Endorfinen

Endorfinen zijn de natuurlijke opiaten (pijnstillende eigenschappen) van het lichaam. Ze zijn ontworpen om stress en pijn te verminderen en genot te vergroten. Men noemt endorfine ook wel het gelukshormoon. Het heeft invloed op hoe stress, angst en pijn. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse.

Overigens heeft het endorfinesysteem nog vele andere functies. Het endorfinesysteem activeert het dopaminebeloningssysteem, de insulinehuishouding, de stressweerstand en het immuunsysteem.

Het endorfinesysteem bestaat uit drie stofjes; endorfine, enkefaline en dynorfine.

Geluk en euforie

Kortom endorfine is een stofje in de hersenen dat leidt tot een gevoel van geluk of zelfs euforie. Het is algemeen bekend dat vrijen en sporten de aanmaak van endorfine stimuleert. Ook het eten van chocolade zorgt ervoor je hersenen endorfine aanmaken.

Een orgasme laat de endorfinen door je lijf spuiten

Eerst zorgt Seksuele opwinding dat je lichaam endorfinen gaat aanmaken.

Tijdens een orgasme worden het meeste endorfinen in een korte tijd aangemaakt.  Dit leidt direct tot een gevoel van gelukzaligheid en een beter stemming. Naast endorfine komt er als je klaarkomt ook veel oxytocine vrij.

Vermindering menstruatiekrampen

Hierdoor helpt een orgasme tijdens je menstruatie dus ook menstruatiekrampen te verminderen. Ook het samentrekken van de baarmoeder speelt hierbij overigens een rol.

Dansen voor geluk

Naast vrijen kun je ook dansen. De beweging van het dansen zorgt voor de aanmaak van endorfine. Ondertussen zorgt de muziek voor de aanmaak van oxytocine.