Zelfonderzoek van je vulva / vagina

Ruim 30% van de vrouwen heeft nooit haar eigen vulva, of als je dat liever zegt kut, bekeken. En 75% van ons heeft een beeld of verwachting van de vulva dat eigenlijk niet klopt. Om te zorgen dat jij niet (meer) bij deze groep hoort kun je aan de slag gaan met een zelfonderzoek. Tijdens een zelfonderzoek leer je jouw geslachtsorganen beter kennen en dat helpt je te komen tot seksuele heling, vitaliteit en welzijn.

Betere kennis van je vulva helpt je ook beter te ontdekken wat je prettig vindt, het zal je helpen als je masturbeert of vrijt. Het zelfonderzoek is eigenlijk een ontdekkingstocht, die je hele leven kan duren, en je helpt om een prettige relatie met je lichaam te ontwikkelen. Hoe beter jij je lichaam kent hoe bevredigender je seksleven zal zijn.

Ook een inwendig onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog wordt misschien iets minder erg als je goed weet hoe je eigen lichaam eruitziet en in elkaar zit, zelfonderzoek helpt daarbij.

Zelfonderzoek om medische redenen

Een zelfonderzoek van de vulva kan ook nuttig zijn om medische redenen. Bij zo’n zelfonderzoek let je op of je veranderingen ziet in kleur, dikte of aspect, zoals bijvoorbeeld zweertjes. Soms vraagt de gynaecoloog je ook de vulva (regelmatig) te onderzoeken. Wanneer je dat regelmatig doet, weet je zelf het beste of er veranderingen zijn opgetreden. Vooral bij huidaandoeningen kan dit belangrijk zijn.

Bij sommige onderzoeken wordt ook gekeken naar de menstruatie en / of eventuele afwijkingen in de menstruatiecyclus. Door een menstruatiecup te gebruiken ik je goed inzicht in je eigen cyclus. Ook kun je een zelfonderzoek van je borsten doen.

Persoonlijk zelfonderzoek

Een zelfonderzoek hoeft niet medisch te zijn, het kan je ook helpen met het vergroten van (seksuele) vitaliteit. Een “ontdekkingsreis” om te ontdekken wat jij prettig vindt. Ook voor wie aan de slag wil met Yoni eieren (energie eieren), zal daar het meest uithalen als de oefeningen samengaan met een goed kennis van het eigen lichaam door middel van zelfonderzoek. In de 5-weekse (online) ontdekkingstocht van Sofia Sundari, leer je niet alleen alles over jouw vrouwelijke seksualiteit, maar ook waarom je zelfonderzoek nodig hebt om echt alles uit je yoni oefeningen te halen. Een zelfonderzoek mag je best prikkelen en opwinden, en dus seksueel zijn.

Wat heb je nodig voor een zelfonderzoek?

Naast jezelf heb je eigenlijk alleen een plek nodig waar je rustig en ongestoord kunt zijn. Verder is handig om een handspiegel en lamp te hebben. Daarnaast kun je als je dat wilt ook nog een eendenbek (speculum) gebruiken.

Het zelfonderzoek van de vulva uitvoeren

Je kan het beste beginnen met een globaal zelfonderzoek. Als Zorg dat je ontspannen bent en voldoende tijd hebt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er tegen op ziet, plan dan een datum en blijf het niet uitstellen. In grote lijnen begin je het onderzoek op de volgende manier Kies een gemakkelijke houding. Je kunt het onderzoek liggend of zittend uitvoeren. Houd de lamp en de spiegel binnen handbereik.

Bekijk als eerste de vulva oppervlakkig en in zijn geheel. Daarna kun je de buitenste schaamlippen bekijken. Daarna volgen de binnenste schaamlippen. De clitoris kun je onderzoeken door de voorhuid naar boven te schuiven. Ook het gebied tussen de vagina en de anus (Perineum), de anus zelf en de venusheuvel zijn onderdeel van je onderzoek.

Bekijk eventueel ook nog eens de afbeelding over de Anatomie van de vulva.

Een dieper zelfonderzoek

Ben je vertrouwd geraakt met het globale onderzoek van de vulva, dan kun je een stapje verder gaan met je zelfonderzoek. Eerst misschien alleen met je vingers, en later ook met de spiegel en eendenbek, kun je gaan onderzoeken hoe jouw vagina er van binnen uitziet. Je gaat opzoek naar je baarmoedermond en zult misschien uiteindelijk ook je g-spot vinden.