Geplaatst op 1 reactie

Ja, tampons zijn slecht voor jou, in meerdere opzichten zelfs

Via twitter (@Vrouwenpoli) werd ik gewezen op deze discussie hier op Facebook. Ik wil er graag op reageren, maar merk ook dat ik dat lastig vind dit te doen zonder direct reclame te maken. Ik besloot daarom te reageren via deze blog post. Bij Webvrouw vinden we dat iedere vrouw eigenlijk eens een menstruatiecup moeten proberen. Dan maakt het niet uit waar je deze koopt. In de aanloop van 2016 zullen wij dan ook inzetten op de #menstruatietransitie, daarmee bedoelen we gezondere menstruatieproducten voor elk vrouw en producten die ook nog eens beter zijn voor het milieu.

De gevaren van tampons zijn volgens mij duidelijk, dus niet alleen het risico op TSS, maar ook de chemische stoffen en het absorberen van al het vaginale vocht en niet alleen om het opvangen van de menstruatievloeiing zelf. Om die reden vinden wij bij Webvrouw ook dat iedere vrouw eigenlijk een menstruatiecup zou moeten gaan gebruiken. De absorptie van het vaginale vocht leiden tot veel onnodige klachten, tampons verstoren het vaginale milieu langdurig en kunnen o.a. leiden tot pijn- en geurklachten, schimmelinfecties en daardoor bijvoorbeeld ook in het minder zin hebben om te vrijen.

Bij Webvrouw verkopen we inmiddels al bijna 15 jaar succesvol menstruatiecups in Nederland en België. Waarom wij succesvol zijn? We verkopen onze producten vanuit een overtuiging en besteden veel tijd en aandacht aan onze klanten. Heb je vragen bij de overstap van tampons en regulier maandverband naar de menstruatiecup, dan kun je ons altijd mailen. Inmiddels hebben we op elke vraag eigenlijk wel een goed antwoord. Het leuke en mooie daarvan is, dat deze support vrouwen helpt menstruatiecup op een prettig manier te gebruiken. Draag je bijvoorbeeld lenzen, deed je die de eerste keren gemakkelijk in? Of wat was jouw eerste ervaring met tampons? Precies. Overstappen naar menstruatiecups gaat niet van zelf, maar kan je wel heel veel opleveren als je er eenmaal aan gewend bent. En mocht het echt niet lukken om welke reden dan ook, dan krijg je bij ons altijd je geld terug. Na een paar keer gaat het inbrengen echter meestal goed. Problemen als lekken zijn dan ook voorbij. Wij vragen vrouwen altijd minimaal 3 cycli te proberen. Van diegenen die niet opgegeven is > 95% tevreden met het product. Vrouwen waarvoor het product niet werkt krijgen altijd hun geld terug. (dat gebeurd nu eigenlijk zelden, ongeveer 1 op 300 aankopen).

Na 15 jaar hebben wij dan wel eindelijk een compleet assortiment om in te zetten op een echte #menstruatietransitie. Na een periode van 60 jaar intensieve marketing van wegwerpproducten, die vaak onnodige klachten en gezondheidsproblemen geven, zijn er nu genoeg alternatieven. De gewone “softcup” is niet “viezer” in gebruik dan een tampon, maar wel veel gezonder. Dit werpproduct opent de weg naar de herbruikbare variant (goedkoper en beter voor het milieu). En daarna staan vrouwen misschien ook meer open voor de Divacup. Met alle voordelen in veelvoud. Zoals al stond te lezen in een review bij een van onze klanten bij bol.com: “Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van de Divacup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”.

Inmiddels zijn er vele soorten, maten en kleuren menstruatiecups op de markt, allemaal beter dan tampons of wegwerpmaandverband maar niet allemaal van dezelfde kwaliteit. In de afgelopen jaren hebben wij inmiddels een goede en duurzame relatie opgebouwd met Divacup uit Canada. Wij houden vast aan de Divacup vanwege de goede prijs / kwaliteit verhouding, bovendien is de Divacup de enige herbruikbare menstruatiecup die is gecertificeerd en goedgekeurd door de medische autoriteiten in de USA en Canada. Europa kent een dergelijke certificering helaas niet.

Sinds kort zijn wij ook de nieuwe distributeur van Softcup in Nederland en België. De Softcup is een ander soort menstruatiecup, daar ga ik zo nog wat verder op in. Ook voor de Softcup gelden de eerder genoemde goedkeuringen van de medische autoriteiten in de USA en Canada. De Softcup wordt meer achterin de vagina gedragen, direct onder de baarmoedermond. De softcup heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als de Divacup. Extra voordeel is dat je er bijvoorbeeld ook mee kunt vrijen.
Financieel gezien is de Softcup echter een stuk minder aantrekkelijk. We verkopen nu ook een herbruikbare variant, die je net als de Divacup tussendoor (minimaal eens in de 12 uur) leegt, reinigt en opnieuw inbrengt. De herbruikbare Softcup gebruik je 1 cycli. Bij aanschaf van een verpakking van 13 stuks, zou de prijs (inclusief) verzendkosten ongeveer neer komen op 2.30E per cycli uitkomen.

Tot slot nog een stukje historie. Menstruatiecups zoals de Divacup bestaan al bijna 100 jaar. Door intensieve (en misleidende) marketing van wegwerpproducten in de afgelopen 60 jaar zijn menstruatiecups voor veel mensen echter uit beeld geraakt. Amerika heeft uiteindelijk in de afgelopen 10 jaar een omslag gemaakt, menstruatiecups zijn daar heel gewoon en ook volop verkrijgbaar. In Europa moet dat beeld nog veranderen. De Softcup kent geen lange historie. De Softcup is een product dat helemaal opnieuw ontwikkelt en bedacht is. Bedacht door een triatlete, die de hele wedstrijd wilde kunnen volbrengen ook als zij menstrueerde. Tijdens de wedstrijden moest zij kunnen fietsen, zwemmen en hardlopen. De Softcup plaats je achterin de vagina, achter het schaambeen,direct onder de baarmoedermond. In de ruimte achter het vaginale kanaal kan de Softcup zich vormen naar jouw lichaam. Iedere vrouw en vagina is uniek, toch past de Softcup bijna iedere vrouw door zijn flexibele eigenschappen. De Softcup is een veilige bescherming, die niet lekt en geen geurtjes achterlaat. Net als de Divacup kan de Softcup tot 12 uur gedragen worden, zonder dat vervanging of verschoning nodig is.

Doordat wij voor elke aankoop ook een donatie doen aan het Pad for pad programma van Ecofemme zijn wij in staat de #menstruatietransitie ook wereldwijd te ondersteunen.

Bronnen:

Reacties zijn gesloten.