Perineum

Het perineum is bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus. Daarom noemen sommige het vrouwelijke perineum ook wel vanus, de samenvoeging van vagina en anus. Ook het woord bilnaad wordt weleens gebruikt. Dit laatste moeten we dan niet verwarren met de bilspleet.

Ook het perineum is een erogene zone

Het perineum is een erogene zone en stimulatie kan, ook bij vrouwen, leiden tot (extra) seksuele opwinding. De huid van het perineum bedekt namelijk de perineal sponge-spot (PS-spot). Verder is het perineum gevoelig voor strelingen met hand en tong.

De PS-Spot

De PS-spot ligt in de wand tussen de vagina en anus. In dit gevoelige plekje komen veel zenuwen samen, ook liggen hier diverse zwellichamen. Door zachtjes op het perineum te drukken kun de ps-spot van buitenaf stimuleren. Van binnenuit stimuleer je de ps-spot via de vagina of anus. In de vagina ligt de ps-spot ongeveer recht tegenover de g-spot.

Een soepel perineum tijdens de bevalling voorkomt uitscheuren

Bij zwangere vrouwen kun je het perineum soepel masseren om het uitscheuren bij een bevalling te verminderen. Bij de drogist kun je hiervoor ook speciale perineum-olie kopen.