Mirena spiraaltje

Mirena spiraaltje

Het hormoonhoudende spiraaltje (merknaam: Mirena) is een soort kruising tussen het koperspiraaltje en de pil.

Het spiraaltje moet door een arts via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden ingebracht. Het is een heel dun plastic ankertje met hormonen bekleed. Hierdoor wordt verhinderd dat een eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Een spiraaltje kan meerdere jaren blijven zitten. De kans op zwangerschap is zeer klein.

Hoe werkt een Mirena?

Door de lokale werking van Mirena zijn er weinig hormonale bijwerkingen. Het hormoon levonorgestrel wordt rechtstreeks in de baarmoeder afgegeven, waardoor er minder van dit hormoon nodig is in vergelijking met de pil. De hoeveelheid hormoon die in het bloed en dus in de rest van het lichaam komt, is bij Mirena zelfs 60 tot 100 maal minder dan bij de anticonceptiepil. Daarom wordt de normale cyclus bij gebruik van Mirena niet verstoord. Een ander eigenschap van Mirena in vergelijking met de pil is dat u er niet elke dag aan hoeft te denken.

Lange termijn werking

Nadat Mirena is geplaatst is uw anticonceptie voor de volgende 5 jaar geregeld en kunt u het denken aan anticonceptie “gewoon” vergeten. In overleg met uw arts kunnen jaarlijkse controles plaatsvinden.

Lichtere en kortere menstruatie

Evenals de pil bevat Mirena een hormoon waarvan de anticonceptieve werking op het baarmoederslijmvlies (het endometrium) te vergelijken is met die van progesteron (een hormoon dat door het lichaam zelf wordt gemaakt). Dit hormoon, het levonorgestrel, zorgt ervoor dat het endometrium in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke hormonen die in de eierstokken worden gemaakt). Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden de bloedingen veel lichter en ook minder pijnlijk. Mirena zorgt er eveneens voor dat het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker wordt; dit maakt dat de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder kunnen doordringen. Mirena biedt een vergelijkbare bescherming tegen zwangerschap als sterilisatie bij de vrouw.

Het bloedingspatroon

Met Mirena zal uw bloedingspatroon zeker veranderen; het bloedverlies en de menstruatieduur verminderen aanzienlijk. Een jaar na het plaatsen van Mirena heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand, terwijl 20% van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft. Mirena brengt het baarmoederslijmvlies in een rustfase, een toestand die vergelijkbaar is met die tijdens een periode van borstvoeding. Daar het enkele maanden kan duren tot dit nieuwe evenwicht wordt bereikt, kan er gedurende deze eerste maanden na het plaatsen soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting). De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies frequent optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. In de loop van de tijd zal de hoeveelheid bloedverlies en de frequentie van bloedverlies afnemen; na drie tot zes maanden is dit gereduceerd tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een gering aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.

Anticonceptie door middel van een hormoonspiraaltje heeft bij vele vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen

Let op: Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen met zo’n spiraaltje hogere cortisolwaarden hebben, een hogere hartslag tijdens stress testen hebben en in het algemeen hogere niveaus van haarcortisol hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken. Langdurige chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie en concentratieproblemen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Prof.dr. Steven Kushner, hoogleraar neurobiologische psychiatrie:

De huidige richtlijn omtrent informatie over het hormoonspiraaltje moet dringend herzien worden. Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dit is mede gebaseerd op de veronderstelling dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam komen verwaarloosbaar klein is.

Jurate Aleknaviciute, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC:

Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is. Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat.

Gevolgen voor de menstruatiecyclus

In de eerste drie maanden na plaatsing van een anticonceptiespiraal is de menstruatie meestal heviger en gaat soms gepaard met krampen en extra bloedverlies. Na drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus zich en verloopt de menstruatie meestal weer als voorheen.
Het gebruik van het hormoonspiraaltje kan leiden tot een sterk afgenomen menstruatie of zelfs het uitblijven van de menstruatie. Daarom wordt dit spiraaltje ook wel voorgeschreven bij vrouwen met menorragie (hevig vaginaal bloedverlies gedurende de menstruatie). De eerste drie maanden is bij het hormoonspiraaltje er vaak wel sprake van tussentijds bloedverlies (spotting).

Kyleena® (levonorgestrel)

Kyleena is een hormoonspiraal, en is net als Mirena, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje zonder hormonen (koperspiraal) een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in Kyleena is levonorgestrel (0,009 mg per dag). Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Links