Luteïniserend hormoon (LH)

Het luteïniserend hormoon (LH) is een geslachtshormoon.  Bij vrouwen stimuleert LH de eirijping en de eisprong (ovulatie). LH wordt geproduceerd door de hypofyse. Uiteindelijke bepaalt de hoeveelheid hormonen in het bloed de LH-afgifte door de hypofyse (negatieve terugkoppeling).

Ovulatietests

Ovulatietests sporen het luteïniserend hormoon (LH) in je urine op. Het niveau van dit hormoon neemt 24 – 36 uur voor de eisprong aanmerkelijk toe. Als je weet wanneer je eisprong plaats vind kun je de kans om zwanger te worden vergroten. Of juist verkleinen als je niet zwanger wilt worden.

Je vruchtbaarste dagen

Als je dus de toename van LH met een ovulatietest opspoort, kun je de twee dagen in je menstruatiecyclus voorspellen waarop je het vruchtbaarst bent. Dit zijn dit de twee dagen waarop  je de meeste kans hebt om zwanger te raken. Het betreft de dag vóór en de dag van de eisprong.

Het geel lichaam

Na de eisprong stimuleert LH de verdere ontwikkeling van het Graafse follikel tot het geel lichaam (corpus luteum). Het geel lichaam ontwikkelt zich tot een hormoonklier. Deze klier produceert vervolgens hormonen. Dit betreft progesteron en oestrogenen (oestradiol en oestron).

Mannen produceren ook LH

Ook bij mannen wordt LH door de hypofyse geproduceerd. In dit geval heeft LH invloed op de Leydigcellen in de teelballen. Deze cellen worden gestimuleerd tot de vorming van het hormoon testosteron.