Tamponziekte

Toxic shock syndrome (TSS)

Toxic shock syndrome is een bacteriële infectie van de vagina. Veroorzaker is door de bacterie Staphylococcus aureus. Deze ziekte kwam in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw vooral voor bij vrouwen en meisjes, die tijdens hun menstruatie tampons gebruikte. Daarom wordt deze ziekte ook wel de tamponziekte genoemd.

TSS Herkennen

Tegenwoordig komt TSS weinig meer voor. Gevallen van TSS worden daardoor ook moeilijker herkent. Tijdens een recent gehouden onderzoek kwam naar voren dat bijna 17% van vrouwen in de vruchtbare leeftijd niet weet wat TSS of tamponziekte is.

Bang om tijdens menstruatie TSS te krijgen

Tijdens datzelfde onderzoek gaf ruim 21% van de vrouwen aan bang te zijn om tijdens hun menstruatie TSS te krijgen. 62% maakte zich geen zorgen.

Bij vermoeden van TSS direct arts inschakelen

Wanneer je denkt TSS te hebben, dien je onmiddellijk medische hulp te zoeken. Verwijder ook meteen het tampon als je dat nog in hebt. Vertel de arts dat je een tampon gebruikt hebt en denkt TSS te hebben.

Tamponziekte herkennen

De ziekte uit zich als griep, met hoge koorts, diarree en huiduitslag (lijkt op zonnebrand). Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte kan tijdens de menstruatie optreden of vlak daarna. Andere symptomen zijn braken, duizeligheid, spierpijn en flauwvallen of bijna flauwvallen bij het opstaan.

Veiligheid van tampons

Tampons verstoren het natuurlijk milieu van de vagina waardoor schadelijke bacteriën kans krijgen.

In de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen synthetische tampons met een hoog absorptievermogen op de markt. Deze tampons leidde tot opvallend hoog aantal gevallen van TSS. Sindsdien gebruiken fabrikanten van tampons meer natuurlijke materialen (katoen) en zijn tampons minder absorberend. Tampons zijn veiliger geworden en de ziekte komt tegenwoordig nog maar zelden voor.

Ondanks dat tampons veiliger zijn blijft het belangrijk tampons tijdig te vervangen en te kiezen voor een tampons die passen bij de mate waarin je vloeit. Kies dus een lichtere tampon bij een lichtere vloeiing en gebruik de grootste tampons alleen als veel vloeit en je menstruatie op zijn heftigst is.

Zelfs slapen met een tampon zou mogen, we raden het niet aan!

Fabrikanten zoals OB tampons claimen dat tampons nu zo veilig zijn dat je ze met een gerust hart ook ‘s nachts kunt gebruiken. Daarbij wordt wel het advies gegeven om de tampons direct na het wakker worden te verwisselen. Echter bij een normale menstruatie zou je een tampon toch minimaal om de 4 tot 6 uur moeten verwisselen en de meeste van ons slapen toch wat langer. Mijn advies is daarom toch echt om ‘s nachts maandverband of een menstruatiecup te gebruiken. Ook de de Easecup kun je tot 12 uur lang inhouden, mits je niet te heftig vloeit.

Vervang je tampons op tijd

Om alle risico’s uit te sluiten moet je er zelf voor zorgen om tampons op tijd te vervangen. Gebruik verder geen tampons die sterker absorberen dan nodig. Stap pas over op grotere tampons met een sterke absorberend vermogen van je merkt dat de lichtere producten doorlekken.

Menstruatiecups helpen om TSS en andere vaginale ongemakken te voorkomen

Ondanks de sterke verbetering van de huidige tampons kunnen tampons leiden tot vaginale ongemakken als irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding. Deze ongemakken kun je voorkomen door een menstruatiecup te gaan gebruiken, een menstruatiecup vangt alleen de menstruatievloeiing op zonder ander vocht aan de vagina te onttrekken, er zijn daarom ook nauwelijks tot geen gevallen van TSS bekend van vrouwen die menstruatiecup gebruiken. Hetzelfde geldt voor de Easecup.

Reacties zijn gesloten.