Tamponziekte

Toxic shock syndrome (TSS)

Toxic shock syndrome is een bacteriële infectie van de vagina. Veroorzaker is door de bacterie Staphylococcus aureus. Deze ziekte kwam in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw vooral voor bij vrouwen, die tampons gebruikte. Daarom wordt deze ziekte ook wel de tamponziekte genoemd.

Wanneer je denkt TSS te hebben, dien je onmiddellijk medische hulp te zoeken. Verwijder ook meteen het tampon als je dat nog in hebt. Vertel de arts dat je een tampon gebruikt hebt en denkt TSS te hebben.

De ziekte uit zich als griep, met hoge koorts, diarree en huiduitslag (lijkt op zonnebrand). Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte kan tijdens de menstruatie optreden of vlak daarna. Andere symptomen zijn braken, duizeligheid, spierpijn en flauwvallen of bijna flauwvallen bij het opstaan.

Tampons verstoren het natuurlijk milieu van de vagina waardoor schadelijke bacteriën kans krijgen.

Na de ontdekking van de ziekte is de samenstelling van tampons veranderd. Het absorberend vermogen is verlaagd. Hierdoor komt de ziekte tegenwoordig nog maar zelden voor. Tampons zijn nu zo veilig dat je ze ook ’s nachts mag dragen. Wel direct vervangen als je wakker bent.

Om alle risico’s uit te sluiten moet je er zelf voor zorgen om tampons op tijd te vervangen. Gebruik verder geen tampons die sterker absorberen dan nodig. Stap pas over op grotere tampons met een sterke absorberend vermogen van je merkt dat de lichtere producten doorlekken.

Ondanks de sterke verbetering van de huidige tampons kunnen tampons leiden tot vaginale ongemakken als irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding. De Divacup heeft dit nadeel niet. De Divacup verstoord de vagina niet. Er is dan ook nog nooit een geval van TSS gevonden bij vrouwen die de Divacup gebruiken

3 gedachten over “Tamponziekte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *