te grijpen wordt de overlevingskans aanzienlijk vergroot. Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging van het RIVM voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Deelname aan dit onderzoek is niet verplicht. De voordelen van het onderzoek zijn duidelijk: Hoe eerder kanker wordt ontdekt hoe beter. Door vroegtijdige opsporing van kanker is de kans op genezing en overleving vergroot en de kans op uitzaaiingen kleiner. Dit komt omdat kanker beter te behandelen is wanneer deze in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn ook nadelen zo kan het onderzoek onnodige onzekerheid geven of juist leiden tot schijnzekerheid.

Zelf je borsten onderzoeken

KWF geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat borstzelfonderzoek niet leidt tot minder sterfte aan borstkanker. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken niet vroeger ontdekt. Iedere vrouw moet dan ook zelf de keuze maken of ze borstzelfonderzoek wil doen.

Daarentegen kan een zelfonderzoek toch voordelen hebben. Door regelmatig jouw borsten te onderzoeken, leer je jouw borsten goed kennen. Doordat je goed weet hoe jouw borsten aanvoelen merk je veranderingen snel op. Door zelfonderzoek raak je wel vertrouwd met haar lichaam: bijvoorbeeld hoe de borsten aanvoelen en hoe de huid eruit ziet. Een vrouw weet dan wat normaal is en kan een verandering sneller voelen of zien. Het blijft verstandig om bij klachten of aanhoudende veranderingen aan het lichaam de huisarts te raadplegen.

Iedere vrouw kan zelf haar borsten onderzoeken. Door vroeg te beginnen met borstzelfonderzoek wordt dit een routine. Daar door worden veranderingen eerder opgemerkt. Begin op je 18e met zelfonderzoek. Het is voldoende om jouw borsten eens per maand te onderzoeken. Voer het zelfonderzoek 1 week na je menstruatie uit. Als je niet meer menstrueert ( ongesteld bent ) kun je zelf een vaste dag van de maand kiezen. Naast het onderzoeken van je borsten kun je ook een zelfonderzoek van je vulva doen.

Niet elke afwijking betekent kanker!

Het ontdekken van veranderingen of knobbeltjes, betekent niet meteen kanker. Er bestaan ook goedaardige onregelmatigheden. zie: mastopathie. Pijnlijke borsten (tijdens de menstruatie) hebben vaak ook met mastopathie te maken.

De MAMACORP® BreastCheck

De MAMACORP® BreastCheck is een soepele handschoen, gemaakt van zachte kunststof. Je kunt de handschoen gebruiken voor het borstzelfonderzoek. De handschoen zorgt er voor dat jouw vingers gemakkelijker over jouw borsten glijden. De MAMACORP® BreastCheck vergroot de gevoeligheid van jouw vingers. Het geeft je als het ware een vergrotend effect effect, waardoor de structuren in jouw borst beter te voelen zijn.

Met de BreastCheck kun je:

  • Jouw borsten nog beter bevoelen dan met je blote hand.
  • het inwendige weefsel van jouw borsten goed controleren
  • de structuur van jouw borsten beter leren kennen, zodat je het vroegtijdig opmerkt als er veranderingen (b.v. knobbeltjes) zijn ontstaan, vergeleken met de vorige keer.

Raadpleeg direct jouw huisarts als je belangrijke veranderingen voelt.

De MAMACORP® BreastCheck handschoen kan 3 tot 4 jaar gebruikt worden.

Bestellen