Menarche

De eerste menstruatie van een meisje wordt de menarche genoemd. De menarche vindt bij de meeste meisjes in de puberteit tussen hun 11e en 15e levensjaar plaats. Na menarche kan de menstruatie eerst nog onregelmatig zijn. Na de menarche ben je vruchtbaar en kun je dus ook zwanger raken als je met een jongen naar bed gaat. Heb je een vriendje, en wil je daar (binnenkort) mee gaan vrijen dan is het dus ook goed om na te denken over anticonceptie.

Hoe weet ik wanneer ik voor het eerst ga menstrueren?

De leeftijd waarop de menstruatie begint is grotendeels erfelijk bepaalt, je kunt dus je moeder of oudere zus vragen wanneer bij haar de menstruatie begon, dat kan je een indicatie geven. Je kunt ook goed naar je eigen lichaam kijken. In de pubertijd gaan je borsten groeien, daarna krijg je schaamhaar en haar onder je oksel, bij de meest meiden komt de eerste menstruatie ongeveer anderhalf jaar nadat de borstontwikkeling begon.

Lichaamsgewicht bepaalt de start van de menstruatie

Er lijkt ook een duidelijk verband te zijn tussen lichaamsgewicht en het begin van de menstruatie. Een meisje wat (te) dus is begint later of niet de menstrueren. Andersom lijkt hetzelfde te gelden, sommigen menen dat overgewicht er voor zorgt dat meisjes nu eerder de menarche hebben dan vroeger.

Bruine afscheiding als voorbode van de menarche

Het gebeurt soms ook dat meisjes een paar maanden voordat ze voor het eerst gaat menstrueren, last hebben van wat roodbruine afscheiding.

De eerste menstruatie

De menarche begint meestal met lichte spotting (doorbraakbloeding). Zo’n spotting kan vaak gepaard gaan met een beetje bruine afscheiding. Na de eerste menstruatie kan het soms wel enkele maanden duren voordat de volgende menstruatie komt.

Zeker in het begin kan de cyclus nog wel eens onregelmatig zijn en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Dat komt meestal doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen. Gedurende de puberteit neemt de afgifte van hormonen nog toe. Als de menstruatie eenmaal op gaan gekomen is kan het nog jaren duren voordat je cyclus regelmatig wordt. Bij veel meiden is hun menstruatiecyclus pas na hun 20e een enigszins stabiel.

Als de eerste menstruatie uitblijft

Soms komt de menstruatie niet op gang. Als de eerste menstruatie langer uitblijft dan verwacht is het goed hierover de huisarts te raadplegen. Als de menarche op de 16e verjaardag van een meisje nog niet heeft plaats gevonden spreken we ook wel van primaire amenorroe.

Menstruatiecup, Tampon of maandverband?

Bij de eerste menstruatie sta je voor de vraag: Gebruik ik tampons, menstruatiecup of maandverband? De menstruatietransitie kan je helpen met het kiezen van de het product dat het beste bij je past.

Menstruatiecups voor tieners

Tegenwoordig starten steeds meer jonge meiden direct vanaf hun eerste menstruatie met het gebruik van een menstruatiecup. Dat is een goede keuze! Menstruatiecups zijn immers gezond, duurzaam en prettig in gebruik.

Om te starten kun je het beste kiezen voor een speciale menstruatiecup voor tieners, zoals De Groene Cup V.