Menstruatieklachten en -ongemakken

Menstruatieklachten ontstaan vaak door de hormoonwisselingen die in de periode voor en tijdens de menstruatie plaatsvinden.

Niet makkelijk

Jij zult het ook wel weten, hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen. Die reclames zijn echt niet waar. Vrouw zijn is niet altijd fijn. En dat elke maand opnieuw.

Klachten, ongemak, of gewoon ziek?

Meestal wordt van je verwacht dat je gewoon doorgaat, of je nu menstrueert of niet. Wat zijn de “ongemakken” die horen bij jouw vrouw-zijn en wanneer maakt je menstruatie jou ziek? Vragen die zeker niet makkelijk te beantwoorden zijn.

Als je menstruatie jou belemmert in je dagelijks leven dan is er sprake van meer dan een ongemak. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan endometriose, PMS of menstruele migraine. Dat zijn menstruatieklachten met een grote impact op je (dagelijks) leven.

Menstruatie-ongemakken

Jij weet hoe jij je voelt tijdens je menstruatie, maar hoe ervaren andere menstrueerders dat? Easecup hield in 2020 een onderzoek onder ruim 200 vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Hieruit kwam naar voren dat we last hebben van Krampen / buikpijn (84 %), vaginale schimmelinfecties (10,4 %), (vaginale) jeuk (11,2 %), irritaties en schraalheid (28,0 %), vaginale droogte (18,4 %) en minder zin om te vrijen (8 %). En verder werd nog regelmatig genoemd doorlekken, misselijkheid en veel bloedverlies.

Opvallend in het bovenstaande is dat veel (vaginale) ongemakken verminderd kunnen worden door een ander menstruatieproduct te gaan gebruiken. Zo blijkt in de praktijk dat vrouwen die overstappen van wegwerpmaandverband naar wasbaar maandverband minder last hebben van jeuk en schimmelinfecties. En drogen menstruatiecups de vagina niet uit.

Bloedarmoede tijdens de menstruatie

Verlies je veel bloed tijdens de menstruatie, dan kun je hier ook (tijdelijk) bloedarmoede door krijgen. Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine (hb) in je bloed. Om hemoglobine te maken heeft het lichaam ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig. Daarom spreekt je ook wel van een ijzer-tekort. Bloedarmoede geeft klachten zoals: zoals moe zijn, duizeligheid of zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Ook kun je eerder (snel)kortademig zijn.

Bloed doneren

Als je hemoglobine-gehalte in je bloed tijdens je menstruatie (te) laag is mag je bij Sanquin geen bloed doneren. Doneren van bloed of plasma tijdens je menstruatie is verder geen probleem. Voel je je door je menstruatie minder fit, dan kun je het natuurlijk beter een paar dagen uitstellen.