Vaginale droogheid

Bij vaginale droogheid wordt er onvoldoende vocht aangemaakt, waardoor de slijmvliezen in je vagina geïrriteerd kunnen raken. Vaginale droogheid komt bij ongeveer 30 procent van de vrouwen voor. Het veroorzaakt pijn bij het vrijen, jeuk en irritatie.

Niet alleen probleem bij het vrijen

Vaak wordt vaginale droogte gezien als een probleem bij het vrijen. Helaas gaat het om meer dan dat alleen. Zoals gezegd leidt het ook tot jeuk en irritatie. Ook bijvoorbeeld fietsen kan pijnlijk zijn.

Iedereen kan last hebben van vaginale droogheid

Vaginale droogte komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. Dit heeft alles te maken met de verminderde aanmaak van oestrogeen. Ook in andere fasen in je leven kan het je treffen. Hormoonschommelingen spelen ook dan vaak een rol.

Als vaginale droogheid leidt tot pijn tijdens het vrijen kun je vrij snel in een vicieuze cirkel belanden. Daardoor heb je helemaal geen zin meer om te vrijen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Gebruik voldoende glijmiddel

Word je tijdens het vrijen niet nat genoeg. Gebruik dan een glijmiddel voor je gaat neuken. Hiermee voorkom je een onprettig ervaring en / of beschadiging van je vagina. Zoals ik al zei probeer ook altijd de oorzaak te achterhalen.

Oorzaken vaginale droogte

Naast de hormoonschommelingen tijdens de menopauze kunnen ook de volgende zaken ook tot vaginale droogheid leiden: menstruatie, verlaagde weerstand, zwangerschap, hormonale anticonceptie, medicijngebruik, het gebruik van tampons of een verminderde seksuele opwinding.