Premenstrueel syndroom (PMS)

Bij PMS horen klachten als prikkelbaarheid, opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen, pijnlijke borsten, gespannen zijn en depressieve gevoelens. Klachten treden op in de tweede van de menstruatiecyclus. Dat is vanaf de eisprong tot dat de menstruatie begint. Deze fase noemen we ook luteale fase. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. 

Ernstige klachten

Doordat de klachten steeds terugkeren verstoort PMS het normale leefpatroon van vrouwen. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren toe. Deze klachten komen vaak voor en zijn bij de meeste mensen bekend. Voor een beperkter deel van de vrouwen, of mensen met vrouwelijke geslachtsorganen, is er sprake van ernstige klachten die een impact hebben op het dagelijks functioneren.

Premenstrueel dysforisch syndroom (PMDD)

Bij ernstige en ontwrichtende klachten spreekt men tegenwoordig steeds vaker over PMDD. PMDD is  een hormonale aandoening de klachten zijn ernstiger dan bij PMS. Iedereen met PMDD ernstige klachten die een impact hebben op het dagelijks functioneren.

PMS klachten verminderen

Vaak komen de typische menstruatieklachten al voor de menstruatie. Ook tijdens PMS-klachten kunnen Periodpanteez juist dat extra comfort geven dat je nodig hebt.