Gonorroe

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een Seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhea. In Nederland staat gonorroe op plaats 4 in de SOA top 10. De ziekte uit zich als urethritis (ontsteking van de urinebuis) en cervicitis, proctitis of keelontsteking, al naargelang de seksuele activiteit. Ook worden soms artritis en bindvliesontsteking gevonden. De incubatietijd is kort en ligt tussen de twee en vijf dagen. De ernstige complicatie van gonorroe is onvruchtbaarheid bij zowel man als vrouw.

Een besmetting blijft vaak onopgemerkt

Bij 30-60% van de vrouwen met gonorroe treden nauwelijks of geen klachten op. Als er bij de vrouw klachten optreden, gaat het meestal om een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding. Andere verschijnselen zijn tussentijds bloedverlies, pijn en branderigheid bij het plassen. Deze laatste klachten kunnen al snel verward worden met een blaasontsteking.

Behandeling van gonorroe

Gonorroe kan net als Chlamydia behandeld worden met Zithromax. Zithromax bevat azitromycine, een macrolide-antibioticum. Dit medicijn zorgt ervoor dat bacteriën geen eiwitten meer kunnen aanmaken, zodat ze zich niet meer kunnen voortplanten en vervolgens sterven. Hierdoor kan een bacteriële infectie genezen en zullen bijbehorende symptomen als pijn, koorts en andere klachten verdwijnen. Zithromax kun je ook online bestellen.

Gevolgen onbehandelde gonorroe

Wordt gonorroe niet, of niet tijdig, behandeld dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan de infectie een ontsteking van de buikholte veroorzaken waarbij een eileiderontsteking het meest voorkomt. De ontsteking vergroot het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan onvruchtbaarheid tot gevolg hebben en gaat vaak samen met heftige koorts.

Bij zowel mannen als vrouwen kan de infectie in de bloedbaan komen waardoor er ontstekingen in het hele lichaam en in gewrichten kunnen ontstaan.